Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
La despărţire de Mihai Zamfir

După ce ai scris, copleşit de emoţie, la cei 75, 80 şi 90 de ani ai unei personalităţi pe care ai admirat-o dintotdeauna, îţi vine greu să alegi acum cuvintele; nu pentru că ele s-au terminat, ci pentru că ele se îmbulzesc. O făceau şi altădată, cu fericire, acum o fac cu durere: şi-au schimbat măştile, ca actorii în teatrul antic.

Din partea lui Solomon Marcus te-ai aşteptat întotdeauna la ceva nou: la apariţia unei discipline inedite, la gruparea neobişnuită a ştiinţelor tradiţionale, la schimbarea cu 180 de grade a viziunii comune. Din nefericire, de azi încolo nu ne mai putem aştepta la aşa ceva; putem doar să contemplăm un parcurs de o lungime şi de o spectaculozitate neobişnuite.

În urmă cu un an, cu prilejul aniversării rotunde de atunci, mi se părea că profesorul Marcus personifica urcarea celor şapte trepte ale înţelepciunii, a celor şapte ceruri ale ştiinţei. Odată cu Marcus, şapte orizonturi au fost depăşite şi al optulea nu va mai fi.

Cu ce contemporan al nostru seamănă în fond marele profesor? În ţara noastră nu seamănă cu nimeni. Popor plin de fantezie şi dotat cu străfulgerări geniale, românii n-au dat, cred, în secolul care s-a încheiat, o a doua personalitate ştiinţifică de factura lui Solomon Marcus. Pentru a uni matematicile cu lingvistica, literatura, semiologia şi filosofia ştiinţelor a fost nevoie de o conjuncţie de factori, probabil, irepetabilă. Îi găsim, totuşi, un corespondent? Admiraţia fără limite pe care o nutrea pentru Grigore Moisil nu ne poate împiedica să observăm că, prin Marcus, aveam în faţă un hiper-Moisil dintr-o eră ulterioară a ştiinţelor. Şi atunci? Să nu mai fi fost nici unul? Figura lui Umberto Eco îmi apare drept cea mai apropiată de figura savantului român, în ciuda diferenţelor de substanţă dintre ei. Ultimul articol scris de Marcus a fost la moartea lui Eco, parcă sub imboldul unei premoniţii. Dincolo de hazardul coincidenţelor istorice şi biografice, românul se prezenta drept un fel de Eco nu doar prin enciclopedismul structural şi prin forţa de creaţie ieşită din comun, păstrată pînă în ultima clipă, ci şi prin traseul carierei.

Dacă Eco a simţit nevoia ca, paralel cu sintezele ştiinţifice, să compună romane pe un fond de erudiţie inaccesibil altor romancieri, Marcus a simţit şi el nevoia ca, după monografiile produse în cascadă, să se ocupe de tot ceea ce constituie ambianţa spirituală a formării unui elev: neavînd vocaţie de romancier, s-a ocupat cu schiţarea cîtorva sute de romane virtuale. Au luat astfel naştere surprinzătoarele volume intitulate Răni deschise, publicate la Editura Spandugino, editură ce a făcut astfel un serviciu uriaş culturii noastre; rănile deschise ale României de azi vor fi devenit curînd vizibile pentru toată lumea, iar soluţiile propuse – deocamdată inutil – de marele savant vor părea tot mai mult soluţiile de bun-simţ.

Solomon Marcus a scris imens, mai ales pentru un matematician, indiferent cîte domenii ale culturii a atins el apoi prin paginile sale. Despre el, mari specialişti contemporani din Europa şi America s-au pronunţat superlativ; Marcus n-a vorbit însă decît rareori despre el însuşi. Iar ultima sa pasiune, reformarea sistemului de educaţie din ţara noastră, poate fi trecută la acelaşi capitol al altruismului integral. Răni deschise, în cinci volume, sunt închinate publicului larg, celor care nu au avut şansa unei educaţii superioare, celor pierduţi în anonimatul mulţimilor.

Văd acum cu claritate portretulefigie al savantului. Este fotografia la care el ţinea cel mai mult. Îl reprezintă îmbrăcat în costum închis, cu privirea sa legendar de blîndă, arborînd singura distincţie de care era cu adevărat mîndru – medalia oferită de Regele Mihai într-o festivitate de la Palatul Elisabeta.

Solomon Marcus – monarhist? De ce nu! A vorbit mereu despre Rege cu maximă căldură şi admiraţie. Probabil că patriotism înseamnă nu doar ca, prin performanţe ştiinţifice, să-ţi faci ţara cunoscută pe tot globul, dar şi să te identifici cu ceea ce ţara ta are mai bun.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara