Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
La Bistrița – Târg de Carte pentru Copii și Adolescenți de Olimpiu Nuşfelean

De câțiva ani, în viața culturală bistrițeană își exprimă tot mai pregnant prestația un „jucător cultural” a cărui notorietate, în domeniu, sporește continuu. El își înscrie activitatea în demersul unor manageri culturali bistrițeni care contribuie la promovarea constantă a fenomenului cultural de aici, prin instituții precum Centrul Județean pentru Cultură Bistrița- Năsăud, Complexul Muzeal Județean, Palatul Culturii, Galeria Arcade 24, Casa de Cultură a Sindicatelor, revista „Mișcarea literară”, cu sprijinul ferm al Consiliului Județean și al Primăriei. Acum este vorba de scriitorul Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” din Bistrița. Unul dintre punctele forte ale programului său este și Târgul de Carte pentru Copii și Adolescenți „Coșbook”, care, în perioada 8-11 iunie 2017, și-a derulat cea de-a II-a ediție. E o modalitate aparte, îndrăzneață și originală, de a-i apropia pe tineri de carte.
„Târgul” a cuprins lansări de carte, lecturi publice, dezbateri, recitaluri de muzică și poezie, minispectacole, expoziții, teatru, ateliere creative, toate desfășurate în spațiul bibliotecii. La deschiderea oficială au rostit alocuțiuni: Ovidiu Frenț – prefectul județului, Vasile Puica – vicepreședinte al C. J., ÎPS Andrei Andreicuț – Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Camelia Tabără – inspector școlar general, filosoful George Purdea, și gazda evenimentului – Ioan Pintea. S-a lansat primul număr al revistei bibliotecii – „Ipostaze”. A fost făcut public și Regulamentul Proiectului „Biblioteci deschise: Zilele cărții în bibliotecile comunale și orășenești”.
Prozatoarea Ioana Bradea, autoarea recentului roman Înalt este numele tău, Ed. Humanitas, a vorbit despre creația sa în cadrul simpozionului elevilor „Ce știm despre literatura neînvățată”, alături de Ciprian Măceșaru, care și-a lansat cartea Super! Sunt un gândac!: – Pentru copii zglobii și oameni mari ștrengari, Ed. Humanitas. Radu Vancu și-a prezentat cartea Zodia cancerului. Jurnal 2012-2015. Criticul și istoricul literar Andrei Moldovan a fost alături de tinerii cititori cu volumul Consemnări critice, apărut la Ed. Cartea Românească. Un moment aparte l-a constituit prezența la Târg a lui Horia Gârbea cu cărțile Uimitoarele aventuri ale lui Făt-Frumos din Lună, Cântecele lui Huppy, Celălalt țărm și 1312 sirene – proză românească din deceniul doi, Editura Neuma (director Andrea Hedeș, prezentă, de asemenea), scriitorul bucureștean, impresionat de publicul prezent, mărturisind că „Bistrița este un oraș patriarhal, unde este mai ușor să vină lumea spre cultură. Revin aici după 40 de ani și regăsesc orașul verde și îngrijit.” Literatură dedicată copiilor au mai adus Dan Lungu (Povestea omului leneș care avea un arici trist și Ayako, Ilinca și prințul fermecos, Ed. Doxologia Junior), Maria Postu (Leonor și zânele / Leonor et les fées, Ed. Școala Ardeleană reprezentată de George Vasile Dâncu). Prozatorul ieșean a vorbit despre importanța literaturii pentru copii și mai ales a celei românești, care poate este mai puțin promovată în rândul copiilor. O altă carte, Am ascultat de porunca Bisericii, Ed. Mega, a dezvăluit un dialog între Arhiepiscopul Justinian Chira și Călin Emilian Cira. A fost prezentată, de asemenea, revista „PreTexte” (de la Liceul Tehnologic Lechința). Atelierele de creație au fost animate de echipe din școli sau de la Palatul Copiilor din Bistrița. Au fost premiați câștigătorii unor concursuri literare. O expoziție de carte pentru copii și adolescenți a stat deschisă pe toată durata târgului.
Edituri precum Arthur, Humanitas, Paralela 45, Școala Ardeleană, Limes, Neuma, Cartea Românească, Renașterea, Doxologia au asigurat obiectul concret și privilegiat al întâlnirilor – cartea, față de care, desigur, cu acest prilej, participanții și-au sporit interesul. Potrivit lui Ciprian Constantin, director al Grupului Editorial Art: „Ținând cont că actul cultural și al lecturii în România este destul de puțin susținut, Grupul Editorial Art, prin portofoliul de titluri, încearcă să fie un promotor al culturii de calitate, și, împreună cu bibliotecile, cultivă bucuria lecturii. Vom face tot ce putem, ca parteneri, pentru continuarea edițiilor viitoare ale târgului de carte, promovând lectura mai ales în rândul copiilor.” Scriitorul Ciprian Măceșaru conchide: „Festivalul de carte pentru copii și tineret Coșbook este un eveniment remarcabil. Am văzut aici mult entuziasm din partea copiilor, a părinților, a profesorilor, a scriitorilor... Cred că tipul acesta de festival ar trebui să existe în toată țara. Să sperăm că exemplul lui Ioan Pintea și al oamenilor săi de la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” va fi urmat. La Mulți Ani, Coșbook!”

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara