Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Nu-i nimic, mai tragem o dată! de Liviu Capşa

În timpuri nu prea îndepărtate (poate şi astăzi, şi eu nu ştiu), statul român oferea amatorilor de jocuri de noroc cel mai simplu şi rapid mod de a înhăţa un mic câştig: lozul în plic. Intervenea, adeseori, în desfăşurarea acestei convenţii ad-hoc între părţi şi un scurt moment de amuzament, când inscripţia de pe micul petic de hârtie îţi dezvăluia o propoziţie încurajatoare: „Mai trage o dată”. Era, desigur, o prelungire ghiduşă, cu cârlig, a iluziei că poate data viitoare vei da lovitura. Evident, cele mai virile planuri de jucător pătimaş sau ocazional eşuau, adesea, fie în reverie, fie în mustrări înciudate pentru naivitatea a cărei victimă tocmai erai.

Întâmplările de mai sus mi-au fost readuse în memorie de insistenţa cu care aşa-zisul grup pentru reformarea Uniunii Scriitorilor face ce (nu) face şi mai trage o dată, ca la loz în plic; ori printr-o nouă adunare generală nestatutară, ori, abuzând de regulile juridice, printr-un nou proces, cu formulări ce bâzâie în jurul aceleiaşi tocite cauze. După aceeaşi deviză: poate iese ceva. Dacă în 16 nu s-a putut, poate în 24 convingem instanţa şi, până la urmă, nu numărul e important, ci tăria opiniunilor. Nezdruncinate. Eterne.

Mai contează că nume dintre cele mai importante ale literaturii române actuale, care s-au impus prin valoarea literară incontestabilă, prin caracter şi probitate morală şi profesională, sunt în conducerea Uniunii sau a celor 20 de filiale, că participarea lor la programele şi proiectele anuale ale USR sunt o garanţie a normalităţii vieţii literare desfăşurate sub egida forului reprezentativ al breslei scriitorilor? Nicidecum. Ce programe literare? Ce colocvii? Ce festivaluri? Ce premieri? Ei au un singur proiect. Suficient. Beton. Înlocuirea conducerii Uniunii. Apoi vor vedea ei...

Deşi am o meserie cronofagă (întâlniri cu clienţii, pregătirea proceselor, susţinerea lor la instanţe situate, adesea, în localităţi diferitescuze pentru aceste informaţii abuzive!), mi-am făcut timp să aştern aceste rânduri despre un subiect şi dezagreabil, şi ridicol în egală măsură, îmboldit fiind şi de o mare nedumerire: ce-i determină pe cei doi-trei scriitori adevăraţi din acest grup, ale căror cărţi le-am citit şi, desigur, le voi citi în continuare, să rostogolească obsesiv ghemul unor fantasme? O frustrare devoratoare? Sau, pur şi simplu, ura? Greu de spus.

Să mesteci la nesfârşit în cazanul aceloraşi acuze, să invoci împotriva tuturor evidenţelor nelegalitatea alegerii Preşedintelui Uniunii Scriitorilor, să conteşti Statutul U.S.R. fără a obţine în instanţe, în urma numeroaselor procese, o singură soluţie favorabilă, să livrezi informaţii false despre situaţia financiară a Uniunii, iată drojdia unei rele-credinţe evidente. Dar, mai ales, să pigmentezi totul cu repetate atacuri josnice la persoană este o practică ce nu ar intra nici măcar în arsenalul unui simplu jucător la loz în plic.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara