Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
La aniversară - George Arion – 70 de Alex. Ştefănescu

La 5 aprilie 2016 George Arion a împlinit 70 de ani. 70 de ani! Această vârstă nu este compatibilă cu imaginea lui George Arion din mintea mea. Sunt prieten cu el de peste o jumătate de secol, dar amintirile cele mai clare şi mai colorate le am din anii studenţiei (Facultatea de Litere din Bucureşti, 1965-1970). În acei ani George a scris pentru mine o broşură, Cum să cerşim de V. Ţandură, iar eu i-am compus un poem, La mormântul lui Arion Pumnul. Un duel de replici pe care l-a câştigat irevocabil a avut loc într-o iarnă, la munte, când eu am scris pe un versant cu litere mari, de doi metri, săpate în zăpadă, „ARION PROSTUL”, iar el mi-a strâns mîna şi mi-a spus: „Îţi mulţumesc că ne-ai semnat pe amândoi!”

George Arion este cel care, la un seminar de marxism-leninism, a propus un referat cu titlul General şi particular în gândirea generalilor şi particularilor. Şi tot el, ajungând împreună cu mine în faţa mormântului lui Ion Barbu din Cimitirul Bellu, a exclamat: „Niciodată n-a fost Ion Barbu mai criptic!”

George Arion este singurul autor român care mă omagiază, de o viaţă întreagă. Mi-a închinat un portret liric de neuitat: „În viaţa lui terestră nu este taciturn,/ Din contra, e volubil, isteţ şi sprintenel,/ El tuturora pare că-i tras ca prin inel./ O scurtă completare – inelul lui Saturn.” Şi m-a cooptat în Liga Antidoping, ceea ce înseamnă că la orice banchet am obligaţia să scot dopurile de la sticle.

Jucăuş, exuberant, parodiind frivolitatea, George Arion este în realitate un un om cu o vastă cultură literară, grav în adâncul sufletului lui şi ceremonios în relaţiile cu semenii. Scrie poezie, proză, critică literară, teatru, scenarii de film. Conduce (cu o mână uşoară) Trustul de Presă „Flacăra”.

Foarte cunoscute sunt romanele sale mystery &thriller, în special cele care îl au ca personaj principal pe ziaristul Andrei Mladin, obligat de împrejurări să devină din când în când detectiv. Ov. S. Crohmălniceanu l-a numit pe George Arion „un Raymond Chandler român”. (Eu, mergând şi mai departe, l-am numit pe Raymond Chandler „un George Arion american”.)

La mulţi ani, George Arion! Adu-ţi aminte de un vechi proverb românesc: „La 70 de ani începe viaţa.”

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara