Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Meridiane:
John Malkovich la Erevan de ---

Cunoscutul actor, regizor, producător și scenarist american John Malkovich a participat, pe 11 octombrie, la inaugurarea celei de-a VI-a ediții a Festivalului Internațional „Aram Haciaturian“ de la Erevan, în calitate de recitator.
El a fost recitator în timpul Concertului pentru pian și orchestră al compozitorului sovietic și german Alfred Schnittke (1934-1998), care în 1990 s-a stabilit la Hamburg, unde a și murit, dar a fost înmormântat la Moscova, muzicianul fiind socotit una dintre cele mai proeminente figuri ale muzicii secolului al XX-lea.
Pe fundalul acestui concert, interpretat de Orchestra de Stat a Tineretului din Armenia, condusă de Sergey Smbatyan (director și dirijor principal), având-o ca solistă pe pianista Anastasya Terenkova, John Malkovich a recitat din capitolul „Raport despre orbi“ din capodopera Despre eroi și morminte a romancierului argentinian Ernesto Sabato(1911-2011).
Această mixtură între literatură și muzică, care a avut loc în Sala de concerte „Aram Haciaturian“ din capitala armeană, a mai cuprins recitări ale lui John Malkovich cu fragmente din „Cartea plângerii“ a scriitorului armean medieval Grigore din Narek, o capodoperă a literaturii armene. Orchestra a interpretat simfonia „Confesiune“ de Vard Manukyan.
John Malkovich și Sergey Smbatyan au mai colaborat, interpretând același program în cadrul unor concerte date la Seul în Coreea de Sud (2015), Buenos Aires, în Argentina (2016), și Zagreb, în Croația (2017).
Cel de-al VI-lea Festival Internațional „Aram Haciaturian“ de la Erevan a fost dedicat împlinirii a 200 de ani de la nașterea marelui pictor Hovhannes Aivazovsky, cu care prilej Galeria Națională de Artă a Armeniei găzduiește, până în ianuarie 2018, o amplă expoziție cu cele mai importante creații ale pictorului armean, pictor despre care România literară a scris în 2016.
În timpul șederii sale la Erevan, actorul american a fost primit de către Serge Sargsyan, președintele Republicii Armenia, și s-a recules la complexul memorial dedicat victimelor Genocidului Armean (1915) de pe colina Țițernacaberd. (M.K.) 

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara