Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Meridiane:
Meridiane de ---

Resturi ale Arcei lui Noe

Cercetători de la Institutul american Geoscience au afirmat că au dovezi privind descoperirea Arcei lui Noe pe Muntele Ararat, a anunţat ziarul „Daily Mail“. „Primele rezultate ale căutărilor efectuate de cercetători au fost cunoscute în 2010. Apoi, analize cu Carbon-14 au confirmat că obiectele descoperite pe Muntele Ararat sunt resturi din lemn ale Arcei lui Noe, cu o lungime de cel puţin 150 m.“, a scris „Daily Mail“. În prezent, arheologii au nevoie de mijloace materiale suplimentare pentru a realiza observaţii şi studii suplimentare pe Muntele Ararat. Totuşi, unii cercetători se îndoiesc de afirmaţiile Institutului Geoscience, cercetătorii săi fiind finanţaţi de una dintre bisericile protestante din SUA.


Timbru dedicat unui Mecena

La sfârşitul anului 2017, Haypost (Poşta Armeană) i-a adus un omagiu celebrului om de afaceri şi filantrop Kirk Kerkorian (1917-2015), cetăţean american şi armean, „Erou naţional al Armeniei“ (2004), la împlinirea unui secol de la naşterea sa, emiţând un timbru poştal (în valoare de 380 dram – mai puţin de contravaloarea unui dolar). Amintim că personajul ilustrat pe timbru a fost unul din proprietarii studiourilor Metro Goldwyn Mayer şi proprietar al celebrului „MGM Grand Hotel“ din Las Vegas, pe care l-a deschis în 1969 şi l-a reconstruit în 1973 şi în 1993. Prin fundaţia sa „Lincy“, Kirk Kerkorian a ajutat la reconstruirea părţii de nord a Armeniei, distrusă de seismul devastator din 1988 şi a contribuit la refacerea şi modernizarea infrastructurii şi a zeci de instituţii de cultură din ţara strămoşilor săi.


Muzeu consacrat Regatului Urartu

Pe 10 aprilie, în oraşul Van , una dintre vechile capitale ale Armeniei (azi pe teritoriul Turciei), se va inaugura un muzeu consacrat regatului Urartu. El va reuni circa 87.000 de piese arheologice, ce vor fi expuse pe o suprafaţă de 54.000 mp., clădire pentru care este consacrat un buget de 10 milioane de lire turceşti (peste 260.000 de dolari), urmând a fi cel mai mare muzeu din Turcia.

De amintit că Muzeul Erebuni din Erevan este consacrat şi el regatului Urartu, care este identificat cu unul dintre regatele armene de acum 2800 de ani. Pe vremea aceea, Van se numea Tuşpa, fiind capitala regatului. Acest muzeu de la Van, care ocultează orice referinţă la armeni (adevăraţii descendenţi ai urartienilor), spoliindu-le istoria şi cultura acestora, se pare că recuperează în contul Turciei o civilizaţie trimilenară şi promite să fie o adevărată mană cerească pentru turismul ţării.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara