Numărul curent: 52

Numerele 37, 38, 39 si 40 din 2014 ale revistei Romania literara, apar cu sprijinul AFCN.

Ochiul Magic:
OCHIUL MAGIC de Alex. Ştefănescu


Pe culmile vulgaritătii


Ziarul National îsi continuă, cu succes, ascensiunea spre culmile vulgaritătii. Un număr recent (647) ne anuntă că "o fetită de trei ani l-a muscat de penis pe un băietel de patru ani".
La escaladarea acestui mod de a scrie contribuie, surpriză!, si un intelectual cu pretentii, Dan Petrescu. El face glume de prost-gust pe seama ultimului roman al lui Augustin Buzura, Recviem pentru nebuni si bestii (care, în treacăt fie spus, a avut si continuă să aibă un remarcabil succes de public si de critică):
"Desi multă lume a asteptat cu sufletul la gură un nou roman de la Augustin Buzura, sperând că acesta avea să fie Romanul de după 1989, Recviem pentru nebuni si bestii nu este nici măcar evenimentul literar al sezonului în curs: adevăratul eveniment literar rămâne acela că, la ferma-i de la tară, lui Dan C. Mihăilescu i-a fătat vaca."
Desi nu s-a ilustrat până în prezent decât prin publicarea operelor cumnatului său, Dan Petrescu are de mai multă vreme aerul că s-a săturat de literatura română, care nu-i satisface în nici un fel asteptările. În schimb, se complace, ca publicist, în vecinătatea stirii potrivit căreia "o fetită de trei ani l-a muscat de penis pe un băietel de patru ani"...

Superficialitatea
naste monstri

Am deplâns cu totii, acum doi ani, încetarea din viată a poetului Cezar Baltag. Pentru ca recent să citim în ziarul Azi (nr. 2029), sub fotografia celui dispărut:
"Astăzi e ziua ta! Scriitorul CEZAR BALTAG a împlinit 60 de ani. Multi înainte, cu sănătate! La multi ani!"
După cum se vede, superficialitatea în documentare naste creatii publicistice monstruoase. Se dovedeste încă o dată că adevărata formă de respect fată de scriitori (si fată de cititori) o reprezintă nu retorica omagială, ci informarea riguroasă.
Ca să nu mai vorbim de tristetea pe care ne-o produce constatarea că biografiile fotbalistilor sunt mai cunoscute decât cele ale scriitorilor.

Două afise


Pe fatadele unor clădiri din Bucuresti, pe stâlpi, pe autobuze poate fi văzut un afis care reprezintă o figură de tânăr tâmp. Sub această figură există si o inscriptie: "Dacă stai în bibliotecă, nu vezi nimic!"
Dar unde altundeva ar trebui să stai ca să nu ajungi un degenerat, ca tânărul din imagine? Bineînteles, înaintea televizorului, urmărind programul postului de televiziune Atomic, care transmite, printre altele, cântece din repertoriul formatiei B.U.G. Mafia.
Un alt afis la modă în Bucuresti - afis al unui spectacol de divertisment - etalează imaginea unei femei dezbrăcate, deasupra căreia stă scris: "Mariana vrea banana." Este evident că Mariana, după cum arată si după cât de transant optează, nu a făcut vreodată prostia să-si piardă timpul în bibliotecă...

Imaginea duioasă
a României

TVRi - care este la TVR un fel de stat în stat - continuă să difuzeze în lume, prin satelit, pentru românii expatriati, emisiuni sentimentale si false despre România. Ele seamănă foarte mult cu propaganda nationalist-comunistă care se făcea "mult iubitei noastre patrii" în timpul lui Ceausescu.
Iată numai două exemple din ultima vreme. În seara zilei de 26 iulie s-a transmis un spectacol de cântece si dansuri populare, transformat într-un ritual al celebrării românismului în stil lăutăresc. Publicul, ridicat în picioare, a cântat împreună cu cântăretul de pe scenă: "Noi sun-tem ro-mâni! Noi sun-tem ro-mâni!"
În seara zilei de 30 iulie a fost prezentată tabăra de sculptură de pe insula Sf. Pantelimon. În loc să fie invitat un specialist care să se pronunte asupra valorii sculpturilor, fiecare artist a fost lăsat să-si facă apologia, într-o manieră filosofardă si bombastică (s-a vorbit despre galaxia căreia îi apartinem, despre vesnicia marmurei etc.)
Directoarea TVRi, Monica Zvirjinschi, este cea care girează de mai mult timp acest gen de emisiuni. Recent, postul ei a fost scos la concurs. O comisie de examinare formată din oameni importanti (consilierul primului-ministru, consilierul presedintelui tării, vicepresedintii comisiilor de cultură ale Parlamentului s.a.) a ajuns la concluzia că, dintre candidati (printre care se număra si eminenta realizatoare TV Marilena Rotaru), cea mai potrivită pentru a conduce TRVi este tot Monica Zvirjinschi. Ce s-ar mai putea adăuga?

Declaratia lui
Adrian Popescu

Cea mai clarvăzătoare si impresionantă luare de atitudine în legătură cu Declaratia de la Cluj este aceea a lui Adrian Popescu. Sub titlul De ce n-as fi semnat "Declaratia de la Cluj", cunoscutul poet scrie (în Ramuri nr. 7-8):
"Nu văd, sincer, cu ce sunt ardelenii mai patrioti decât oltenii; sau moldovenii decât bănătenii. Nu pot judeca pe provincii, stabilind îndreptătirea unora de a fi ăpivotul integrării europeneă, în timp ce alte zone sunt considerate retrograde. (...) Nu vreau să mă salvez, ca ăardeleană, din marasmul politic si social în care trăieste România întreagă, din criza economică în care ne zbatem, unde un redactor (după treizeci de ani de muncă la o revistă) primeste lunar cca. 800 000 de lei. Mai putin decât un portar la UMF. As vrea să ne schimbăm cu totii într-o ăRomânie schimbată la fată, dar nu prin violentă si fanatism, ci printr-o reală democratie, printr-o muncă răsplătită după merit."
Ar merita să fie strânse semnături pe Declaratia lui Adrian Popescu. În ceea ce mă priveste, semnez cu toată convingerea.