Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
În trecutul lui Bivolaru de Cristian Teodorescu


Va fi dusă pînă la capăt ancheta împotriva grupării conduse de Gregorian Bivolaru? Dacă ne luăm după amploarea operaţiei, probabil că da. Însă dacă ne reamintim de anchetele mai mici deschise împotriva aceleiaşi grupări, în urma unor plîngeri cutremurătoare, fără ca yoghinul integrării în absolut să păţească nimic, e posibil ca Grig Bivolaru să scape din nou. Potrivit unor surse, numărul adepţilor Mişcării de Integrare Spirituală în Absolut conduse de Bivolaru ar depăşi 70.000 de suflete. Alte surse creditează Mişcarea cu 30.000 de membri. Există însă şi observatori care afirmă că acest guru de Dîmboviţa n-ar avea decît vreo 5.000 de discipoli.

Presa a avertizat opinia publică asupra activităţilor ştiute şi mai puţin ştiute ale lui Gregorian Bivolaru, ca mentor spiritual, încă de pe vremea cînd mişcarea iniţiată de el (MISA) n-avea decît vreo cîteva sute de membri. Pe atunci yoghinul se mulţumea să ameninţe publicaţiile care dezvăluiau cu ce se ocupă el, că le va face să dispară cu ajutorul puterilor sale paranormale. După care, nestingherite de oamenii legii, Bivolaru a întrebuinţat şi calea neparanormală a proceselor împotriva ziarelor şi ziariştilor care îl deranjau. Acesta e motivul pentru care mass media uită de îndeletnicirile lui. Dacă tu, ziar, spui una, citînd plîngeri, iar ancheta e înmormîntată de oamenii legii, reiese că tu te-ai luat după nişte răuvoitori care se leagă din invidie şi din neînţelegere a absolutului propovăduit de Grig, de inocenta lui grupare.

Ceva mă face să cred că nici această ultimă anchetă nu e provocată de activităţile propriu-zise ale sectei (?) lui Bivolaru. Mai degrabă cred că forţa crescîndă a acestei grupări a pus autorităţile pe gînduri. Asta dacă nu cumva experţi din străinătate au atras atenţia autorităţilor române asupra aşa-numitului potenţial de risc la adresa stabilităţii statului pe care l-ar putea avea MISA lui Bivolaru.

Cîtă vreme părinţi disperaţi de ceea ce au ajuns copiii lor după ce au intrat în gruparea lui Bivolaru au depus plîngeri pe unde s-au priceput mai bine, asta n-a impresionat decît presa. Dar chiar şi atunci cînd presa însăşi a produs dovezi despre ceea ce se întîmpla în sînul mişcării lui Bivolaru, aceste dovezi n-au fost luate în seamă. Ba chiar, potrivit unui cotidian de mare tiraj, Adevărul, „Ani de zile. Activitatea sectei lui Bivolaru – protejată de judecători, poliţişti şi ofiţeri din serviciile secrete”. Potrivit aceluiaşi ziar aflăm că mişcarea lui Bivolaru n-a fost luată la cercetări din cauză că în rîndurile ei se află copii de judecători de la Curtea de Apel Bucureşti, poliţişti şi chiar cadre din serviciile de informaţii. Adică facem ce facem şi tot la corupţie ne întoarcem.

Mai bine mai tîrziu decît niciodată, am putea spune. Dar de ce atît de tîrziu? De ce au fost muşamalizate anchetele anterioare? De ce şi cu sprijinul cui Gregorian Bivolaru a putut hărţui liniştit presa cu procese, reuşind periodic să-i facă pe ziarişti să bată în retragere?

Ce se întîmplă cu cei care i-au dat nas, într-un fel sau altul, acestui ins care azi e acuzat că ar fi patronat trafic de droguri şi prostituţie? Şi, se pare, aceste acuzaţii sunt doar primele dintr-o serie mai lungă. Vorba e ca ancheta să-şi urmeze cursul.

În 2002, dacă vă amintiţi, autorităţile au mai pornit o investigaţie asupra grupării lui Bivolaru. Şi atunci, se părea, existau suficiente dovezi pentru a-l aduce pe Grig în faţa legii. Îmi amintesc că am scris atunci, într-un microscop, că mişcarea condusă de acest personaj va fi obligată să intre definitiv în repaus. Atunci nu s-a întîmplat nimic. Adică meci cîştigat de Bivolaru. Ne garantează azi cineva că uriaşa anchetă începută împotriva lui nu va avea acelaşi rezultat?

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara