Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Herr Daum, cu noi şi cu crapii-koi de Horia Alexandrescu

Că Steaua trebuia să câştige derby-ul cu Astra nu cred că se îndoia nimeni, mai ales că giurgiuvenii jucau ultimul meci fără Şumi pe bancă. Şi totuşi, steliştii s-au cam chinuit, deşi, trebuie să recunoaştem, ocazii au avut destule. Oricum, Steaua s-a detaşat deja în fruntea clasamentului, iar cu achiziţiile făcute putem afirma că dispune de lotul cel mai puternic de pe prima scenă.

Marea noastră grijă rămâne echipa naţională, al cărei debut în preliminariile CM a produs atât nemulţumire, cât şi o firească îngrijorare. Herr Daum nu numai că nu a adus naţionalei acel suflu nou aşteptat de noi toţi, dar simplul fapt că a acceptat disputarea meciului cu Muntenegru pe terenul desfundat de la Cluj ne dă un semnal inacceptabil, şi anume că selecţionerul german face sluj în faţa lui Răzvan Burleanu. Îmi reamintesc şi vă reamintesc că, înaintea partidei cu muntenegrenii, Christoph Daum, fiind întrebat dacă e îngrijorat de starea gazonului clujean, a declarat, textual: „Nu sunt îngrijitor de teren! Am văzut poze, la fel ca voi. Când vedem aceste poze, nu putem decât să ne rugăm la Dumnezeu”.

Probabil că, înainte de a se ruga Domnului, antrenorul naţionalei trebuia să-i ceară imperativ lui Burleanu ca jocul inaugural, al său şi al echipei reprezentative, să se desfăşoare la Bucureşti, pe Arena Naţională, tocmai pentru că văzuse acele poze, cu starea dezastruoasă a gazonului. Şi orice antrenor care se respectă şi care ştie că un meci de calificare acasă trebuie să aducă toate cele trei puncte ar fi refuzat debutul de la Cluj. Mai ales că Herr Daum, care declară că nu este şi specialist în evaluarea terenurilor, omite tocmai marele său hobby încă necunoscut fanilor fotbalului nostru. Ei bine, trebuie să aflaţi că Christoph Daum este crescător al faimoşilor crapikoi, acei peşti ornamentali de provenienţă japoneză care costă între 2000 şi 20.000 de euro bucata, în funcţie de colorit şi dimensiuni, şi care sunt singurii peşti capabili să îşi recunoască stăpânii chiar şi…după mers, ajungând la vârste de 70-80 de ani! Or, iazurile în care trăiesc crapii-koi trebuie să fie găzduite de terenuri speciale, cu un grad anume de aciditate şi cu malurile pline de iarbă grasă. E drept, pentru întâlnirea de la Cluj, Herr Daum nu avea grija preţioşilor crapi-koi, ci doar a fotbaliştilor tricolori, pe care ar trebui să-i conducă spre calificarea la CM din Rusia. Un obiectiv neasumat însă de selecţionerul naţionalei, de vreme ce şi acum, după jocul cu Muntenegru, spune că „trebuie să devenim o echipă, după care vom putea să furnizăm şi rezultate-surpriză!” În faţa acestei declaraţii dezarmante, simt nevoia să îmi fac o cruce mare şi mă întreb cine îşi asumă, totuşi, obiectivul de calificare a naţionalei la Turneul Final din Rusia? Că Răzvan Burleanu, preşedintele accidental al FRF –despre care se zice că a dus meciul cu Muntenegru la Cluj în numele relaţiilor de colaborare şi amiciţie cu vicepremierul clujean Vasile Dâncu şi IRES-ul acestuia – oricum nu e genul! Mai grav chiar, dacă acesta a fost motivul pentru care s-a sacrificat meciul de debut al naţionalei în noua campanie de calificare, e vai de capul nostru şi nu ne mai putem aştepta la nimic bun. Şi va trebui să-i dăm dreptate lui Mitică Dragomir, care ne reaminteşte că singurul om autentic de fotbal din actuala conducere a FRF este Marcel Puşcaş, dar care e pus la index, în timp ce Gică Hagi vrea să plece iar în Turcia, Cristi Chivu e abandonat de-a dreptul, iar Gică Popescu a fost trimis pe linie moartă.

Cam asta a rezolvat Burleanu după Turneul final din Franţa, aducând la cârma naţionalei un crescător de crapi-koi!

P.S. Întrucât după Olimpiada de la Rio s-a aşternut tăcerea peste bilanţul ruşinos al sportului românesc, sunt de aşteptat luările de poziţii ale tehnicienilor noştri de elită, odată cu depolitizarea mişcării de educaţie fizică şi sport – teme asupra cărora voi reveni.

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara