Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Meridiane:
Meridiane de ---

„Memoriile unui fascist“

Sub acest titlu a fost republicat în 1976, patru ani după moartea autorului, volumul Ruine al unuia din cei mai controversaţi scriitori francezi, Lucien Rebatet (1903-1972). Volumul apăruse în plină Ocupaţie, în 1942 şi se vânduse ca pâinea caldă în 65.000 de exemplare, atât cât permisese criza hârtiei de tipar. „Scriitor pe cât de talentat, pe atât de abject”, după cum scrie Pierre Assouline în „Le Magazine littéraire” din octombrie, Rebatet a fost un portretist remarcabil, împroşcându- şi cu vitriol confraţii care nu-i împărtăşeau convingerile politice. Era filonazist, antisemit, proclamând necesitatea pogromurilor şi denunţându-i pe cei din Rezistenţă. Cu un talent însă nu mult mai prejos de al lui Céline. Imediat după Eliberare, a fost condamnat la moarte, ca şi Roger Brasillach, dar a reuşit să se refugieze în Germania (unde în altă parte?). Câteva din „victimele” portretisticii sale au semnat o petiţie în care solicitau graţierea fugarului: Camus, Claudel, Mauriac, Anouilh, Bernanos, Gide. A fost graţiat, iar în 1952 a beneficiat de legea amnistiei generale. După ediţia trunchiată din urmă cu o jumătate de secol, de curând a apărut un „Dosar Rebatet” la Robert Laffont, cuprinzând, între altele, „Ruine”. În prefaţă, istoricul Pascal Ory nu e deloc îngăduitor cu cartea: „o culegere de texte ale sulfurosului jurnalist, polemist şi scriitor”.


Doris Lessing, spionată de MI5

Acelaşi număr din „Le Magazine littéraire” ne furnizează o informaţie şocantă: romanciera Doris Lessing, laureată Nobel în 2007, a fost supravegheată timp de douăzeci de ani de MI5, Serviciul Secret britanic (interior). Faptul a devenit public anul acesta, pe 21 august, când au fost declasificate arhivele. Aşa sa constatat că romancierei îi era deschisă corespondenţa, ascultat telefonul şi prietenii, la rândul lor, urmăriţi. Totul a început în 1940, când Doris Lessing s-a căsătorit cu un militant comunist. Deşi acesta va rupe legăturile cu partidul comunist în 1956, ca urmare a reprimării de către sovietici a Revoluţiei din Ungaria, supravegherea va continua până la sfârşitul deceniului.


Din nou despre Roland Barthes

Trei cărţi, din care una datând din 1978, reeditată, consacrate moştenirii lui Roland Barthes au apărut în Franţa cu ocazia centenarului naşterii scriitorului. Le comentează Jérôme Dupuis în numărul pe octombrie al revistei „Lire”. Prima reprezintă o culegere de scrisori comentate, schimbate de Barthes şi de, la data cunoştinţei lor, un tânăr inginer de Poduri şi Şosele, Antoine Compagnon, care tocmai lăsa ingineria pentru literatură, recent autor, despre care cititorii noştri au auzit, al unei admirabile cărţi intitulate O vară cu Montaigne. Amintirile şi interpretările lui Compagnon sunt pline de căldură, dar lucide, fără urmă de idolatrie. Dupuis găseşte superbă evocarea din Vârsta scrisorilor (Gallimard). Este însă iritat de Prietenia lui Roland Barthes (Seuil) a lui Philippe Sollers, în care descoperă numeroase neadevăruri. În plus, tendinţa de a face din autorul „Mitologiilor” un „anarhist” inspirat de Marx, numai bun să repete clişeele sociologist-vulgare ale unui Bourdieu. În carte, este reluat un articol din „Tel Quel” din 1971, care arată că Sollers, care avea atunci mintea junilor revoluţ ionari de la 1968, are aceeaşi minte şi astăzi, după aproape cincizeci de ani. Cât priveşte Roland Barthes fără dificultate a lui Michel-Antoine Burnier şi Patrick Rambaud, Dupuis e de părere că, deşi i-a căzut greu la stomac semiologului, încă în viaţă în 1978, ea e departe de a-i fi făcut la fel de rău, dacă ar mai fi trăit, ca amintirile lui Sollers.


Similitudini naţionaliste

Reeditată recent în Franţa, cartea marelui istoric american Robert Paxton din 1981, Vichy şi evreii, scrisă în colaborare cu Michael R. Marrus, ajunge la câteva concluzii şocante pentru francezi. Deschiderea arhivelor i-a permis lui Paxton să descopere până la ultimele consecinţe felul în care regimul de la Vichy a colaborat cu nemţii în reprimarea evreilor. Concluzia principală este că nu nemţii l-au determinat pe Mareşalul Pétain să procedeze la eliminarea evreilor din învăţământ, justiţie şi, în general, din funcţii publice, ci, lucru şi mai grav, oamenii Mareşalului sunt cei care au propus nemţilor preluarea şi expedierea în lagărele din Est a câtorva mii de evrei. Peste toate, cei 30 sau 40 de mii de soldaţi germani aflaţi în acelaşi timp în Franţa nu puteau acoperi nevoia de forţă de muncă pentru aprovizionarea frontului german cu, de exemplu, cărbune, aşa că treaba au făcut-o francezii înşişi. Numeroşi istorici francezi încearcă de decenii bune să spele onoarea compatrioţilor lor colaboraţionişti. Revelaţiile lui Paxton pot fi şocante pentru francezi, nu însă şi pentru noi. După căderea comunismului, a circulat opinia că sovieticii sunt singurii responsabili pentru crimele comuniste din ţara noastră după Al Doilea Război. M. Ungheanu, secretar de stat şi parlamentar după 1989, a alcătuit o culegere de articole, datorate unor eminenţi intelectuali români şi publicate în cursul anilor 1950, susţinând, în prefaţă, ideea că la noi comunismul a fost exclusiv un import ideologic de la sovietici. Întâmplător sau nu, cei mai mulţi semnatari erau evrei. Nimic organic, aşadar, în comunismul românesc! Idee, evident tendenţioasă, de sorginte naţionalistă, ca şi aceea denunţată de Paxton în cazul unor istorici francezi.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara