Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
nimicul în formă continuată de Liviu Capşa

în Codul Penal, partea generală, privitor la limitele de aplicare a legii penale, infracţiunea continuată este definită prin acte repetate de încălcare a legii, de către aceeaşi persoană, la diferite intervale de timp, în realizarea aceluiaşi scop şi împotriva aceluiaşi subiect pasiv. Sancţiunea este o majorare a pedepsei cu un număr de ani, stabiliţi de instanţă pe baza probelor, deci o agravare a răspunderii penale pentru persoana/persoanele care dă/dau dovezi de o asemenea conduită infracţională.

Dar nu despre un umil curs de drept este vorba în deschiderea acestei însemnări, ci de o introducere în tema ei, mai puţin dramatică, dar nu lipsită total de elementul răspunderii, având în vedere tot acte repetitive a căror noimă depăşeşte limitele unei înţelegeri normale, fie ea cât se poate de relaxată.

Aşadar, nu o perspectivă juridică este aici în discuţie, ci, hai să spunem, una morală.

Unui grup de persoane care doreşte separarea de o majoritate şi hotărăşte să meargă pe un drum propriu, pentru motive întemeiate sau inventate, nu are nimeni dreptul să îi stea în cale. Libertatea de asociere este consfinţită şi garantată de Constituţie, dar, în acelaşi timp, nu scuteşte pe nimeni de urmările actelor sale; cu alte cuvinte de a păşi, vesel şi viguros, pe o eventuală cale a pierzaniei.

Ce-i de făcut, însă, când opţiunea ta încurcă borcanele, confundă direcţia şi, vorba populară, nu eşti nici în căruţă, nici în teleguţă. Adică, chipurile, ai plecat, dar, în acelaşi timp, te legi cu funia de par, te zbaţi şi urli că de-aici nu te dai dus.

Tocmai când lucram la raportul Comisiei de Cenzori a Uniunii Scriitorilor, am auzit că grupul scriitorilor răzvrătiţi a mai pus de o Adunare Generală, în luna ianuarie 2018 (asta după ce AG din 2016 şi 2017 fuseseră declarate ilegale în instanţă). Aşadar, un fel de nimic în formă continuată, ca să revin la formularea din titlu, bineînţeles tot sub egida falsificată a USR; adică, un fel de adio, dar rămânem cu patrimoniul, conturile, proiectele şi prestigiul vostru. Păi, nu prea merge !

Cum am mai spus, fiecare cetăţean, fie el chiar în delir, adică în acea formă de exaltare, de entuziasm excesiv şi fără orizont, ca să rămânem la sensul figurativ al termenului, se poate asocia în modalităţi diferite, dar cu respectarea normelor legale şi fără a aduce prejudicii celorlalţi.

În cazul comentat mai sus, când instanţa de judecată îţi spune, de mai multe ori, argumentat, că nu e bine ce faci, normal ar fi să te opreşti. Şi, desigur, să-ţi revizuieşti comportamentul, să-l pui în acord cu legea şi, de ce nu, cu firescul lucrurilor. Cu alte cuvinte, îţi aduni companionii, elaborezi un program, îţi iei un nume ( de exemplu, Uniunea Scriitorilor Răsculaţi) şi te pui pe treabă, arătându-le „celorlalţi” de ce eşti în stare. Căci multe lucruri pe lumea asta aşteaptă să li se împlinească rostul. Păi, nu !?

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara