Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Nu dansez (sirtaki) cu Vassaras! de Horia Alexandrescu

Burleanu cel Drept, stăpânul tot mai provizoriu al FRF, nu ne-a pricopsit doar cu moş Daum , cel care, aflat în floarea vârstei lui înaintate, e pe cale să ne termine definitiv echipa naţională. Concomitent cu selecţionerul născut în secolul trecut, starostele federaţiei ne-a mai miruit cu o mârţoagă de import – grecul Kyros Vassaras. Sigur, la vremurile astea, când nu se mai găsesc pe toate drumurile servitori adevăraţi şi la câţi aprozi şi-a angajat Burleanu, unul în plus poate că nici nici nu ar mai fi contat.

Necazul e însă că Kirios Vassaras a fost arvunit de federaţie taman pentru a conduce Comisia Centrală a Arbitrilor, în virtutea ideii că un profesionist neutru , numit în fruntea cavalerilor fluierului, poate garanta eliminarea suspiciunilor tradiţionale. La prima strigare, chiar sună bine, dar când strigarea îi aparţine prostănacului şef al federaţiei, nu poţi să nu te iei cu mâinile de cap! Chit că era firesc ca politrucul Burleanu să nu ştie că Vassaras, alesul, tocmai fusese răsturnat din fruntea arbitrilor eleni, de o revoltă a cluburilor greceşti! Drept care fostul om forte al arbitrajului elen a devenit, imediat după debarcarea de acolo, omul forte al arbitrilor noştri! Ceea ce se întâmpla, vă reamintesc, în august 2014, pe o lefşoară de 85 000 de euro per an, încasată de Kirios Vassaras de, mâine-poimâine, trei ani bătuţi pe muchie! Inutil să vă mai spun ce dezastru a generat arbitrajul în campionatele noastre unde, vorba lui Crăciunescu,”Niciodată nu a fost arbitrajul mai jos de atât! Când văd unele greşeli din astea care sunt…calamităţi, pentru că nu le pot spune doar greşeli. Sunt chiar calamităţi şi mult prea dese!”

Absolut corectă susţinerea fostului şef al arbitrajului autohton (2003- 2005) şi nu e de mirare că respectivele calamităţi s-au perpetuat, de vreme ce băieţii cu fluierul ştiau că au impunitatea asigurată. Iar culmeaculmilor e că Burleanu, recunoscând dezastrul, spune, pe de o parte, că nu a fost favorizată o anume echipă, fiind defavorizate toate, deopotrivă, dar că, pe de altă parte, i-a cerut grecului să gândească acum, peste iarnă, un sistem de promovareretrogradare pentru arbitri! Şi se face lehamite, dar culmea tupeului a venit chiar de la mercenarul Vassaras însuşi, care, contaminat de ostilitate, ne-a explicat nouă, proştilor, cu insolenţă glacială, că… la aşa fotbal, aşa arbitraje! Ei bine, obrăznicia asta l-a scos din minţi pe Gică Hagi, care i-a replicat prompt că nu înţelege cum e posibil ca un fost arbitru grec să ştampileze fotbalul românesc, dintr-o postură – adaug eu – nemeritată şi, oricum, dovedit inapt pentru a mai conduce CCA.

Peste toate aceste laşităţi murdare, tocmai a izbucnit un nou scandal, generat de aranjamentele prin care nişte arbitri de mâna a doua (de fapt, din Liga a III-a), au fost delegaţi să conducă meciuri amicale internaţionale din cantonamentele de peste hotare unde se află şi echipele noastre. Respectivele partide sunt suspectate de aranjamente convenite cu… casele de pariuri, dar ştirea şi mai tare este ca arbitrii noştri s-au declarat… bulgari, sloveni sau turci!!! Vorba lui Adrian Porumboiu, e ca în Ţiganiada lui Budai-Deleanu, iar comisia de anchetă pe care, chipurile, a înfiinţat-o federaţia, va avea un singur rezultat: „Cei care au dat banii nu vor fi prinşi, ci vor fi sancţionaţi cei care au luat. Intră fraierii, nu şmecherii!” – a concluzionat Porumboiu.

Trebuie să fiţi de acord cu mine că tabloul e demoralizant şi că, dacă la amicalele astea hibernale se pariază de-a surda, ne putem închipui măcar cam ce se întâmplă în jocurile de campionat cu atâtea gafe inexplicabile! Iar în consecinţă, nu ne putem mira că Gică Hagi s-a simţit călcat pe bătătură, că în fotbalul nostru mocneşte răscoala, ba chiar că, din cât se aude, s-a constituit deja un Consiliu de război, care îi cere (şi) lui Kirios Vassaras să se cărăbănească. Subscriu şi, chiar dacă sunt iremediabil îndrăgostit de Grecia şi de greci, de sirtaki şi de Salonicul lui Vassaras, îi urez călătorie plăcută, înapoi, la el acasă. Kalo taxidi!

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara