Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Arte:
Muzică şi diplomaţie de Dumitru Avakian

Faptul că Dan Grigore dispune de o carismă personală pe care o regăseşti inclusiv în cântul său pianistic este de ordinul evidenţei. L-am audiat de curând la Washington, în a doua parte a lunii ianuarie, pe parcursul unui fermecător recital susţinut la reşedinţa ambasadorului Germaniei, E.S. domnul Klaus Scharioth. Ne-a oferit o salbă de miniaturi pianistice, pagini clasice şi romantice, de asemenea un moment enescian mai puţin întâlnit în programele obişnuite de recital, anume Adagio din Suita în stil vechi. Să cânţi acea salonardă miniatură beethoveniană care este populara pagină de album "Für Elise" evitând tenta languros romantică, redând nobleţea sentimentului acestei muzici, constituie o performanţă de care sunt capabili marii maeştri. Faimosul rondeau "Alla turca" din Sonata în la major de Mozart, dobândeşte la Dan Grigore tenta şăgalnică a unei dinamici interioare de o indicibilă savoare, de un percutant umor. Recitalul a fost inaugurat de acea celebră pagină bachiană care este adaptarea pentru pian a Coralului "Isus, bucuria nazuinţelor mele", moment declamat cu gravitatea unei elocvenţe deloc şarjate, de bună inspiraţie.
în adevăr, culminaţia serii a reprezentat-o această evoluţie a muzicianului nostru pe parcursul unui program de miniaturi muzicale din care nu au lipsit şi anume creaţii cu iz jazz-istic provenite din patria însăşi a acestui gen atât de popular pe continentul nord-american dar şi în Europa. Două valsuri de Frédéric Chopin, Studiul în re diez minor de Alexandr Scriabin, "Reflexe în apă" de Claude Debussy, au întregit imaginea unui artist la care forţa comunicării este susţinută de o imaginaţie pe cât de luxuriantă pe atât de spontană, de fermecătoare. Ovaţii prelungite, "standing ovations" au răsplătit evoluţia artistului român.
Seara de muzică a inclus de asemenea contribuţia unor tineri muzicieni performeri bulgari care studiază actualmente în Statele Unite.
Trebuie remarcat, iniţiativa şefului diplomaţiei germane la Washington s-a bazat pe faptul că - în această jumătate de an - ţara domniei sale deţine preşedinţia Uniunii Europene iar România şi Bulgaria, o ştim cu toţii, au fost admise cu totul recent în clubul atât de select al comunităţii statelor vechiului continent. Au fost de faţă şefii celor 27 de misiuni diplomatice ale U.E., membri ai administraţiei federale americane, reprezentanţi ai preşedinţiei, de la Casa Albă, reprezentanţi ai Departamentului de Stat, ai Pentagonului, membri ai corpului diplomatic acredităţi la Washington, personalităţi ale diasporei române şi bulgare din Statele Unite.
în mod firesc, semnificaţia momentului a fost relevată în emoţionante cuvinte rostite de doamna Daniela Gîtman, însărcinat cu afaceri a.i. al ţării noastre în capitala americană, de ambasadoarea Bulgariei. Cu nedisimulat umor, gazda acestei selecte reuniuni, domnia sa ambasadorul Germaniei, şi-a exprimat bucuria pentru faptul că programul concertului a inclus şi pagini ale compozitorilor proveniţi din landurile europene de limba germana, creaţii prezentate exclusiv de muzicianul nostru. Nu trebuie trecut cu vederea faptul că reuşita momentului o datorăm bunelor relaţii personale existente între membrii celor trei ambasade acreditate la Washington, de asemenea dintre Ministerul român de externe şi Institutul Cultural Român care a înlesnit promoţia evenimentului. Personal am avut prilejul de a fi înmânat gazdelor noastre o imprimare discografică realizată de Casa ŤElectrecordť, un CD dedicat celor "Cinci secole de muzică germană în Transilvania", imprimare realizată sub bagheta dirijorului Horia Andreescu.
întreaga seară a constituit o dovadă a faptului că diplomaţia şi muzica fac casă bună, se pot sprijini una pe cealaltă.
Numai într-un climat de normalitate!
Ce se mai poate audia, ce se mai poate vedea în această perioadă la Washington? Nu poţi să nu observi, spre exemplu, că artiştii ruşi stăpânesc, literalmente, la Kennedy Center. Dirijorul Valery Gergiev, celebrul teatru Mariinski, formaţiile trupei "Kirov" din St. Petersburg, trupa baletului "Bolşoi", de la Moscova, dispun de bannere imense ce acoperă părţi importante ale clădirii, o arhitectură modernă a anilor '60. Şi totuşi, un mare festival desfăşurat sub genericul "Shakespeare in Washington" include toate manifestarile scenice inspirate de dramaturgia marelui Will, atât "Falstaff" de Verdi, prezentat sub bagheta marelui dirijor rus, cât şi baletele ruse cu "Romeo si Julieta" compus pe muzica lui Serghei Prokofiev, cât şi "Othello" oferit de American Ballet Theatre sau "Visul unei nopţi de vară" oferit de New York City Ballet. Pe afişe figurează în această perioadă inclusiv celebrul "Alvin Ailey. American Dance Theater", trupă care face în continuare deliciile marelui public. Tot aici, National Symphony Orchestra concertează sub bagheta lui Leonard Sladkin sau Ivan Fischer oferind manifestări de o diversitate uimitoare, de la obişnuitele concerte simfonice în care poţi întâlni, spre exemplu, în calitate de solişti, celebrul cuplu al fraţilor Capuçon, şi până la concertele oferite mediului familial sau copiilor.
Expoziţii temporare? Dintre cele mai captivante! Dintre cele mai costisitoare sub aspectul organizării, oferite gratuit marelui publc. Mă refer la fabuloasa expoziţie a dipticurilor olandeze grupate - la National Gallery of Art - sub genericul "Portrete în rugăciune", lucrări adunate din toate colţurile lumii, din Statele Unite, din Europa, din Australia, din Rusia, din colecţii particulare sau din fonduri de stat. Tot aici, la National Gallery, aparţinând fondului muzeal, poate fi admirat unicul tablou al lui Leonardo aflat pe teritoriul Statelor Uni­te, celebrul portret al frumoasei Ginevra de'Benci, lucrare ce aparţine ultimului pătrar al secolului al XV-lea.
în plus, există în Statele Unite o educaţie, o cultură a mecenatului susţinută de bucuria de a dărui, aceasta drept formă a conştiinţei, a coeziunii naţionale, sentiment exprimat de mulţi dintre cei ajunşi în top-urile oamenilor celor bogaţi. Astfel a luat naştere tot aici, la Washington, cu aproape un secol în urmă, cel mai important muzeu de artă modernă de pe teritoriul Stalor Unite, donaţie a lui Duncan Phillips, astfel a luat naştere cunoscuta colecţie "Barnes" de lângă Philadelphia sau inestimabila colecţie a operelor lui Brâncuşi - aproape douăzeci la număr - expuse astăzi în galeria celui mai important muzeu de artă din Pennsylvania. Astfel - în colecţiile de pietre preţioase ale Muzeului de Ştiinţe ale Naturii din capitala federală a Statelor Unite - poate fi admirat unul dintre cele mai fantastice diamante din lume, de un albastru adânc, piatră aflată într-o superbă montură de brilliante, bijuterie de valoare inestimabilă care a aparţinut coroanei Franţei, lui Ludovic al XIV-lea personal.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara