Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Meridiane:
Meridiane de ---

S-a pensionat cel mai sever critic literar
Michiko Kakutami (în imagine), laureată a Premiului Pulitzer din 1998, critic literar la „New York Times“, a anunțat recent ieșirea sa la pensie. Vreme de 38 de ani, ea a fost cel mai influent și sever critic literar de la cunoscuta publicație americană. Colegi de-ai ei și scriitori, în special, David Foster Wallace, Suzan Sontag, Jonathan Franzen, acceptând că Michiko Kakutami este un critic influent, totuși au declarat că au și opinii defavorabile despre ea.

Descoperire arheologică
Situl „arkeolojihaber.net“ din Turcia a anunțat recent că în localitatea Urfa (vechea Edessa), unde învățatul Mesrop Maștoț (sanctificat ulterior) a creat alfabetul armean în anul 405, arheologii au descoperit un lung perete stâncos cu morminte ce datează de peste 2.000 de ani. Acestea ar aparține familiilor regale și ar fi în număr de 133, săpate în stâncă. Conform opiniei arheologilor, aceste morminte ar data din epoca regelui Abkar al Edessei.
Istoricul medieval armean Moise din Khoren a afirmat că Abkar V era armean și unul dintre primii monarhi din lume care s-a convertit la creștinism, fiind și el sanctificat de către Biserica Armeană.

Manuscrisul lui Da Vinci – disponibil tuturor
The British Library a publicat pe internet manuscrisul lui „Codex Arundel“ al lui Leonardo da Vinci. Manuscrisul are 570 de pagini, însemnările fiind făcute în perioada 1480-1518. Acesta este cel de-al doilea, prin importanța sa, după „Codex Atlanticus“.
„Codex Arundel“ a început să fie digitalizat în 2007, ca urmare a colaborării dintre British Library, Microsoft și Turning the Pages.

o capsulă a timpului
Cu zece ani în urmă, o anume familie Winter cumpărase casa din Portland a scriitorului american Chuck Palahniuk. Recent, această familie a început să restaureze casa și a găsit, în plafon, scrisoarea lăsată de Palahniuk urmașilor săi.
Palahniuk ascunsese într-o cutie de table schițe pentru renovarea băii, o mică scrisoare, un exemplar din celebrul său roman „Fight Club“ (care a avut parte de o ecranizare controversată), volum purtând o dedicație, fotografii, tăieturi din ziare.
Știrea a fost dată publicității de către proprietara locuinței – Jolynn Winter, mulțumindu-i lui Palahniuk.

Arta și istoria Armeniei la Metropolitan Museum
După cum semnalează „armenpress. am“, Armenia va fi onorată în 2018 la Metropolitan Museum din New York. Începând din 21 septembrie, ziua națională a Armeniei, celebrul muzeu newyorkez va expune artă armeană cu obiecte datând din sec. IV până în sec. XVII. Elen Evans, specialistă a Bizanțului și artelor Evului Mediu, a oferit câteva detalii privind această viitoare expoziție. Ea va prezenta „istoria și cultura Armeniei din Evul Mediu timpuriu până în sec. XVII, începând cu adoptarea creștinismului, inventarea alfabetului armean de către Mesrop Maștoț și aportul său, deopotrivă cu Regatul Armeniei Ciliciene, numeroase manuscrise și primele cărți armenești tipărite“. Expoziția va împrumuta piese din colecțiile Muzeului Patriarhiei de la Sf. Ecimiadzin, Institutul de manuscrise rare Matenadaran și Muzeul de istoriei a Armeniei din Erevan, Biserica Sf. Iacob din Ierusalim, Catolicosatul Marii Case a Ciliciei, Mănăstirea Congregației Mekhitariștilor de la San Lazzaro din Veneția și Fundația Calouste Gulbenkian din Lisabona.

Aniversări UNESCO pentru 2018-2019
Recent, UNESCO a dat publicității lista aniversărilor propuse pentru anii 2018-2019, din care am spicuit pentru cititorii revistei noastre:
500 de ani de la moartea pictorului italian Leonardo da Vinci (1452-1519), 50 de ani de la încheierea campaniei de salvare a patrimoniului de la Abou Simbel (1968), 100 de ani de la nașterea scriitorului mexican Juan Arreola (1918-2001), 150 de ani de la nașterea scriitorului armean Hovhannes Tumanian (1869-1923), 200 de ani de la nașterea geografului, naturalistului și exploratorului german Alexander von Humboldt (1819-1896), 150 de ani de la nașterea scriitorului rus Maxim Gorky (1868-1936), 200 de ani de la nașterea compozitorului, dirijorului polonez Stanislaw Moniuszko (1819), 200 de ani de la nașterea scriitorului rus Ivan Turgheniev (1818-1883), 200 de ani de la nașterea dansatorului și coregrafului rus Marius Petipa (1818-1910), 100 de ani de la nașterea scriitorului rus Alexandr Soljenițîn (1918-2008), 50 de ani de la moartea pictoriței Cecilia Cuțescu- Storck (1879-1969) și 150 de ani de la nașterea savantului român Emil Racoviță (1868-1947).

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara