Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Meridiane:
Laurent Bonzon - hoinărind prin Bucureşti de Constanţa Ciocârlie

(Născut în 1964, Laurent Bonzon trăieşte la Lyon. Jurnalist, traducător din germană, este şi autor al mai multor romane poliţiste scrise în colaborare cu Denis Bretin şi apărute la Éditions du Masque şi la Seuil între 2000 şi 2014, ca şi al unui scenariu de lungmetraj Matière noire, împreună cu regizorul Andrei Zulawski. În colaborare cu fotografi sau desenatori, a scris mai multe lucrări despre peisajele şi oraşele care-i plac. Bucureştiul este unul dintre ele.)

bucureşti, 7 august. Sfârşit de duminică. Un cuplu aferat îşi descarcă automobilul plin de ce a adus dintr-un week-end petrecut departe de casă. Femei bătrâne privesc, fumând cu nesaţ, de la balcon. Prima adiere a serii duce până la ele ţârâitul sfios al unor greieri. Cutia frigorifică e grea, plină de produsele care nu se mai găsesc în oraş de când marile magazine aduc ce-i proaspăt din ţările fără soare unde şi ultima roşie se coace la adăpost. Se regretă treaba asta de parcă nimeni n-ar fi de vină. Aşezaţi pe treptele de la intrare, doi băieţandri neinteresaţi de ce văd îşi povestesc isprăvi de oameni mari. Scuipă din când în când pe cimentul cald.

Mai târziu, un vânt de vară începe să bată în oraş, la început slab, apoi insistent, răcorind asfaltul străzilor şi alunecând pe faţade. Ca să-l simtă trecând, nu puţini au ieşit la ferestre sau într-un colţ de balcon. Bărbaţi mai ales. Stau singuri scrutând cu capătul aprins al ţigărilor, prefăcându-se nepăsători, clar-obscurul vieţilor de peste drum. Cu un pic de noroc, vreunul va apuca să vadă câte ceva dintr-o femeie goală. E spectacolul estival oferit celor pe care nu-i mai atrage marea. Sunt mulţi cei care se ascund de-a lungul zilei în umbra caselor, făcând să se audă zgomotul aparatelor de aer condiţionat. Tânjesc după spaţii pe care nu le vor străbate, fie din oboseală, fie de săraci, cel mai adesea din ambele motive. Bătrânii ies uneori, ducând prin dogoarea amiezii pungi de plastic pe jumătate goale şi totuşi prea grele pentru ei. În urma lor câte un câine, amuşinând, preocupat de foame mai mult decât de mersul trist al stăpânului său.

Viaţa cartierelor se însufleţeşte cel mai adesea la încrucişări, mari sau mici. Câteva tarabe sunt de ajuns ca să servească drept magazine. În Piaţa Dorobanţi, un chioşc minuscul propune spre vânzare romane sentimentale despre care îţi vine greu să crezi că mai pot să atragă cititoare. Deasupra unor arcade de beton uzat, unde un flăcău aşezat pe o cutie de carton vinde cu 4 lei paharul de smeură sau de mure, fâşii roşii de benzi publicitare laudă cu litere groase meritele unei bănci germane sau ale unui 5G menit să „te“ elibereze de internet. Nimeni, nici la Bucureşti, nu pare să observe că marketingul îl tutuieşte pe consumator cu la fel de puţină politeţe cu câtă îl trata comunismul pe cetăţean. O legătură trebuie să existe. Trecătorul nu are destul loc să stea să se gândească la asta, atât e de strâmt trotuarul pe care i s-ar cuveni să meargă şi care e ocupat de o armată de vehicole care staţionează. Sigur e că nu există în Europa spaţiu de mers pe jos atât de mizerabil. Urbaniştii cei mai grijulii n-ar fi putut să prevadă o astfel de derută a plimbării. Resemnaţi, pietonii, inclusiv bătrânii, s-au predat iute fără să pună mâna pe arme. Progresul are asemenea consecinţe pe care eşti nevoit să le crezi de invidiat, ori pe ce drum ai apuca-o. Iar aici spaţiul nu ajunge ca să facă faţă cohortelor de automobile care defilează cu viteză şi în rânduri tot mai strânse de-a lungul capitalei. Cândva, într-o zi îndepărtată, locuitorii se vor răscula împotriva acestei invazii.

bucureşti, 9 august. În Piaţa Unirii bulevardele sunt largi ca nişte braţe de mare şi trebuie să aştepţi mult ca să traversezi. În depărtare, bezeaua uriaşă a palatului pare aproape. O doamnă corpolentă o ia înaintea semnalului, înaintează, după aceea dă înapoi blestemând valul de maşini care sunt pe punctul s-o ia pe sus. Pe margini, nimeni n-o compătimeşte. Mai mulţi o şi depăşesc când stopul trece pe verde. În insula centrală, gigantică platformă tunsă, greu accesibilă, tineri turişti americani fotografiază mozaicurile banale care decorează fundul fântânilor fără apă. Dogoarea amiezii face şi mai ostilă zona pe jumătate pustie a acestui centru al pieţei care descurajează orice spaţiu verde ornamental. Ca şi cum nimic n-ar merita să răsară şi să crească în inima acestui cimitir arhitectural instalat de istorie în plin centrul oraşului. De jur împrejur, panoramic, publicitatea adaugă o tuşă de indecenţă ţipătoare tristeţii paşnice a faţadelor cu tencuiala căzută. Mai sus de etajul şapte sau opt al clădirilor, locatarii nu văd, prin urmare, lumea dimprejur decât printre zâmbetele retuşate ale unor creaturi cu vino încoace, sau siluetele sticlelor de băuturi gazoase minunat de proaspete şi mult prea mari pentru ei. Sunt singurii care nu văd mai nimic. Încheind ocolul pieţei ca să regăseşti umbra străzilor mai înguste şi mai puţin gălăgioase, te bucuri pentru ele că vederea liberă le este permisă.

bucureşti, 10 august. Frumuseţea distantă a oraşului ţine fără îndoială de faptul ca oricine poate să-l parcurgă căutând de-a lungul străzilor şi bulevardelor ce i se adresează. Secolul nouăsprezece, anii ’20, anii ’30, anii ’50, anii ’80, trecerile de la o epocă la alta sunt numeroase, dând sentimentul timpului, acest du-te-vino anarhic putând să-i respingă pe dornicii de certitudini temporale şi estetice. A iubi Bucureştiul presupune să ai simţul ascuţit al clivajelor şi al timpului pierdut. Oraşul se ascunde dincolo de ruinele emoţionante ale unui trecut bogat, în vestigiile stăruitoare ale unei lumi dispărute. Iată cam cum stăm. Vom înţelege că pentru a vedea ceva mai limpede liniile mari ale acestei capitale e preferabil să întreţii relaţii bune cu fantomele.

bucureşti, 11 august. Nici turcesc, nici grecesc, nici nordic, oraşul îşi urmează ritmul. E câteodată ceva atenian în unele străzi care duc de la prestigioasa Calea Victoriei până în cartierul Matache. Mai multă lejeritate şi decontractare, o relaxare urbană făcută din puţină verdeaţă frumos aranjată care, pe parcursul mai multor străzi, îl odihneşte pe drumeţ. E posibil şi ca dogoarea verii să sublinieze conturul acestui miraj. Căci oraşul nu se apără decât foarte puţin de soare. Dimpotrivă, se hrăneşte cu el, îl absoarbe în timpul zilei şi îl restituie seara, între ziduri şi sub copaci. Asta produce, între altele, minuscule curţi cimentate transformate în terase unde într-un bidon de fier despicat, bucătari mai mult sau mai puţin pricepuţi prăjesc mititei. Înrudite cu chiftelele turceşti, aceste grămăjoare de carne în formă de cârnăciori, parfumează unele străzi când se face noapte şi răcoarea continuă să se lase aşteptată. Găseşti aceste bunătăţi unsuroase şi în pieţe. Clientela e populară, mai ales bărbaţi. Mamele de familie bună îşi învaţă progenitura să se ferească de o carne ale cărei condiţii de preparare le rămân necunoscute, după cum şi când şi în ce fel a fost tocată. După ce mănâncă, clienţii fumează cu halbe de bere în mâini.

bucureşti, 12 august. Şi la Bucureşti Strada Paris este cea mai frumoasă din lume. În orice caz, din cartierul Dorobanţi. Se ajunge acolo pe străzi cu nume mai puţin importante, cum ar fi Strada Londra, Strada Roma, Strada Washington... Împrejur, sunt vile elegante, când n-au fost renovate. După renovare, care câştigă tot mai mult teren în acest cartier confortabil, vizitatorul rămâne cel mai adesea la poartă, incapabil să pătrundă în sufletul acestor case, şi încă mai puţin în al celor ce locuiesc în ele. Poate că asta ameninţă oraşul în profunzime, conformismul oamenilor şi al aspiraţiilor lor, cel puţin tot atât cât al materialelor de construcţie.

În afară de scrâşnetul betonierelor şi de ecoul dezordonat al loviturilor de ciocane, vara e calmă pe străzile astea înăbuşite de umbra marilor copaci. Doar câteva limuzine hibride, de culoare închisă, răsar cu încetineală din subteranele diplomaţilor, fac să fâşâie asfaltul impecabil al ambasadelor şi să se simtă în jurul lor un fior de secret şi de aventură. O barieră albă se ridică, un grilaj negru se închide într-o secundă, nu mai mult. Pe aleile nepăsătoare, nici un localnic n-ar putea să depună mărturie despre direcţia pe care a apucat-o acest freamăt înainte de a înceta. Nicio speranţă dinspre subsolurile deghizate la repezeală în des salons de beauté care îi dau cartierului răcoare contribuind cu hărnicie la eleganţa standardizată a doamnelor ce locuiesc în împrejurimi. Aplecate asupra unghiilor unor mâini sau a rădăcinilor rebele ale unei coafuri decolorate, ar fi şi ele incapabile să spună pe ce cale acum reînnoită s-au risipit nădejdile de odinioară.

Din toate părţile, destinul Dorobanţilor, cuprins azi de speranţa de a face să retrăiască strălucirea unor vremuri trecute, rămâne istoric şi geografic internaţional: pe lângă numele străzilor şi al numărului mare de împrejmuiri care delimitează fiecare proprietate consulară ori diplomatică, cartierul acesta pare şi să pună în valoare, în partea lui de vest, prezenţa unei clădiri dizgraţioase ocupată de Ministerul Afacerilor Externe şi, ceva mai încolo, o pistă cu şase benzi botezată foarte potrivit Bulevardul Aviatorilor.

Ultima întrebare care i se pune vizitatorului gata să se lase fermecat de seducţia Dorobanţilor, este misterul sipetului format de Aleea Modrogan: oare ce năzdrăvănii se străduieşte să ascundă acest zid interminabil care înconjoară cartierul, ca să fie răsucit în acest fel ? Delimitând un domeniu circular inaccesibil şi plin de verdeaţă, ferecat de mai multe porţi supravegheate, acest mic zid cimentat încărcat cu grilaje şi întrerupt de ritmul stâlpilor de cărămidă roşie pare condamnat să se prăvălească. Iar numărul 1 de pe Aleea Modrogan, unde se zăreşte un palat teşit, în stil moldovenesc, nu dă asigurări privitoare la soliditatea fundaţiei câtă vreme este adresa prestigioasă a unui partid politic.

Prin urmare, aici, ca şi în alte părţi ale oraşului, unde străzile şi titlurile de proprietate şi-au schimbat numele de atâtea ori, e preferabil să ocoleşti cu răbdare secretul, într-un sens şi în celălalt, fără să speri în adevăr ori în clarificare, afară de aceea, parfumată şi schimbătoare, pe care o răspândesc teii încă din zori.

bucureşti, 23 august. „Cimitirul Bellu“. Şoferul de taxi i se adresează gps-ului, care-i promite să-l ferească de aglomeraţie. Oraşul e saturat de circulaţie în orice zi a anului. Douăsprezece minute, spune aparatul, douăsprezece minute îi repetă taximetristul clientului său. Până la urmă, vor fi necesare treisprezece. Nu-ţi pare rău după un minut când te duci la cinitir. E cel mai renumit din Bucureşti. Cel mai căutat de asemenea. Loc de plimbare şi de omagiu. Soldaţilor francezi din armata Dunării. Marilor scriitori şi artişti ai ţării. Academicienilor, care dorm împreună într-un pătrat arondat instituţiei. Eroilor Revoluţiei, tinerii căzuţi sub gloanţele securiştilor lui Ceauşescu în confuzia tragică a zilelor din decembrie 1989. În faţa mormântului lui Caragiale, la umbra unor arbuşti, o bancă le oferă trecătorilor odihnă provizorie. Dar cine cunoaşte istoria contingentului de soldaţi francezi veniţi în 1918 să moară la Bucureşti şi la Giurgiu de tifos şi de gripă spaniolă ? Datorită recentului centenar al izbucnirii Primului Război mondial, mormintele lor insolite erau îngrijite... În afară de ordinea riguroasă a crucilor albe şi a cocoşului dolofan strălucind pe un piedestal, cel mai mişcător în acest ansamblu este un tricolor pictat cu neîndemânare pe zidul incintei. La mijlocul culorii roşii, o trăsătură gri desenează o formă care te face să te gândeşti la frontierele României. Hazard al urbanismului, dacă există aşa ceva la Bucureşti, minaretul unei moschei răsare între două mari grupuri de blocuri în faţa acestui careu militar din Cimitirul Bellu. O moştenire a perioadei comuniste în timpul căreia s-a obişnuit, când nu să le distrugă, să fie ascunse edificiile religioase îndărătul unor construcţii laice lipsite de cel mai mic farmec. Astăzi, un gigantic anunţ publicitar Flanco, deasupra unor prăvălii desperecheate, complică şi mai mult peisajul.

bucureşti, 20 august. De ce depinde farmecul unui oraş? Fără îndoială de un echilibru de găsit între case, copaci şi oameni. Fiecare îl are pe al său, într-un fel, iar Bucureştiul s-a ferit de el. Te întrebi aşadar, văzându-i plimbându-se în grupuri de turişti veniţi de departe, ca să nu spun chinezi, pe Calea Victoriei, un fel de Bulevardul 5 local. Cum se vede oraşul de acolo, câtă vreme nu este decât o etapă, mai curând neaşteptată, între Viena, München, Roma şi Paris, văzute în două săptămâni, dus şi întors? Ce fel de imagine duc ei acasă, în bagajul lor? O capitală europeană printre altele – Gucci, Lancel, Radisson, Furla, Porsche, Mont Blanc – înzestrată cu o minunată pistă pentru biciclete pe care o doamnă elegantă alunecă pe trotinetă şi telefonând? Multe taxiuri galbene le amintesc pe cele de la New York în mai mic şi mai rapid. Comercianţi ca oricare alţii, dar care încă n-au aflat că clientul este rege. O vedere de pe vremea când elita ţării făcuse din capitală „micul Paris“?

...Interbelic. Este cuvântul care rezumă nostalgia unui timp când frumosul şi ornamentul îşi aveau încă partea lor, făcută din eleganţă şi distincţie. Perioada dintre războaie, asta e.

Prezentare şi traducere de Constanţa Ciocârlie

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara