Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

tabela de marcaj:
pagubă-n ciuperci ! de Horia Alexandrescu

nu pot să trec nici azi peste noua înfrângere a Simonei Halep, de astă dată în faţa polonezei Radwanska, ceea ce i-a atras eliminarea de la Miami. Sigur, nici asta nu e o dramă, dar rămâne cum am mai spus: Simona se dovedeşte în continuare nepregătită pentru marile turnee şi deci pentru împlinirea visului ei (şi al nostru!) de cucerire a primului titlu la un Grand Slam. Mă uit însă la fenomenalul Federer, cel care, învins surprinzător tot la Miami, a decis, chiar cu riscul asumat de a pierde poziţia de nr.1 mondial, să-şi ia o pauză de... trei luni, pentru refacere şi pregătire! Sigur, el are cu exact 10 ani mai mult decât Simona noastră, dar maniera promptă şi absolut impresionantă în care înţelege să se retragă provizoriu din circuitul ATP, după înfrângerea în faţa unui necunoscut, aflat pe locul... 175 mondial, îi reconfirmă clasa şi respectul faţă de lumea tenisului şi de fanii săi. Oricum, ştiind că Federer este şi idolul Simonei, am simţit nevoia să punctez gestul său, repet, impresionant şi edificator pentru un mare campion, dacă nu cumva chiar cel mai mare din toate timpurile!

Despre respect nu mai putem vorbi însă în cazul bătăliei pe care neplăcutul şef al FRF o dă pentru a-şi păstra sinecura de care a beneficiat în mod revoltător, vreme de patru ani, în fruntea federaţiei. Realizând că şansele sale se apropie vertiginos de zero absolut – sau, ca să-l citez pe Victor Piţurcă, se reduc la doar vreo 10% pe fondul mizeriilor cu care-l atacă pe Ionuţ Lupescu – şamanul Burleanu se înfăţişează lumii fotbalului românesc într-o ediţie revăzută şi adăugită. Deci, gata cu pomenile electorale gen 300 de porţi şi câteva sute de mingi, dar gata şi cu jalnica periere la care s-a pretat – pe lângă ceilalţi sublocotenenţi din federaţie – şi aprodul Stoichiţă! În materie de management al federaţiei, singurul care a pus diagnosticul rămâne Porumboiu: „… Din moment ce Burleanu a minţit când a spus că el nu-şi va lua prime nesimţite ca Mircea Sandu, după care şi-a băgat în buzunar 90.000 de euro, e clar că ascunde şi alte lucruri.L-a înfierat cu mânie proletară pe Lupescu, dar dacă s-ar face acum un audit, i s-ar găsi bube în cap lui Burleanu câte n-ar putea să ducă“!

Fostul mare arbitru internaţional aşteaptă ca propunerea sa, de amânare a alegerilor din 18 aprilie cu câteva săptămâni, pentru realizarea unui audit absolut necesar, să fie luată în calcul de decidenţii federaţiei. Dar mă îndoiesc serios că vor accepta, întrucât s-ar putea să fie date la iveală multe nenorociri, dat fiind că Burleanu şi neaveniţii pe care i-a adus în Casa Fotbalului, în patru ani, au jecmănit vistieria FRF pe principiul „Trai, nineacă, pe banii federaţiei!“ Mă gândesc însă că, dacă DNA tot a descins la FRF, pentru a examina hârtiile preşedinţiei anterioare, a lui Mircea Sandu, va profita de prilej pentru a lua la mână şi contabilitatea lui Burleanu, care poate deveni preambulul pentru un interogatoriu. Ar fi de cercetat de la numărul de angajaţi cu salariile lor boiereşti la premierile neruşinate şi la alte găselniţele manageriale, cum au fost „cercetările de piaţă“ ale lui Dâncu sau rebrenduirea ridicolă, ca să nu spun chiar tâmpă.

Burleanu simte că îi fuge pământul de sub picioare, iar faptul că Gică Popescu a fost păstrat în echipa primului-ministru, pentru CE din 2020, e semnalul cel mai clar că vremelnicul şef al federaţiei e pe ducă. Şi iată-l pe caraghios dându-şi în petic şi insultând public un contracandidat la şefia FRF cu afirmaţia: „pe Prunea nu-l ducea capul“! Obrăznicia asta probează lipsa minimei politeţi faţă de un fost internaţional din generaţia de aur, arătându-ne adevărata faţă a lui Burleanu şi împingându-l spre pierzanie. Pagubă-n ciuperci, cum se spune, dacă Burleanu dispare în sfârşit din peisaj, odată cu mercenarii săi! Fotbalul românesc va trăi un sentiment de uşurare şi şansa de întoarcere la oamenii şi valorile care l-au construit şi l-au consacrat. Cum este Ionuţ Lupescu, cel care, la atacurile în cascadă ale „justiţiarului de carton“, a răspuns civilizat şi cu umor: „Într-o ţară în care toată lumea ştie fotbal şi politică, şeful FRF se pricepe doar la politică!“

P.S.: Cosmin Contra a păşit cu dreptul în noul sezon, deşi federaţia nu a asigurat tricolorilor un teren de antrenament înaintea meciului cu Israelul!!!

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara