Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
O prognoză apropiat-îndepărtată de Cristian Teodorescu


Mulţi comentatori văd în finala prezidenţialelor din acest an confruntarea Năstase-Stolojan. Pînă de curînd şi mie mi s-a părut la fel. Acum, finaliştii care îmi ies mie sînt Năstase şi CV Tudor. Asta nu din cauză că Vadim Tudor face pe democratul şi pe filosemitul.

Pur şi simplu pe dreapta creşte aglomeraţia, în condiţiile în care oricum mare parte dintre cetăţenii României înclină spre stînga. Analiştii consideră că 2004 va repeta pînă la un punct situaţia din 1996. Adică sancţionarea PSD şi a candidatului său la preşedinţie, combinată cu o consistentă susţinere a alianţei PNL-PD şi a lui Theodor Stolojan. Nu zic că nu e posibil, dar socotelile mele dau alt rezultat. Alegătorii tradiţionali ai PNŢCD, bătrînii ţărănişti printre care sînt şi destui tineri legaţi sentimental de acest partid, se vor duce la urne cu gîndul să-şi vadă partidul în Parlament. Nu ştiu dacă vor reuşi, dar vor avea peste 4% şi cu puţină şansă vor trece pragul. Alegătorii din această categorie îl vor vota compact şi pe candidatul peneţist la preşedinţie.

Nou înfiinţata Acţiune Populară are un aplomb politic şi un arţag al dezvăluirilor de partid al legalităţii care n-au cum să nu-i aducă voturi. Candidatul Acţiunii Populare, dl Constantinescu, nu cred că va fi locomotiva care să tragă acest partid în Parlament, dar va obţine peste 3%, ajutat de reputaţia sa de om cinstit. Dacă va fi bine sfătuit în campania electorală şi, mai ales, dacă va asculta aceste sfaturi, ar putea trece de 5%. Candidata surpriză, Lia Roberts, cetăţean româno-american, dacă va intra în competiţie – şi probabil că va intra – va lua voturi şi din stînga şi din dreapta dar mai ales din dreapta, deoarece pe stînga complexul salamului cu soia s-a transformat între timp în „Vin ăştia să ne falimenteze!” Lia Roberts nu va face figuraţie cu candidatura ei independentă la preşedinţie. Cu siguranţă însă că mesajul ei va fi mai bine primit de alegătorii din partea dreaptă a spectrului politic, pro-americani şi oricum mai deschişi ideii de a vota o femeie la preşedinţia României. Cum Dick Morris, cel care urmează să-i facă şi imaginea şi campania electorală, nu-şi poate permite să nu obţină rezultate semnificative, Lia Roberts poate fi creditată în orb cu peste 15%, dintre care, cam trei sferturi vor fi obţinute de la alegătorii din dreapta.

Petre Roman, care încă îşi caută partid, va fi cu siguranţă un candidat la preşedinţie. Prea multe voturi nu va lua – deşi Petre Roman e un om politic redutabil. Marele lui ghinion se cheamă profesionalizarea în sens bun, responsabilitatea cuvîntului rostit cu care acum nu se cîştigă voturi dacă te-ai uzat în ochii opiniei publice. Iar dacă va lua voturi, el va rupe ceva de pe la PD.

Din dreapta ar putea lua voturi şi Gigi Becali, chiar dacă el a fost inventat pentru a cîştiga o parte dintre voturile posibile pentru CV Tudor. Acum să tragem linia şi să adunăm. Victor Ciorbea (PNŢCD) – cel puţin 4%, Emil Constantinescu, cu maximă zgîrcenie, 4%, Lia Roberts – 10%, Petre Roman – 3%, Gigi Becali – 3% avem aşadar 24% dintre alegătorii siguri. Pentru Theodor Stolojan nu mai rămîn decît 26% din categoria voturilor sigure. Chiar dacă le rotunjim, ducîndu-le la 30%, acest procent nu e din sută la sută, ci din mai puţin cu măcar 10%.

Or, în acest moment, Adrian Năstase se află pe locul întîi la prezidenţiale, iar asta fără ca Ion Iliescu să intre direct în joc pentru a le spune fidelilor săi încotro să-şi îndrepte voturile. Deci pe Adrian Năstase putem conta ca finalist.

De ce Vadim Tudor pe locul 2? Nu pentru că a mai fost. Ci pentru că voturile nemulţumiţilor de PSD se vor duce către el din cel puţin două motive. Are discurs recognoscibil şi chiar mai apăsat, iar dacă nu mai e Ion Iliescu să ne apere, nu mai e decît Vadim s-o facă. Încît, dacă CV Tudor va strînge peste 25% din voturile exprimate, acest procentaj îi va fi suficient pentru a ajunge în finală, în dispută cu Adrian Năstase. Poate că mă înşel. Dar dacă nu?

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara