Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Lecturi libere:
O coborâre în iad de Gabriel Dimisianu

Când scriam cândva despre „ambianţa tainei“ spre care ne purtau poeziile de tot tinerei Ioana Diaconescu, despre lirismul ei de „emoţii surdinizate“, nu puteam să prevăd îndreptarea ulterioară a poetei către activităţi de editare şi de cercetare istorico-literară (v., de pildă, ediţia Emil Botta din 1980, primele două volume). Şi cu atât mai puţin puteam atunci să prevăd, desigur, investigaţiile sale post-decembriste pe care le face în hăţişurile dosarelor de la CNSAS. Ajunge acolo să dea, printre altele, peste urmele monstruoaselor acţiuni represive împotriva participanţilor la reuniunile Rugului Aprins (Vasile Voiculescu, Dinu Pillat ş.a.). A vorbit, Ioana Diaconescu, despre aceste cercetări în interviul pe care i l-a luat în România literară (nr. din 25 ian. 2013 ) Sorin Lavric, mărturisind că au reprezentat pentru ea mai mult decât o dramatică experienţă: o coborâre în iad.

Şi acum această masivă carte (550 pag.) despre Marin Preda şi despre dosarele acestuia de la Securitate, despre convorbiri secrete şi denunţuri, despre „avertizări” şi note informative, un documentar realizat de Ioana Diaconescu la sugestia criticului Eugen Simion. Exeget al literaturii lui Preda şi bun prieten al omului acesta intuise de mult că marele scriitor fusese tot timpul în vizorul Securităţii, urmărit de aceasta în tot ce făcea, în familie,la slujbă, în ţară şi în străinătate. Lucrul trebuia până la urmă să fie adus la lumină, chiar dacă târziu, foarte târziu, mult după stingerea din viaţă a celui în cauză. Şi urmărirea lui Marin Preda (terorizarea sa, de fapt) este azi confirmată prin documente de nerespins, furnizate printre altele de această carte-mărturie întocmită de Ioana Diaconescu. Întocmită în sensul strângerii laolaltă şi clasificării documentelor. Şi al comentării lor, de bunăseamă.

Acum avem dovezile clare că Marin Preda a fost urmărit pas cu pas, i-a fost supravegheat orice mişcare şi tot ce se spune în această carte, care pare fantastică, sunt adevăruri. O carte, care-l implică nu doar pe Marin Preda, ci toată epoca sa în care a trăit şi a scris.

În numărul trecut al României literare (37/2013), comentând cartea Ioanei Diaconescu, Mircea Anghescu vorbeşte despre reconstituirea unui „peisaj secret” pe care cartea l-ar explora şi care nu ar putea fi altul, mă gândesc, decât acela creat de Securitate în jurul oamenilor de cultură, al altora care au însemnat ceva în România postbelică şi, în primul rînd, desigur, în jurul lui Marin Preda.

De ce Marin Preda? Pentru că repede organele au înţeles că este cel mai important scriitor afirmat în anii postbelici, hotărât să scrie despre procesele cele mai grave care aveau loc în România din timpul comunismului. El era de urmărit, în primul rând, şi nu altul pentru că de la el au venit scrierile cu miza politico-socială cea mai grea şi, prin aceasta, mai periculoase pentru regim.

Moromeţii,Risipitorii,Cel mai iubit dintre pământeni, apoi Delirul cu problema specială a reabilitării (parţiale!) a Mareşalului Antonescu, neconvenabilă sovieticilor, toate aceste scrieri, ca şi Imposibila întoarcere au dat mari bătăi de cap forurilor şi au contribuit la calificarea lui Preda în notele informative cu circulaţie internă drept un duşman al noii orânduiri. În toate nu trece decât astfel. Mai târziu, când Preda a devenit directorul Editurii Cartea Românească, sprijinit de o echipă de el aleasă şi în primul rând de Mihai Gafiţa, situaţia s-a agravat din punctul de vedere al Securităţii: nu mai erau pe rol doar cărţile lui Marin Preda, ci şi ale altora curajoase social. Ale lui Buzura, Ivasiuc, Breban, Ţoiu, Ţepeneag, Sălcudeanu şi ale multor altora deloc agreate oficial, dar care dobândeau şansa apariţiei prin girul pe care Preda, ca editor, li-l acorda. „O editură pentru neliniştea autorităţilor”, notează Ioana Diaconescu.

Supravegherea Editurii Cartea Românească devine presantă (aş spune că la propriu), cu aparatura de ascultare care funcţiona când bine, când rău, producând şi defecţiuni uneori comice (pentru noi, cei de azi). Mostre : „în continuare se aude domnul Gafiţa în conversaţie neclară cu cineva”; „De la ora 14,54 domnul Marin Preda primeşte în audienţă diverse persoane cu care discută despre lucrările acestora. Un domn arată că este la capătul răbdărilor, deoarece de aproape un an este pus pe drum (...) Domnul Preda promite că va cerceta cazul. Pe la 15, 52 s-a făcut linişte, care s-a păstrat în tot cursul zilei şi noaptea”. În general, într-adevăr, nopţile editorii sunt liniştiţi, tăcuţi. Ziua sunt ei de ascultat!

Ceea ce trebuie reţinut este faptul, subliniat de autoarea cărţii, că „popularitatea în creştere a lui Marin Preda devine o protecţie involuntară”. Autorităţile au de luptat cu ceva ce le scapă, cu toată râvna informatorilor, cu toate fireştile reacţii de prudenţă ale celor din echipă. Ca scriitor şi ca editor, Marin Preda se pare că a fost şi instituţia cea mai redutabilă pe care forurile au avut-o de înfruntat. De aici şi aspectul nu tocmai hazardat al speculaţiilor privitoare la sfâşitul său prematur şi greu explicabil. Ceea ce susţine Eugen Simion în prefaţă, că „marele scriitor n-a fost deloc un spirit comod pentru regimul totalitar”, cred şi eu.

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara