Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Poşta redacţiei:
Nu mai aud cu ochiul dintr-o frunză de Horia Gârbea

Mulţumesc celor care au trimis pe adresa rubricii mesaje de solidaritate şi înţelegere în perioada grea prin care au trecut revistele de cultură. Nu, nu am exagerat cu nimic. Nu un glonţ, ci o grenadă a trecut pe lîngă ele, lansată cu o voinţă de distrugere evidentă. Un mesaj care sintetizează foarte bine sentimentele multor cititori l-am primit de la prozatorul Cătălin Rădulescu, una dintre „descoperirile” acestui spaţiu de dialog. De fapt, ca orice creator, el s-a descoperit singur. Citez cîteva pasaje relevante, mulţumindu-i pentru textul său lucid şi… bine scris:

„Am deschis România literară şi ceea ce am citit, m-a îngrozit. M-a lovit mai întâi ţipătul exasperat al domnului Mihăieş din articolul «Destul!», asemeni unui ultim strigăt de luptă de pe crenelurile unei fortăreţe ce se pregăteşte să cadă în mâinile unor invadatori cu adevărat barbari. Trist şi grav că oameni ce se numesc scriitori au o asemenea conduită, că pregătesc deschiderea sticlei de şampanie în «cinstea» eventualei sucombări a revistelor literare. (…) Ca orice instituţie, USR-ul – precum şi revistele cu care este înzestrată – nu sunt perfecte. Probabil ceva reforme ar fi necesare. Dar autorii ar avea dreptul să ceară aşa ceva numai după ce s-ar strădui să «invadeze » redacţiile cu lucrări literare de foarte bună calitate, ce l-ar pune pe editor în încurcătură: oare pe care dintre acestea să le public întâi? (…) Cât despre anti-creştinismul de «bon-ton» din zilele noastre, nu aş fi crezut vreodată că am să ajung să mă simt jenat a-mi face Semnul Crucii când mă aflu în apropierea unor semeni născuţi în anii...´80! – Timpul şi viaţa îi vor mai înţelepţi, pe mine m-au făcut mai «înţelept» încă de când eram un copil – adică în anii ’80 – când, în vacanţa de vară, asistam stupefiat, la dibăcia câte unui excavatorist ce dovedea o adevărată «măiestrie» în demolarea câte unei turle de biserică prin aplicarea de lovituri laterale superbului monument. (…) Regret că anonimatul şi lipsa de mijloace mă pun în imposibilitatea de a «comite» mai mult decât acet mesaj. Dar, cum ştim – şi bunele-intenţii câteodată contează... ”

Clara Tîrcă. Mulţumesc pentru volum. Trebuie să perseveraţi, nu zic nu. Dar o perseverenţă dirijată bine. Fără repere, ea nu rezolvă nimic. Parcurg zeci de volume pe săptămînă / lună, mai ales de poezie. Foarte puţine sînt măcar de luat în seamă. Volumul dvs. nu se califică din start: felul cum arată coperta, versurile „centred” – semnul kitschului provincial, prezenţa cuvintelor scrise cu majuscule în text. Măcar dacă aţi fi citit „poşta redacţiei” de aici, în care am spus de zeci de ori: „aşa nu”. Păcat de talentul dvs., cît este, dacă mergeţi înainte fără o minimă orientare. Luaţi o carte tipărită la o editură serioasă şi veţi vedea că, începînd de la aspectul grafic, vă marginalizaţi. Iată o poezie care putea fi „curăţică”, deşi fără mari pretenţii. Dar dvs. o stricaţi din inabilitate. Nu degeaba v-am spus să citiţi. Un autor care a citit profund măcar 20-30 de mari poeţi nu greşeşte aşa. Dacă greşeşte, o face altfel. În pântecele meu e frig şi ceaţă. (se cam zice „pîntecul”, dar să admitem)/ Privirile mi-au amuţit pe faţă. (discutabil, dar fie)/ Sunt verde de durere ca pelinul, (cam banală comparaţia) / Pădurea-şi tremură-n zadar preaplinul. / (cu termenul hidraulic „preaplinul” rimat cu pelinul aţi omorît strofa)// Nu mai aud cu ochiul dintr-o frunză/ Cum curge vântul peste piatra plânsă./ Nici nu-nţeleg de ce-i atât de sterp / Sufletul alungat din VERS. Curge bine – noroc că aţi renunţat la rimă. Dar nu înţeleg niciodată: cum e posibil, dacă aţi început în vers rimat, să îl abandonaţi brusc. Ultimul cuvînt scris şi cu majuscule – ca să fiţi sigură – distruge tot. Aţi ţinut pe şapte versuri măcar ritmul, iar la versul 8 – adio! La strofa a doua, primele două versuri sînt endecasilabi, foarte bine. Dar cezura cade aiurea: 7-4 respectiv 5-6. Aceste probleme un poet trebuie să şi le pună în fiecare moment. Puneţi-vă prozodia la punct (după Mihai Dinu, de preferat) şi reveniţi. Nu uitaţi că prenumele dvs. vă obligă la claritate!

Aştept în continuare textele şi opiniile dvs. numai la adresa email: posta.romlit@gmail.com

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara