Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Noroc că nu se mai televizează! de Horia Alexandrescu

Săptămâna trecută, când semnalam dezastrul general al sportului românesc, mă aşteptam să urmeze dezbateri realiste şi, mai ales, măsuri urgente, care să conducă la o prezenţă măcar onorabilă la Jocurile Olimpice de la Rio.

Din păcate, n-a urmat decât o şedinţă de judecată, găzduită de o televiziune, în care preşedintele COSR a fost împresurat de ministra sportului şi de tandemul antrenorilor voluntari ai echipei naţionale de gimnastică feminină. Bellu şi Bitang, aceştia din urmă, spuneau şi acum ceea ce repetă de câţiva ani, şi anume că momentul prăbuşirii era de aşteptat. În condiţiile în care, la nivelul întregului sport românesc, lipsa cadrului prielnic înaltei performanţe a generat nu doar regresul general, cât şi sau mai ales refluxul noilor generaţii ,mereu mai distanţate de laboratoarele perfor- manţei, prăbuşirea olimpică era inevita- bilă. Au repetat acest lucru, tot acum, şi Ion Ţiriac, fost preşedinte al Comitetu- lui Olimpic, ca şi Nadia Comăneci, dar se pare că nici măcar vocile lor nu sunt auzite, de vreme ce continuă să nu se mişte nimic, la adăpostul strigăturii că o să rupem noi norii, la Olimpiada din... 2020! Păi, cam aşa s-a spus şi în urmă cu patru ani, după Londra, când se invoca schimbul de generaţii, care ne-a obligat să-i aplaudăm acum, în rol de salvatori, tot pe Cătălina Ponor şi Marian Drăgulescu. Salvarea viitoare a sportului românesc nu poate să vină de la antrenorii care ne-au mai rămas în ţară, ci de la Parlamentul care îşi consumă ultimele luni de viaţă în componenţa actuală şi pentru care Legea sportului, Legea sponsorizării şi condiţiile asigurate loturilor olimpice sunt departe de cele de care beneficiază puternicii lor adversari. Nu sunt nici partizanul propunerii lui Adrian Petrache, actualul preşedinte al COSR, care crede că toate federaţiile olimpice ar trebui să fie trecute în subordinea acestui organism. Ar însemna să uităm că toate, dar absolut toate marile succese obţinute de performerii români în arenele olimpice au fost realizate tocmai prin colaborarea dintre cele două organisme existente şi în prezent, dar care nu îşi completaseră aiurea denumirile. Aşa s-a ajuns ca la numele Comitetului Olimpic Român să se adauge, prosteşte, şi cuvântul Sportiv, iar Ministerul Sportului să devină, pleonastic, şi al Tineretului, ca să nu se creadă cumva că e rezervat pensionarilor.În realitate, ambele instituţii gîfâie şi-şi revendică dreptul de a conduce destinele sportului de performanţă, deşi, între noi fie vorba, profesioniştii autentici se află în cadrul federaţiilor. Mă aştept ca măcar acum, când suntem în ceasul al 12-lea, cele două instituţii să-şi dea mâna şi să înţeleagă că existenţa actualelor lor conduceri depinde exclusiv de rezultatele care vor fi obţinute la J.O. de la Rio. Şi să nu conteze pe norocul că EBU a pus în gardă TVR că nu va mai oferi României întrecerile olimpice! Se va găsi precis o altă televiziune care să preia transmisiile şi, oricum, rezultatele se vor cunoaşte!

Despre fotbal, doar câteva cuvinte astăzi. Steaua a mai recuperat din handicap, dar scorul cu Viitorul lui Hagi a fost nedrept, în timp ce Dinamo garantează că se duce să învingă Astra lui Şumudică. Ei, aş!

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara