Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Ochiul magic de Cronicar

Decalog sprinţar

Amuzant interviul lui Gheorghe Erizianu, directorul Editurii Cartier din Chişinău, din numărul 466 al OBSERVATORULUI CULTURAL. Mucalit şi inteligent, Erizeanu pune la `ndem`na editorilor un decalog de sfaturi de piaţă. Iată-l: „1. Fii sigur, nu cunoşti piaţa de carte, chiar dacă ai senzaţia că o ştii ca pe Tatăl nostru. Piaţa de carte e imprevizibilă. 2. Evită să lucrezi cu scriitorii mediocri şi cu moştenitorii marilor scriitori. 3. E foarte uşor să lucrezi cu marii scriitori. 4. Nu te aventura în tiraje mari. 5. Nu vinde cartea în chioşcuri şi magazine, alege mai bine cîteva librării cu librari. 6. Nu avea iluzii că vei deveni bogat. 7. Dacă nu poţi face bani, atunci fă, cel puţin, cultură. 8. Pune preţul la carte pe copertă. Fii corect cu cititorul şi autorul tău. 9. Fă ebookul fără DRM. Respectă onestitatea cititorului tău. Pune DRM editorul care îşi priveşte cititorul ca pe un potenţial hoţ. 10. Va trebui să fii generos cu autorul, tipograful, distribuitorul, librarul. Ţie îţi va rămîne foarte puţin.”


Memorii inedite

În acelaşi număr al Observatorului cultural, atenţia cronicarului a fost atrasă de r`ndurile inedite („Memorii dintr-un secol”) `n care Edgar Papu il evoca pe Tudor Vianu: „M-am apropiat – desigur, neliniştit – de Tudor Vianu încă din vremea tinereţii sale. Am spus «neliniştit» fiindcă exigenţele sale mă intimidau şi prestigiul fiinţei sale aproape că mă alarma. Dacă, însă, îşi fixa ochii asupra unui tînăr studios şi îl cultiva, acesta putea fi sigur că – cernut printr-o sită deasă – se află între aleşi. Totuşi, pe acel tînăr nu puteau să-l părăsească neliniştea şi îngrijorarea niciodată. Astfel, de cîte ori scriam ceva, mi-l închipuiam pe Tudor Vianu – aşa cum făcea şi în realitate – aprobîndu- mă sau dezaprobîndu-mă. Şi nu mă citea niciodată superficial sau grăbit, ci totdeauna acaparat de lectură, cu un interes deosebit. La început stăteam cu sufletul la gură, apoi nu numai că m-am deprins, dar simţeam nevoia nedesluşită de-a fi urmărit şi apreciat de el, avînd convingerea că este singurul meu cititor serios. «Pentru cine să mai scriu» – mi-am spus în 1964, după moartea sa –, «dacă nu mai trăieşte Vianu?»”


De şcoală

Pe Dilemablog, Ana Maria Sandu şi Stela Giurgeanu semnează două texte de sezon: Examene şi Discuţii de pahar (şi despre educaţie, printre altele...). Textul Anei Maria Sandu este o confesiune aproape înspăimântătoare despre examenele prin care a trecut, de la admiterea la liceu până la masterat, de pe urma cărora s-a ales şi cu o voce care-i şopteşte, la răstimpuri, că mai are, poate, vreo probă de dat... Cu tot cu emoţiile cumplite care liceenilor şi studenţilor de azi li s-ar părea, evident, reacţii exagerate!
Reconstituirea unor taclale despre orice şi despre nimic îi arată Stelei Giurgeanu faţa neschimbătoare a specificului naţional. Văicăreala generalizantă, despre lipsurile educaţiei (un elev copiază o compunere în daneză pentru tema la engleză!), prostia şoferilor, agresivitatea vânzătorilor şi, peste toate, incompetenţa politicienilor. Că cei care se plâng mai vorbesc, de multe ori, şi despre ei înşişi e, deja, altă discuţie şi alt pahar...


Prostia legilor

Stimulaţi tot de colegii de la DILEMA VECHE, am deschis şi noi site-ul dumblaws.com. De la secţiunea Internaţional, România lipseşte, însă ne putem consola cu alte stupizenii de prin Europa. De pildă, în Franţa nu ai voie să-ţi botezi porcul Napoleon (sic!), în Germania e ilegal să porţi mască, în Marea Britanie nu e permis să spargi oul la capătul ascuţit. Pe alte meridiane, lucrurile stau şi mai bine. În Singapore nu e voie să faci pipi în lift, şi nici să umbli prin casă în pielea goală. În Mexic, în schimb, membrii clerului nu trebuie să apară în public în straie preoţeşti. Dar tot China conduce detaşat: ca să mergi la facultate, trebuie să fii deştept! Viaţa nu e uşoară nicăieri, nu?


Bookfest 2014

Ediţia din acest an a Bookfest-ului a fost marcată, pe cât i se pare Cronicarului, de condiţiile meteorologice. Nici programul deosebit de bogat în evenimente propus de ţara invitată, Polonia, nici noile apariţii editoriale româneşti nu au reuşit să umple, ca alte dăţi, pavilioanele de la Romexpo. Ceea ce nu înseamnă, totuşi, că târgul a fost pustiu. Vedetele au luat, ca totdeauna, caimacul. Vorbea Horia-Roman Patapievici la Humanitas? Era lume buluc. Îşi lansa Emil Brumaru antologia de poezie la Nemira? Fanii stăteau cuminţi la coadă să ia autografe. La Danuta Walesa a fost sala plină, era probabil invitatul de care auzise toată lumea.
Scriitorii polonezi care nu au norocul să poarte un nume de fost preşedinte de ţară nu au beneficiat însă de cine ştie ce atenţie din partea publicului român. Păcat, pentru că erau autori interesanţi, de vârste diferite şi profiluri literare variate: romancieri, autori de reportaj, poeţi.
Dintre cărţile cu care a plecat din târg, Cronicarul vă recomandă, pe fugă, Bucureşti. Praf şi sânge de Malgorzata Rejmer (Polirom), o tânără autoare poloneză care a vizitat de numeroase ori Capitala noastră şi care a scris o serie de reportaje adunate în acest volum – deşi ne inventariază cu un ochi lucid „paradoxurile”, Malgorzata Rejmer ne face să arătăm simpatici, ceea ce nu e puţin lucru. Să mai menţionăm Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor în România contemporană de Mirel Bănică (Polirom), 111 cele mai frumoase poezii de Emil Brumaru (Nemira), o nouă traducere din Mo Yan, Broaşte, la Humanitas Fiction, Străzi din Bucureşti şi numele lor. Nume de militari şi eroi de Aurel Ionescu (Vremea).
Cărţi pentru toate gusturile, iată, pe care le puteţi găsi în librării dacă nu aţi ajuns la Bookfest. Nu veţi putea găsi acolo gustul unei cafele Avedis Carabelaian de la domnul Florescu, plimbată prin târg şi degustată pe îndelete, bucuria copiilor care au ascultat scriitori români citind doar pentru ei (iniţiativa Editurii Arthur, excelentă), şarmul întâlnirilor neprogramate cu prieteni din toată ţara şi, în cele din urmă, mirosul de mici de la grătarele din curte. Doar a fost Bookfest, târgul de carte de la Bucureşti.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara