Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
Mişcarea marelui pendul de Cristian Teodorescu


Te aşteaptă cea mai interesantă toamnă din zdruncinata istorie postdecembristă a ţărişoarei noastre. Alianţei PNL-PD îi suflă vîntul în pînze din ce în ce mai zdravăn, în timp ce partidul de guvernămînt nu pare să înţeleagă nici după al doilea tur de scrutin al localelor că are o problemă cu propriul său electorat. Şi dacă e să ne luăm după ce se mai aude, PSD-ul n-o duce prea bine nici pe dinăuntru. Cîrteli şi chiar ameninţări împotriva Centrului, care răspunde cu apeluri la calm şi trăgînd vîrtos de timp.

Ceea ce se întîmplă azi a început, de fapt, în 1996, cînd pendulul politic s-a pus în mişcare în România. Poate că unii îşi mai amintesc: în "96, cartelul Opoziţiei venise la putere convins că va rămîne vreme îndelungată la guvernare. Dar asta după ce alegătorul român a ajuns la concluzia că nu se prăbuşeşte ţara dacă nu mai votează cu Guvernul. Îmi amintesc că după schimbarea puterii destui analişti politici prognozau că partidul dlui Iliescu va rămîne mult şi bine în opoziţie. Mai ales că partidul s-a şi fracturat atunci, ducînd la apariţia vremelnicei formaţiuni a dlui Meleşcanu, APR. În aceeaşi perioadă, despre Ion Iliescu se vorbea ca despre un lider politic expirat.

Cînd dl Adrian Năstase a lansat sloganul "Schimbarea schimbării", cei mai mulţi analişti nu l-au luat în serios, continuînd să creadă că fostul partid de guvernămînt îşi mîncase creditul pentru cel puţin două legislaturi. În acest timp, coaliţia de la putere vorbea pe toate drumurile despre alegeri anticipate.

Pendulul a pornit înapoi în 2000, readucînd la putere PDSR-ul şi pe "expiratul" Ion Iliescu. Atunci a devenit şi PRM-ul a doua forţă parlamentară din România.

Întors la guvernare, PDSR-ul a socotit, pe bună dreptate, că nu are motiv de teamă din partea Opoziţiei. PRM-ul avea bube în cap, iar PD-ul şi PNL-ul de-abia se vedea prin Parlament. Cum o nouă cartelare a Opoziţiei era exclusă, fiindcă partidul lui CVTudor avea faimă rea, partidul lui Adrian Năstase a crezut că va rămîne pe poziţii pînă se va plictisi. Aşa că mai un mesaj arogant, mai cocoloşirea baronilor locali cînd aceştia au fost prinşi cu piciorul pe bec de presă. Pe principiul picăturii chinezeşti, PSD a reuşit în aceşti patru ani să-şi îndepărteze o parte a propriului electorat " nu merge să ceri sacrificii social democrate de la alegători, în timp ce oamenii cu care defilezi îi sfidează printr-un lux greu cu parfum de corupţie. Anul trecut, în partidul de guvernămînt se dăduse un caz ca la întîlnirile cu alegătorii să nu mai poarte nimeni lanţuri, brăţări şi ghiluri de aur. Mă rog, pe astea le lasă omul acasă, dar unde îşi piteşte casele, unde îşi ascunde maşinile, iar de cînd cu declaraţiile de avere, conturile în bancă?

Cînd Ion Iliescu a bătut şaua să priceapă PSD-ul, ba cu capitalismul de cumetrie, formulă care a făcut carieră, ba cu reproşuri la adresa unor puternici locali ca Dumitru Sechelariu, cel care şi-a închipuit că un mic şi-o bere sunt egal cu un vot, puţin a lipsit să nu i se spună că e depăşit de evenimente.

Că între timp s-a dovedit că Sechelariu i-a scîrbit pe băcăoani, drept pentru care a fost retras din linia întîi şi trecut la categoria baronilor sacrificaţi, asta nu mai înseamnă mare lucru. Pregătit să stea la putere, fără griji, după aşa-numita schimbare a schimbării, PSD-ul a descoperit că şi schimbarea schimbării se poate schimba. După toate aparenţele, mişcarea pendulului politic din acest an seamănă cu cea din 2000, încît e greu de crezut că alinţa D.A. nu va creşte la alegerile generale. E şi mai greu de crezut că PSD-ul nu va scădea în continuare, odată intrat în reflux. Partidele extraparlamentare, mai ales PN}CD-ul, s-ar putea să mai adune cîte ceva, dar nu cît să treacă pragul. Cît despre PRM şi PUR, probabil că vor intra în Parlament, alături de UDMR, dar cu scoruri mici. Deşi e posibil ca "umaniştii" care au în spate o televiziune şi un ziar cu mare audinenţă să cîştige mai multe voturi decît le-ar da de sperat mesajul politic.

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara