Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Managerul care ne-ar trebui de Horia Alexandrescu

La ce zăpezi şi geruri arctice ne-a fost dat să tragem iarna asta, nu pot să nu-mi mărturisesc mila pentru jucătorii de fotbal-hochei care se chinuie în campionat. Şi să nu ne mai tot mirăm că nici tribunele nu dau pe dinafară, de vreme ce, oricât de pătimaşi ar fi fanii, să plăteşti ca să îngheţi bocnă, asistând la un show de patinaj cu mingea , nu prea aduce a spectacol fotbalistic. Viitorul lui Gică Hagi e deja prezent şi dă serioase dureri de cap vărului Becali, în timp ce câinii lui Ando riscă să rateze prezenţa în play-off. Başca arbitrajele, care păcătuiesc din nou (vezi remiza Chiajna- Steaua), parcă anume pentru a aşeze bomboana pe coliva simulacrului de campionat. Şi ce ziceaţi despre mizerie?! …

Herr Daum, care nu prea face nimic, tocmai a declarat că, plimbându-se prin Antalia, a dat ochii şi cu Reghecampf şi, dacă tot au sporovăit ei în limba maternă, au concluzionat că sunt de acord, ceea ce nu ne garantează însă şi vreun beneficiu pentru naţională. Şansa ar putea veni, totuşi, de unde nici nu ne-am fi aşteptat, adică de la episodicul Burleanu! Realizând pe zi ce trece (deşi e vorba deja de nişte ani), starostele federaţiei s-a decis, în sfârşit, să-l dubleze pe moş Daum cu un vorbitor de română, care stăpâneşte şi tainele fotbalului autohton.Aşa am trăit să vedem numirea lui Mihai Stoichiţă în funcţia de director tehnic al FRF, poziţie din care mai poate atenua mirosul de naftalină al ruginitului selecţioner. Interesant e însă că la echipele naţionale de juniori au mai fost proaspăt promovaţi şi alţi trei tineri antrenori (Cătălin Munteanu, Florin Bratu şi Sergiu Radu), semn clar că Burleanu începe să înţeleagă şi el că fotbalul fără oameni de fotbal e ca politica fără politicieni. Părerea mea e că pricepe asta mult prea târziu şi că o face mai mult din disperarea că i se apropie funia de par. Ultima dovadă fiind protocolul pe care FRF l-a încheiat cu Academia de Studii Economice, pe baza căruia se vor organiza la ASE cursuri de formare a managerilor de cluburi şi – ţineţi-vă bine ! – managerilor de… federaţii. Haida de! Dacă tovarăşul Burleanu se înscria la un asemenea curs acum trei ani, poate că fotbalul nostru ar mai fi avut vreo speranţă, iar el însuşi mai putea jindui cu şanse la un nou mandat. Aşa însă, cred că ar trebui să observe ce se petrece cu „Viitorul” lui Gică Hagi, club înfiinţat în urmă cu 7 ani, care a ajuns, iată, să domine Liga 1, fiind la un pas de a fi cumpărat de investitori străini. Se ştie deja că Hagi a investit în această veritabilă şoală de fotbal circa 20 de milioane de euro din propriii săi bani, se vede că şcoala produce din plin, graţie managerului ultrapriceput, care este nu numai un fost jucător de talie mondială, un antrenor dovedit valoros, dar şi un absolvent al… ASE-ului! Facultate absolvită de el cu mulţi ani în urmă, unde este evident acum că a făcut din plin şi carte. Vestea interesantă este că Gică Hagi e gata să-şi vândă acţiunile cu condiţia să rămână managerul clubului, dar vestea şi mai bună ar fi, după părerea mea, ca el să accepte să candideze la preşedinţia FRF, unde ar fi votat cu ambele mâini de toţi veritabilii oameni de fotbal.

Nu de alta, dar ne-o fi ajuns prelungitul experiment impus de vremelnici lideri ai scenei politice, care au fost, au plecat, dar ni l-au lăsat pe cap pe Burleanu!

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara