Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Poşta redacţiei:
Lupului i-au ieşit pistrui de Horia Gârbea

Cristian Rădulescu. Vă mulţumesc pentru cuvintele frumoase şi pentru povestirea Avataruri infidele, care m-a interesat. Vă sugerez să vă mai gîndiţi puţin la titlu, e cam preţios faţă de conţinut, chiar dacă preţiozitatea poate fi luată ca o ironie.

Delia Ibrahim. Mesajul dumneavoastră, sosit din Piatra-Neamţ, reprezintă o curiozitate prin faptul că e trimis prin e-mail, deci aveţi o relaţie normală cu calculatorul, dar textele sînt scrise de mînă şi scanate. Bizareriile nu se opresc însă aici. Cele două poeme, care s-ar încadra în categoria pastelurilor, se referă pe arşiţa asta la vară şi respectiv primele zile ale primăverii. Nici asta n-ar fi o problemă. Dar iată cum sună prima strofă a poemului „Feerie de iarnă”: A căzut zăpada pe muntele semeţ/ Totul e tăcere în acest îngheţ / Strălucind de nea copacii par mai falnici / Şi aerul vibrează de puritatea iernii. Aveţi clare pretenţii de prozodie clasică şi nu puteţi păstra măsura pe patru versuri şi nici măcar nu izbutiţi în această strofă, dar şi în altele, să realizaţi două nenorocite de rime împerecheate. În altă strofă rimaţi, vorba vine, „chip – nimic” . Ceea ce este grav este că vă declaraţi profesoară şi încă de franceză! Sper că minţiţi. Altfel vai de copiii care ajung pe mîna dumneavoastră. Atîta aţi fost dvs. în stare să deprindeţi, ca versificaţie, de la Verlaine şi Baudelaire sau de la Victor Hugo (hélas!)? De naivitatea textului, de care s-ar ruşina şi un elev de clasa a VI-a, ce să mai zic!? Nu pot să spun decît – în numele înaintaşilor Văcăreşti – ruşine dvs. şi şcolii româneşti! Sper să se găsească, sub Piatra aceea, un inspector şcolar cu un rest de conştiinţă care să vă arunce afară din învăţămînt.

Vasile Pin. Bag de seamă că versurile pe care le-aţi trimis au fost drecţionate, cel puţin în prima fază, către revista Melidonium (??). Nu am auzit de această publicaţie şi aş putea să vă spun că, dacă le-aţi trimis la Melidonium, de el să aveţi parte. Totuşi, prin textele pe care le-aţi expediat, există cîteva sintagme care mi-au atras atenţia şi ar fi păcat să nu vă încurajez cît de cît. Iată un pasaj mai izbutit: substantivul acesta s-a retras într-o pagină albă/ până la brâu/ timpul a descălecat de pe tânărul armăsar şi corăbiile au trecut/ verbul. Dar toate textele conţin şi absurdităţi, fragmentele nu se leagă între ele, nu există niciun fir logic al poemului. Eu înţeleg că dvs. trăiţi nişte „stări lirice”, aveţi nişte viziuni cărora le daţi o formă verbală. Dar asta nu este suficient. Vă pîndeşte ridicolul: am făcut un gard s-a uitat un om/ dincoace pur şi simplu ploua torenţial şi lupului i-au ieşit pistrui/ am mai pus metereze s-a uitat un gutui/ glonţul lui galben îmi mângâia floarea pe care-o iubisem amară/ am aşezat unele peste altele trupurile care-au lăsat semne de ciudă s-a uitat o cioară/ şi s-a făcut noapte/ precum o biblie coborâtă în stradă etc. (tango de gutui) Nici măcar amuzant, necum să trezească interesul cititorului, de ce ar citi el asemenea incoerenţe? Dacă veţi reveni la o comunicare raţională, vă voi citi şi data viitoare.

Atena Ivanovici. În texte care au în general un nivel acceptabil aveţi pe-alocuri scăderi stupefiante, cîte un vers final care strică tot poemul. Gustul vă trădează foarte uşor, cădeţi în dulcegării pe neaşteptate, apoi reveniţi la normalitate cu aceeaşi uşurinţă. A trebuit să intervin puţin în texte ca să nu vă faceţi de rîs. Cu aceste observaţii, reproduc nişte poezii. Fiţi mult mai grijulie şi exigentă.

circuitul apei în natură

pe cer sunt nori perfecţi
ploaia cade perfect
seminţele încolţesc perfect
în pământul reavăn
un soare perfect răsare
florile cresc perfect
apa se evaporă din lacurile
perfecte
pe cer sunt iar nori perfecţi

un om imperfect
priveşte şi plânge


cele şapte porunci ale zilei de duminică

duminica se vorbeşte în şoaptă
se respiră înalt
se lasă uneltele la uşa orelor
şi se păşeşte tiptil printre bătăile inimii
duminica se frământă timpul cu puţină drojdie
să crească
până coboară sufletul din cer


aproape de mine

mi-a spus cineva să scriu despre mine
despre turnul aproape de fildeş
cu porumbei crescuţi la ferestre
plătit în rate
câte 100 grame de sânge pe lună
timp de vreo 20 de ani
despre liniştea serilor aproape întreagă
când timpul uită să existe
despre indiferenţa zilelor de luni
aproape la fel ca a celor de marţi
despre atâtea şi atâtea lucruri
aproape normale

despre mine însă
nu e nimic de scris

Aştept în continuare textele şi opiniile dvs. numai la adresa e-mail: posta.romlit@gmail.com.

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara