Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Cronica Filmului:
pădurenii de Angelo Mitchievici

în scurtmetrajul din 2016 intitulat simplu Meda se află nucleul dramatic din actualul lungmetraj al lui Emanuel Pârvu. Partea nu prea fericită a lucrurilor, acest supliment de titlu relevă intenţia regizorului de a oferi dramei un efect de perspectivă, înscriind într-o ramă mai amplă un episod care nu are nimic spectaculos în sine. Doru (Şerban Pavlu) şi soţia sa, ultima în calitate de asistent maternal, au luat în creştere un copil orfan, pe Meda (Ana Radu), care între timp a trecut pragul adolescenţei. Decesul inopinat al soţiei îl lasă pe Doru într-o situaţie dificilă atât financiar, cât şi juridic în ce priveşte acordarea tutelei pentru creşterea Medei. Fără îndeplinirea unei serii de formalităţi, Meda se va întoarce la orfelinatul de unde a fost luată spre adopţie, proces nedefinitivat pe parcursul a opt ani de zile. Văduvul locuieşte într-un sat, într-o regiune premontană, unde singura ocupaţie cât de cât viabilă este exploatarea lemnului, la care se adaugă creşterea animalelor. Gospodăria lui Doru arată modest, precaritatea este însă condiţia existenţială a locuitorilor micului sat. Situaţia lui Doru devine dramatică în măsura în care rând pe rând toate posibilităţile de a găsi un sprijin dispar una câte una. În bună măsură, filmul lui Emanuel Pârvu scandează această instalare lentă în eşec, acest progres întru nenorocire care face din individ un prizonier al unui traseu destinal pe care nu-l intuieşte, dar pe care fiecare dintre deciziile sale îl înscrie cu forţa proprie tragicului.

aproape întreg filmul urmăreşte un singur personaj, Doru, şi drumurile lui, care traversează satul sau conduc în împrejurimile lui împădurite, acolo unde bărbatul pune capcane pentru iepuri, asumând riscul de a fi prins de către echipele de ecologişti. Sunt relativ puţine cadrele care nu-l conţin. Deşi filmul poartă numele fiicei adoptive, prezenţă discretă, o fată aproape resemnată şi cuminte, subiectul său principal este acest bărbat şi încercările sale de a păstra fiica adoptivă. Regizorul însă e interesat şi de lumea acestor pădureni, muncitori forestieri, prost plătiţi, săraci, cu o existenţă permanent ameninţată de indigenţă. Corupţia domneşte în acest colţ de lume, cel care-i angajează, versatilul Pandele (Florin Zamfirescu), decide uneori şi soarta unor familii. O violenţă mocnită se află în toţi aceşti tăietori de lemne, ura se îndreaptă la întâmplare către funcţionari, dar şi către consăteni. Încruntarea este aici un mod de a fi, brăzdează feţele, iuţeşte vorba, adânceşte înjurătura. Încăierarea se află mereu pe aproape, şi chiar dacă ea nu are loc, ameninţarea e un fapt firesc, mârâitul o obişnuinţă, furia un fel de respiraţie cotidiană. Împinşi de sărăcie, o parte dintre ei asumă o acţiune riscantă, prinderea unui urs pentru blană, folosind capcane, trofeul fiind revendicat de un senator prin trimişii săi. În acest marasm generalizat stă ca o firavă piedică acţiunea singurului profesor din sat, interpretat de Adrian Titieni. Acesta semnalează poliţiei locale tratamentul violent pe care un părinte îl aplică fiului său, minor.

legea se opreşte la porţile casei, legi nescrise funcţionează în comunitate, printre care şi neamestecul în familia altuia. Violenţa până într-un anumit prag este tolerată, poliţiştii locali închid ochii, aşa cum închid ochii asupra braconajului de animale mici. Nu avem de-a face cu un caz de complicitate sau neprofesionalism, poliţiştii cunosc situaţia acestor familii, dificultăţile cu care se confruntă şi faptul că foarte puţini au şansa reală de a trăi cât de cât decent. În fapt, traseul filmului e aproape liniar, iar complicaţiile care se ivesc în existenţa lui Doru nu îşi vor găsi o rezolvare indiferent de deciziile luate de acesta. Decizia disperată de a vinde animalele pentru a obţine suma de bani de care are nevoie survine tardiv. Însă socrul său, un adversar ireconciliabil al ginerului, pune cel mai bine în ecuaţie dificultăţile insurmontabile cu care se confruntă Doru. Lupta pe care o duce acesta este pierdută înainte de a începe. Întreaga zbatere e inutilă, avem cronica unei înfrângeri anunţate. Eşecul nu are un singur protagonist, ci priveşte o întreagă comunitate condamnată la indigenţă, la soluţii extreme pentru supravieţuire. Vânătoarea de urşi este una dintre aceste soluţii extreme, eşecul ei e previzibil, dar aici regizorul alege inspirat să nu îl urmărească până la capăt. În mijlocul pădurii de fagi, bărbaţii muraţi de ploaie îşi imaginează ce vor face cu banii câştigaţi din braconaj. Visul lor e simplu şi prin simplitatea lui aproape naivă dobândeşte un contur dramatic ca în Hoţi de biciclete al lui Vittorio De Sica. Pe scurt, iată visul: o bicicletă pentru copil şi băutură pentru întreg anul pentru adultul victorios. Scena constituie o contrapondere la aceea a copilului ucis în bătaie de un tată violent, incapabil să asigure subzistenţa familiei. Acesta e orizontul de aşteptare al locuitorilor acestei lumi. Împreună dispar în ceaţa dimineţii şi totodată a propriilor lor vieţi toţi aceşti bărbaţi. Filmul lui Emanuel Pârvu are forţa de convingere a unui documentar, iar documentarea atentă a mediilor, un exerciţiu aproape naturalist în intenţie, conferă filmului impresia de autenticitate şi expresivitatea feliei de viaţă.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara