Desi mai scurtă cu o zi decît editia de anul trecut, Gala Tînărului Actor HOP 1999 desfăsurată la Costinesti în perioada 1-4 septembrie, a fost în mod evident peste nivelul celei precedente. Si asta nu poate decît să-l bucure pe directorul artistic, Cornel Todea, pe directorul executiv Aura Corbeanu si pe întregul staff de la Uniter, principalul organizator (alături de Ministerul Culturii, Ministerul Tineretului si Sportului, BTT): este o "recoltă" de bună calitate care le-a cules la Costinesti. Mult mai motivati de a participa, de a fi văzuti, cunoscuti si de ce nu, apreciati, angajati, solicitati si... premiati, concurentii de anul acesta au imprimat, prin calitatea si seriozitatea lor, o miscare ascendentă Galei. Cu toate eforturile organizatorice ă cu rezultate incredibile pentru criza financiară ce dă mereu tîrcoale culturii ă a efervescentei de idei si energie a directorului festivalului si a deschiderii tuturor celor prezenti către comunicare si dialog, Gala ar fi ceva steril si si-ar împutina dimensiunile si anvergura dorite dacă materialul clientului ar fi slab. Succesul ei depinde în mod esential de înăltimea la care este ridicată stacheta valorii a concurentilor.
Gala a debutat în fortă, cum s-ar spune promitînd de la început să fie expresia îndrăznelii "de a fi tu însuti", precum si o invitatie la "originalitate, personalitate, spiritualitate". Pusă sub semnul alteritătii, Gala tînărului Actor s-a mutat anul acesta de pe scena Teatrului de Vară, în sala, nu chiar de spectacole, a Hotelului Forum. Lucrul acesta a fost hotărît în ceasul al treisprezecelea, cînd totul fusese deja pregătit la Teatrul de Vară, atunci cînd directorul statiunii a anuntat că noua serie ă formată din 1000 de turisti ă nu mai soseste! destul de ciudat... Tehnicienii profesionisti ai Teatrului National din Bucuresti si Timisoara, cărora li s-au alăturat colegii Teatrului Dramatic din Constanta au făcut posibil, doar în patru ore istovitoare, ca Gala să bată gongul la ora anuntată. Trebuie subliniată punctualitatea sub semnul căreia s-au derulat concursul, spectacolele în afara concursului, ca de altfel toate punctele din program, un lucru destul de rar întîlnit într-un festival.
Poate cel mai slab a evoluat Liliana Dalu, cîstigătoarea Premului de anul trecut, o alegere, se spune, neinspirată a juriului. Amintim că si la această editie Cornel Todea a considerat să meargă mai departe în derularea acestui proiect de un interes national cu echipa cu care a lucrat acum un an, apelînd, de aceea, si la aceiasi membrii ai juriilor de preselectie, precum si ai juriului final. Din care au făcut parte actorii Emilia Popescu ă ce l-a înlocuit pe Stefan Iordache, retinut la Bucuresti cu repetitiile la foarte apropiata premieră cu O scrisoare pierdută, în regia lui Alexandru Tocilescu la Teatrul National din Bucuresti ă, Mircea Rusu, criticul de teatru Doina Modola, regizorul Tudor Mărăscu si Cornel Todea, presedintele juriului. S-au remarcat la sectiunea individual Liria Isabela Iacupovici cu un fragment din Chirita în voiaj. Absolventă a Universitătii de Artă Teatrală si Cinematografică, promotia 1998, clasa Grigore Gonta, angajată a Teatrului Dramatic din Ploiesti, premiată la Gala absolventilor din 1998, Isabela Iacupovici este, încă din studentie, pregătită mereu pentru luptă si competitii, implicată profund în fiecare rol, extrem de serioasă si tenace, cu un farmec deosebit si cu priză la public, lucru dovedit din plin la Costinesti. Clara Maria Zulema Flores Aguilera, absolventă 1999 a Universitătii Ecologice, clasa Adriana Popovici si Miriam Răducanu, pe care o remarcasem deja în atît de specialul Caleidoscop de la sectiunea grup. Clara s-a desprins dintr-un puzzle miscător cu o putere fantastică de a reface alte si alte tablouri nevăzute, un caleidoscop pe care l-a învîrtit cu o măiestrie extraordinară Miriam Răducanu si prin ocheanul căruia am văzut figuri minunate. Monologul organizat pe un colaj de texte din Lorca, Maria Tănase, Brecht, Sorescu si E. Peret i-a pus în valoare concurentei puterea de concentrare, o fortă de expresie si capacitatea de modificare a stărilor într-un timp scurt. Dragos George Bucur, si el tot absolvent de anul acesta, dar al Universitătii de Artă Teatrală si Cinematografică din Bucuresti, clasa Mircea Albulescu, a optat, sub îndrumarea lui Cătălin Naum, pentru dramatizarea unui fragment din Jurnalul lui Mihail Sebastian, monolog sustinut cu rigoare si emotie. Poate aici ar fi timpul să notăm si grija concurentilor pentru alcătuirea monologurilor care să nu intre în tot felul de clisee si care să le pună cel mai bine calitătile în evidentă. Pavel Bartos, marele învins de anul trecut, absolvent promotia 1997 al Facultătii de Arte din cadrul Universitătii Babes-Bolyai, clasa Marius Bodochi ă Dorin Andone, a prezentat un colaj de texte sub titlul "Un actor în plus", dînd dovadă de fortă, de prestantă scenică, de inteligenta de a intra în dialog cu publicul, desi monocord si lipsit de nuante pe alocuri.
Beatrice Cerasela Constantin este revelatia Galei. Numai dacă ea ar fi iesit din cărti, si Gala si-ar fi împlinit sensul. Absolventă 1999 la clasa lui Virgil Ogăsanu de la Facultatea de Arte a Universitătii Hyperion, Beatrice Constantin a tăiat răsuflarea spectatorilor, pe care a stiut să-i tină în mînă si să-i farmece pe întregul interval al monologului său Trăiască numărul 2. Echilibrată si vulcanică, inocentă si îndrăzneată, cu o disponibilitate remarcabilă de a trece de la o stare la alta, de a puncta tăcerea, de a privi, de a intra în relatie cu publicul.
La sectiunea grup am văzut cum spuneam emotionantul Caleidoscop al lui Miriam Răducanu, dar Si cu violoncelul ce facem? de Matei Visniec, în regia lui Vasile Nedelcu. Iată că Matei Visniec rămîne în continuare în topul preferintelor dramaturgice, indiferent de vîrsta celor care au optat pentru el si a fost jucat cu vervă si aplomb si la Costinesti. Am mai văzut acest spectacol si la Bucuresti, dar reprezentatia de aici mi s-a părut mai inspirată, mai plină de tensiune si emotie. Rămîne în continuare liderul distributiei Ada Navrot urmată de Gabriel Spahiu si Mihai Călin. Au lăsat însă de dorit spectacolele Carol de Mrózek, în regia lui Carol Erdös, de la Teatrul de Nord din Satu-Mare, si mai ales Ursul de Cehov al absolventilor de la Iasi.
Laureatii Galei Hop ^99 au fost Beatrice Cerasela Constantin si Pavel Bartos la sectiunea individual si Caleidoscop la sectiunea grup, decizie, după părerea mea, corectă a juriului, desi mult discutată de o parte din participanti.