Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Herr Daum şi Mica Serenadă de Horia Alexandrescu

Înainte de orice altceva,vestea sportivă a săptămânii precedente este că Simona Halep nu se duce la Olimpiada de la Rio. Cică, de teama ţânţarului Zika. Mă rog! În schimb, cea care s-a arătat ofuscată că nu se mai respectă promisiunea de a fi desemnată purtătoarea de drapel a delegaţiei noastre olimpice, a ales să plece la turneele americane. Care sunt pe bani, nu pe medalii. În atari condiţii, purtătoarea noastră de drapel va fi gimnasta Cătălina Ponor, care a adunat, într-o carieră de excepţie, infinit mai multe medalii decât bani: europene, mondiale şi olimpice. Cum, nu mă îndoiesc, va cuceri şi la Rio cel puţin o medalie. Despre Jocurile Olimpice şi şansele noastre acolo vom avea însă timp să vorbim, că ne mai despart doar două săptămâni de ora startului.

Ne putem întoarce, deci, la fotbalul nostru cel de toate zilele, care îşi inaugurează noul campionat, după ce Astra Giurgiu şi Steaua şi-au reconfirmat trofeele interne, pe care le deţineau. Cu acest prilej, a scos din nou capul, cu tupeu, şi boardul FRF dar, ca să fie tacâmul complet, a fost invitat să se alăture plouaţilor noştri şi Herr Daum, proaspătul selecţioner al României. Chiar m-aş fi mirat ca dumnealui să refuze invitaţia la finala de fotbalpolo de la Cluj, la ce contract generos a semnat cu palavragiul Burleanu. De altfel, domnul Daum a dezvăluit într-un prim interviu, la Dolce Sport, cum l-a cunoscut pe şeful FRF şi cum s-a lăsat convins să bată palma cu zisul Burleanu, chiar de la prima strigare, petrecută pe teren neutru, la Viena. I-auziţi, vă rog, cu ce impresie copleşitoare a rămas Herr Daum după schnaps-ul ciocnit cu negociatorul FRF în oraşul lui Mozart:

„…Nici nu mă gândeam să devin antrenorul naţionalei României. Am întâlnit o persoană fascinantă, câte ştia despre mine, ce viziune clară avea despre restructurarea României (?!-n.n), cum vrea el să ne ofere o structură a federaţiei deschisă, transparentă. Am spus OK, sunt impresionat de persoana pe care am întâlnit-o. Astfel de oameni vor aduce un viitor fantastic României. Şi am spus că pot să contribui şi eu, asta m-a făcut să fiu interesat. Am văzut România ca pe o mare ţară a fotbalului, dar acum important e să ne calificăm. La ce servesc modificările structurale dacă nu aduci puncte şi obţii calificări?” a adăugat Daum.

Ca să nu zic vorbe mari, exclam şi eu: „Ce spui, Franţ?!” Adică, de unde până unde i-a dezvăluit Burleanu ce „restructurare a României” o avea el în propriul cap, acelaşi care, a mai spus recent, că are şi rolul să gândească un sistem care să funcţioneze. Păi, tocmai am văzut ce-i poate capul şi, dacă nu a aflat încă, îi spun eu ultima noutate: după C.E. din Franţa, potrivit clasamentului FIFA, echipa României a coborât două locuri, ajungând pe poziţia 24, în timp ce Elveţia e pe 18, iar Albania a urcat cinci locuri, fiind pe …37! Deci, am ajuns pe 22, departe rău de acel loc 4 mondial pe care ni l-au dăruit Hagi, Gică Popescu şi ceilalţi mari jucători din generaţia de aur.

Acesta e adevărul gol-goluţ, pentru că aici ne-au dus, de fapt, Burleanu şi supuşii săi din federaţie, cu largul concurs al lui moş Iordănescu. Şi nu vă şochează, oare, că Herr Daum vine la FRF exact ca tata Puiu, după un prelungit concediu extra-fotbal, care s-ar fi cuvenit urmat de o izbăvitoare retragere la pensie? Eu aş zice că da, dacă nu s-ar fi petrecut întâlnirea aceea de la Viena, la care l-a invitat „fascinantul Burleanu”,cu propunerea de juma’ de milion de euro băgaţi anual la teşcherea de noul Weihnachtsmann? Ba bine că nu, dar atunci avem şi explicaţia pentru care Herr Daum i-a dedicat amfitrionului său de la schnizelul vienez şi „Eine Kleine Nachtmusik”, această Mică Serenadă, interpretată la Dolce Sport.Nu de alta dar, dacă viitorul României sau măcar al fotbalului românesc ar sta în oameni ca Burleanu, ar fi vai şi-amar de noi!

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara