Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Noii Calibani ai vieţii literare de Răzvan Voncu

Deşi nu sunt, de regulă, naiv, m-au surprins multe dintre reacţiile unor aşa-zişi colegi ai noştri, faţă de situaţia creată în jurul Uniunii Scriitorilor, de câtva timp încoace.

Cel mai tare, însă, m-au luat prin surprindere (şi, de ce să mint, m-au îngrozit) urletele de satisfacţie ale aşa-zişilor noştri confraţi, la auzul zvonului că Ministerul Culturii ar putea să încalce Legea 136 şi să nu finanţeze revistele culturale, iar publicaţiile Uniunii ar urma să îşi înceteze apariţia. Să crape, cum elegant s-a exprimat cineva, care încă ne este, vrând-nevrând, confrate.

M-a şocat, întâi şi-ntâi, iresponsabilitatea din spatele bestialelor urlete de bucurie ale celor care se pretind scriitori. Unele dintre aceste reviste sunt adevărate instituţii, care contabilizează o istorie prestigioasă: „Viaţa românească” aniversează anul acesta 110 de ani de apariţie, întreruptă doar de războaie, „Ramuri” are şi ea 111 ani, România literară are 48 de ani, „Luceafărul”, 58, iar de „Convorbiri literare” a auzit, cred, până şi bacalaureatul Claudiu Komartin. Să îndemni la distrugerea unor instituţii, într-o ţară care are atât de puţine, ţine de o profundă incultură personală. Şi de o iresponsabilitate demnă de triburile amazoniene, nu de o literatură care se vrea europeană.

În al doilea rând, m-a uluit ingratitudinea cu care unii scriitori (cu şi fără ghilimele) jubilau la auzul ştirii că o serie de reviste literare riscă să dispară. Cu toţii fiind, se-nţelege, produsele respectivelor reviste. Ce-ar fi fost, de pildă, Florin Iaru, fără sprijinul critic pe care poezia sa – insurgentă, susceptibilă oricând a fi suprimată de cenzură – l-a primit, în presa literară din anii ’80? Fără grupajele şi paginile care i-au fost publicate în reviste, în timp ce debuturile editoriale erau blocate sau întârziate? Ar fi debutat după 1990, ca alţi colegi ai săi, nu neapărat mai puţin talentaţi, şi remarcabila sa „mică revoluţie poetică” nu ar mai fi interesat pe nimeni. Iar astăzi, când nu a mai publicat nimic relevant de două decenii şi jumătate, tot prin articolele critice din reviste continuă să fie amintit ca scriitor, iar nu ca gazetar echivoc, la o revistă de umor cazon. Nu demult, în România literară a apărut o cronică la cartea lui de amintiri şi un fragment, două pagini de revistă, despre poezia lui, dintr-o teză de doctorat având ca temă poezia generaţiei 1980.

Nu pretinde nimeni recunoştinţă eternă, însă un om decent se abţine să scuipe acolo unde a fost sprijinit şi promovat, fără să i se ceară nimic în schimb.

Este incredibilă, de asemenea, nonşalanţa cu care unii participanţi la corul urletelor îşi susţin diatribele împotriva subvenţionării revistelor literare, în publicaţii aparţinând unor trusturi de presă aflate în insolvenţă. De pildă, Matei Martin, un apropiat al actualului ministru al Culturii şi proaspăt deţinător al unei funcţii la AFCN (asta nu e fripturism, desigur, numai la USR există fripturi!). El îşi afirmă de mai mult timp opoziţia faţă de Legea 136, deşi aceasta a fost, recent, omologată şi de Consiliul Concurenţei, şi de Comisia Europeană. Problema e că Matei Martin se face că uită, oportun, faptul că publicaţia care-l găzduieşte se află, împreună cu editorul ei, în insolvenţă. Toate marile trusturi se află în această situaţie, spre deosebire de Uniunea Scriitorilor, care, deşi editează 9 publicaţii necomerciale, este cu toate datoriile plătite la zi.

Or, pentru cine nu ştie, insolvenţa înseamnă reeşalonarea şi amânarea la plată a datoriilor acumulate şi ştergerea unor penalităţi, în primul rând către bugetul de stat (căci creditorii privaţi sunt mai puţin filotimi). Cu alte cuvinte, trăim pe şest pe spinarea contribuabilului, dar protestăm când statul susţine, legal şi transparent, în cadrul obligaţiilor sale constituţionale, publicaţiile de cultură non-profit. Moral, nu?

Nu mai vorbesc de informaţiile false, populiste, oferite cu generozitate celor care nu cunosc situaţia din literaturile occidentale. În pofida a tot ce s-a spus şi se spune, nici o literatură serioasă nu trăieşte fără reviste literare, şi aproape toate sunt subvenţionate. Cele mai multe, de către stat. Marea revistă americană „Poetry” este subvenţionată de către guvernul federal al SUA. „La Quinzaine littéraire” apare cu sprijinul Centrului Naţional al Cărţii, care, spre deosebire de AFCN-ul autohton, îşi înţelege menirea culturală. În Marea Britanie, Arts Council England, Arts Council Scotland şi Arts Council Wales sprijină şi ele publicaţii literare, tipărite şi virtuale. Marile edituri occidentale, de asemenea, susţin reviste literare cunoscute (ca o dovadă că acestea trebuie susţinute, indiferent de standardul de viaţă al unei ţări). La noi, cele mai multe nu plătesc nici timbrul cultural.

Dar a existat şi o parte amuzantă a campaniei pe care spiritul primar agresiv a purtat-o împotriva revistelor culturale. Chiar în timp ce se încingeau „hore ale bucuriei”, pe motiv că România literară şi celelalte reviste ale Uniunii „vor crăpa”, textele unora dintre noii Calibani erau comentate, cu spirit de obiectivare şi seriozitate, chiar în publicaţiile pe care ei le lapidau.

P.S. Nu prea înţeleg ce este şi cu ce se ocupă Active Watch, dar fiecare cuvânt al protestului ei faţă de deciziile USR este o minciună sfruntată: 1) nu am pus pumnul în gură nimănui (dimpotrivă, cei vizaţi de sancţiunile Consiliului sunt mai vocali ca oricând), 2) nu am sancţionat pe nimeni pentru critici, ci pentru aberante acţiuni în justiţie împotriva USR şi pentru macularea imaginii publice a Uniunii, şi 3) cele mai multe acuzaţii la adresa Uniunii Scriitorilor vin nu din interiorul ei, ci de la oameni care nu sunt membri ai USR sau sunt suspendaţi, statutar, pentru neplata cotizaţiei.

De asemenea, e ridicolă afirmaţia că au fost excluse din Uniune „nume mari”. Nici Dan-Mircea Cipariu, nici Grigore Şoitu nu sunt nişte personalităţi ale literaturii contemporane. Primul promitea, cândva, să fie poet, de cel de-al doilea am auzit cu toţii de-abia după ce a dat în judecată USR.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara