Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Noul val:
Numărul 1 în proză de Alex. Ştefănescu

Dan Stanca, Ghetsimani ‘51, roman, Bucureşti, Ed. Cartea Românească, 2015 (imaginea de pe copertă: Makis E. Warlamis). 294 pag.

Cel mai valoros dintre prozatorii afirmaţi după 1989 este Dan Stanca. Ar putea fi luaţi în considerare şi Mircea Cărtărescu, Matei Vişniec şi Ioan Groşan, dar ei s-au făcut cunoscuţi înainte de 1989.

Despre Gabriel Chifu n-avem voie să vorbim fiindcă este vicepreşedinte al Uniunii Scritorii şi ne sar în cap Radu Vancu şi ai săi. Petru Cimpoeşu şi Cătălin Mihuleac ocupă primele locuri în categoria mai restrânsă a prozatorilor satirici. Varujan Vojganian are şi el tot felul de funcţii care îl fac indezirabil. Radu Aldulescu este mai curând exotic, decât valoros. Şi aşa mai departe.

Dar Dan Stanca este incontestabil un mare talent şi un profesionist al scrisului. Nu scrie numai despre sine, la nesfârşit, ca atâţia alţi autori (pentru care s-a inventat şi colecţia „Ego-grafii”), ci şi despre lumea de azi. Îmi imaginez o discuţie între doi tineri din anul 2115:

„– Oare cum se trăia acum o sută de ani?
– Citeşte romanele lui Dan Stanca...”

Aş fi făcut precizarea despre lumea românească de azi, dar după ce am citit cel mai recent roman al lui Dan Stanca, Ghetsimani ‘51, mi se pare justificată formula atotcuprinzătoare despre lumea de azi. Nu ştiu cum reuşeşte acest autor – care nu se află în prim-planul vieţii publice, nu călătoreşte frenetic, nu conduce un post de televiziune sau un ziar ca să poată ţine totul sub observaţie – să înţeleagă atât de bine cum trăiesc, cum gândesc şi ce simt contemporanii săi. Când îl întâlnesc, mă miră modestia lui dusă până la umilinţă, vocea înecată, efortul de om vlăguit cu care articulează câteva cuvinte. Îmi vin în minte versurile lui Eminescu: „Uscăţiv aşa cum este, gârbovit şi de nimic,/ Universul fără margini e în degetul lui mic.” Cu o completare: universul uman.

Protagonistul romanului pe care îl am în vedere este un american, Jeffrey Jow, intrat în dizgraţie în Statele Unite din cauza unei abateri de la regula optimismului obligatoriu. Ziarist de profesie, aflat întâmplător în ziua de 11 septembrie 2001 în apropierea celor doi zgârie-nori loviţi de avioanele conduse de terorişti, el fotografiază nu pompieri care luptă eroic pentru salvarea unor vieţi, ci oameni disperaţi care se aruncă în gol ca să scape de flăcări. Pentru această selecţie neinspirată a scenelor dramatice generate de actul terorist, Jefrrey Jow este concediat de la ziar. Fratele lui mai mic, Steven, distins fizician, nu-l poate înţelege (el „vede universul numai în franje şi fractali şi, îmbătat de euforia dezintegrării particulelor, are tot dreptul să se amuze de conglomeratul vieţilor noastre banale”).

Jeffrey Jow (care îndeplineşe doar temporar rolul de narator în roman) nu găseşte înţelegere nici la propria lui soţie, Sandra, de care, de altfel, va divorţa în scurt timp. Romanele lui Dan Stanca sunt pline de căsnicii eşuate, dar cazurile nu seamănă deloc între ele. Scriitorul creează impresia că, asemenea diavolului şchiop al lui Lesage, ridică acoperişurile caselor ca să vadă ce se întâmplă în fiecare familie. Iată portretul Sandrei, schiţat rapid şi expresiv, ca toate portretele din cărţile aceluiaşi autor (al cărui talent de portretist îl aminteşte pe acela al lui Petru Dumitriu):

„Mititică, durdulie dar apetisantă, provenind dintr-o familie din centrul Americii, acolo unde oamenii au rămas conservatori şi unde ritmul vieţii e lent, precum mersul turmelor de vite pe câmpurile mănoase ale fermelor, era în sinea ei o femeie aprigă şi credincioasă, care-şi spunea rugăciunea seară de seară, îşi îndrepta spatele când auzea imnul naţional şi nu-şi îngăduia nicio clipă de letargie.”

După o încercare de a-şi relansa viaţa prin mutarea sa în Canada, Jeffrey Jow pleacă în vizită în... România, în vizită la un om de ştiinţă, Gabriel Urseanu (prieten al lui Steven) şi la soţia lui, Steliana, pe care îi cunoscuse cu prilejul unui congres ştiinţific organizat în Canada. Americanul este informat de fratele său în legătură cu „ţara aceea”: „ţara aceea e primitoare şi nu calcă acolo picior de străin fără ca băştinaşii să-l cinstească [...] e lipită de Marea Neagră, o mare aproape închisă, de la care se mai adapă ruşii, turcii şi georgienii, populaţii răsăritene care au în sânge gustul desfrâului şi al hiperbolei”.

Această călătorie declanşează o adevărată aventură existenţială şi culturală, prilejuindu-i americanului descoperirea uimitoarei lumi est-europene. Cititorii români nu pot fi decât captivaţi de impresiile unui american despre România (ca şi despre Polonia sau alte ţări din regiune). Dan Stanca exploatează cu inteligenţă artistică perspectiva celui venit dinafară (perspectivă inaugurată în istoria literaturii universale, cel puţin aşa îmi aduc aminte din facultate, de Scrisorile persane ale lui Montesquieu). Personajele aparţinând istoriei recente sau prezentului aduse de prozator în prim-plan par mai reale decât oamenii reali din jurul nostru.

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara