Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
Ministrul de lînfgă drumul Puterii de Cristian Teodorescu


Pe cine vrea să păcălească ministrul Răzvan Theodorescu, bilanţierul? În cultură, totul e pe punctul de a atinge perfecţiunea, iar dacă mai e cîte ceva de făcut, de vină e fosta guvernare! Acesta a fost mesajul cu care istoricul academician s-a prezentat în faţa ziariştilor după patru ani de ministeriat.

Răzvan Theodorescu n-a venit singur la acest bilanţ, ci înarmat cu exemplare dintr-un cărţoi despre faptele ministerului. În locul unei broşuri tipărite pe hîrtie ieftină, ca foiletoanele Monitorului Oficial, Ministerul Culturii şi-a editat bilanţul într-un volum pentru bibliofili. Un bilanţ pentru istorie. Cartea marii cotituri a culturii române. Cronica înfăptuirilor ministrului Răzvan Theodorescu!

Ştim, în Statele Unite aşa se procedează. Ministerele îşi publică în cărţi pentru istorie cronicile pro domo. Dar cum se întîmplă că la noi, americanii sînt scoşi în faţă numai cînd e vorba de justificarea cheltuielilor de la buget? Nu şi cînd socotim veniturile bugetare.

Nu m-aş fi legat de amănuntul că un minister sărac îşi publică bilanţul într-o carte luxoasă, dacă dl Răzvan Theodorescu nu s-ar fi mulţumit cu un buget de avarie pentru Cultură. Ministerele n-au fost însă inventate ca să toace banul public în propriul lor interes. Iar atunci cînd un minister primeşte praful de pe tobă fiindcă ministrul nu vrea sau nu e în stare să susţină interesele celor pentru care ar trebui să facă rost de bani de la buget, e scandalos să mai editezi şi ceasloave de lux în care să-ţi preamăreşti faptele.

Din volumul memorialistic editat de ministerul dlui Theodorescu lipsesc cîteva episoade notorii. Unul dintre ele e cel în care ministrul a încercat să-l debarce pe Lucian Pintilie de la conducerea studioului de film al parohiei din fosta Casă a Scînteii. Cu acel prilej, omul de cultură Răzvan Theodorescu se întreba nedumerit cine e Lucian Pintilie. A aflat din sutele de scrisori de protest semnate individual sau în grup de personalităţi ale culturii române. Un alt episod care lipseşte e povestea Bibliotecii Naţionale în varianta încercării de a o metamorfoza în sediul guvernului. Atunci directorul bibliotecii, Mihai Erceanu a fost umflat de poliţie ca infractorii cei mai periculoşi. În acel scandal ministrul Culturii, în loc să ţină partea cărţilor, le-a plîns pînă în ultima clipă de milă colegilor săi de guvern, temători că vine vreun cutremur şi se prăbuşeşte Palatul Victoria. Specialiştii au infirmat ipoteza guvernamentală. Dar cărţile Bibliotecii Naţionale sînt în continuare depozitate pe unde s-a nimerit, multe în condiţii ucigătoare.

Acelaşi ministru al Culturii a eliminat de pe lista subvenţiilor de la buget editurile Humanitas, Polirom, Paralela 45, deoarece acestea n-ar fi nişte edituri serioase. Cred că nici Gigi Becali n-ar fi debitat o asemenea enormitate. Dl Theodorescu a scos de pe listă şi revistele România literară şi Observator cultural fiindcă amîndouă ar avea bani destui ca să se întreţină. L-aş fi apreciat pe dl ministru dacă ar fi declarat deschis că nu-i place atitudinea acestor două reviste. O afirmaţie bărbătească e, oricum, mai acătării decît un neadevăr ambalat diplomatic.

Nu în ultimul rînd dl Theodorescu a uitat să ceară menţionarea în cronica ministerului a contribuţiei sale la întărirea relaţiilor cu diaspora românilor din Canada, mai precis cu cei din Montreal. Cu cîtă vervă i-a insultat dl ministru pe românii care l-au huiduit pe preşedintele Iliescu. Cu cît talent a intrat d-sa în rolul de ministru al Propagandei. Dar dacă ne amintim de declaraţiile sale din timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990, izbucnirea talentului său propagandistic nu ne mai miră.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara