Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Mihai Şora, Marele Premiu de Tudorel Urian

În zilele de 23 şi 24 septembrie 2016 s-au derulat la Oneşti tradiţionalele „Zile ale Culturii Călinesciene”. Au trecut anii, au dispărut şi au apărut generaţii de scriitori, mulţi dintre participanţii entuzaşti de la primele ediţii au trecut pragul acestei lumi, dar entuziasmul profesorului Constantin Th. Ciobanu a rămas neclintit de la prima ediţie, derulată în urmă cu 48 de ani, până astăzi, iar edilii din Oneşti, indiferent de culoarea lor politică au înţeles importanţa acestui nesperat blazon cultural pentru oraşul de pe Trotuş. La Oneşti, G. Călinescu a existat mai mult în visul lui Constantin Th. Ciobanu decât în realitate. Dar prin perseverenţa greu de imaginat a profesorului Ciobanu, prin tenacitatea de care a dat dovadă de-a lungul timpului, prin îndrăzneala şi insistenţa de a se adresa numelor celor mai sonore ale culturii române, prin puterea sa de a convinge autorităţile locale şi sponsori de tot felul, s-a ajuns astăzi ca atunci când spui Oneşti, primul lucru care îţi vine în minte este G. Călinescu. Victor Eftimiu, Al Paleologu, Constantin Noica, Al. Piru, Al. Ivasiuc, Nicolae Manolescu, Eugen Simion, Nicolae Breban, Fănuş Neagu, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Alex Ştefănescu, Gabriel Dimisianu, Nicolae Mecu, Nicolae Georgescu, Mihai Şora, Dan C. Mihăilescu, Mircea Cărtărescu, toţi aceştia şi alţii au fost la o ediţie sau la mai multe printre invitaţii la „Zilele Culturii Călinesciene”. O istorie vie a literaturii române s-a scris în aceste întâlniri din oraşul de pe Trotuş.

Şi în ediţia din acest an pe lista invitaţilor s-au aflat nume cu sonoritate în spaţiul cultural românesc: marele latinist ieşean Traian Diaconescu, sculptorul Vlad Ciobanu, profesorul universitar Vasile Spiridon, profesorul Gheorghe Drăgan, jurnalista Teodora Stanciu, mai mulţi scriitori din judeţul Bacău şi din zonele limitrofe. În cadrul manifestaţiei au fost oferite şi Premiile „Zilele Culturii Călinesciene”, stabilite de un juriu format din:Constantin Th. Ciobanu, Vasile Spiridon, Alex. Ştefănescu (preşedinte), Tudorel Urian. Filosoful Mihai Şora, ajuns la 100 de ani de viaţă, a fost distins cu Marele Premiu, pentru întreaga activitate. Chiar dacă, din cauza unor recente probleme de sănătate, Mihai Şora nu a putut să fie prezent, domnia sa a transmis un mesaj care a fost citit participanţilor, iar soţia sa, Luiza Palanciuc-Şora, a permis difuzarea în premieră absolută a unui consistent fragment din filmul Pentru că timpul nu poate fi dat înapoi, un portret plin de sensibilitate, dar şi de substanţă al centenarului filosof. Ca o ştafetă peste timp, Marele Premiu a fost dublat de un Premiu de Debut, decernat unei tinere autoare, Angelica Helena Marinescu, semnatara în acest an a trei cărţi din domeniul sociologiei. Nici că se putea pentru tânăra autoare o ipostază mai onorantă decât aceea de a fi premiată în acelaşi timp cu centenarul filosof Mihai Şora, cel despre care Etienne Gilson scria în 1947, la vremea apariţiei volumului Du dialogue intérieur la foarte prestigioasa editură pariziană Gallimard, că „un asemenea filosof se naşte odată la o sută de ani”.

Ceremonia de premiere a fost onorată de prezenţa primarului oraşului Oneşti, Nicolae Gnatiuc.

Şi pentru ca sărbătoarea culturii să fie deplină seara s-a încheiat cu un concert al ansamblului Archaeus, condus de maestrul Liviu Dănceanu.

Ziua următoare a fost dedicată unui colocviu referitor la prezenţa lui G. Călinescu în universul nostru postmodern, atât de diferit de epoca modernă a divinului critic.

„Zilele Culturii Călinesciene” au devenit un reper obligatoriu în calendarul cultural al României ultimei jumătăţi de secol. Cu siguranţă domnul Constantin Th. Ciobanu, mai tânărul său discipol Gabriel Fornica-Livada, Clubul Rotary din Oneşti şi autorităţile locale vor găsi resursele şi entuziasmul pentru ca acest proiect atât de ambiţios să nu se rătăcească precum atâtea altele pe cărările încurcate ale nesfârşitei noastre tranziţii.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara