Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Gala Scriitorii Anului, ediția a II-a de ---

Cine nu a călcat în Iași la început de noiembrie, spre a străbate drumul ce leagă Palatul Culturii de Copou, cu popasuri la bisericile „Sf. Nicolae” și „Trei Ierarhi”, și cu opriri scurte la Casa memorială Topîrceanu sau la bojdeuca din Țicău, acela nu știe ce înseamnă farmecul tomnatic al unei urbe care te predispune la poezie, chiar și atunci cînd ești în toane negre. În orașul acesta molipsitor de liric s-a desfășurat, în perioada 1-3 noiembrie 2017, Gala Scriitorii Anului, una dintre cele mai importante acțiuni culturale organizate de Uniunea Scriitorilor din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași (prin primarul Mihai Chirica) și Casa de Cultură „Mihai Ursachi“ (prin directorul Adi Cristi). Au fost prezenți, alături de scriitorii nominalizați și de membrii juriului, membrii Comitetului Director al U.S.R. și președinți ai Filialelor U.S.R. Sponsorii Galei au fost Ministerul Culturii și Identității Naționale, BRD - Société Générale, Palas Mall din Iași, Primăria Municipiului Iași și Casa de Cultură „Mihai Ursachi“.
Pe 1 noiembrie, scriitorii invitați s-au întîlnit cu elevi din colegiile ieșene: Colegiul Național „Costache Negruzzi” (moderator: Nicolae Panaite, invitați: Horia Gârbea, Mihai Șora, Nichita Danilov), Colegiul Național „Emil Racoviță” (moderator: Adi Cristi, invitați: Gellu Dorian, Gabriel Chifu, Varujan Vosganian), Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu”(moderator: Emilian Marcu, invitați: Mihaela Miroiu, Eugen Suciu) și Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” (moderator: Constantin Parascan, invitați: Adrian Popescu, Andrei Cornea, Adrian G. Romila).
După-amiază scriitorii invitați au dialogat cu studenții de la Universitatea Națională de Arte „G. Enescu“ (Mihaela Miroiu, Eugen Suciu, Horia Gârbea, Mihai Șora, Andrei Cornea) și de la Universitatea „Al. I. Cuza“ (Gellu Dorian, Varujan Vosganian, Gabriel Chifu, Adrian Popescu, Nichita Danilov, Livia Iacob). În dimineața de joi, 2 noiembrie, dialogurile cu tînăra generație au continuat la Colegiul Economic 1 Administrativ (moderator: Nicolae Panaite, invitați: Radu Voinescu, Nicolae Oprea, Mircea Mihăieș), la Colegiul Național „Mihai Eminescu”(moderator: Emilian Marcu, invitați: Mihai Zamfir, Ioan Holban, Dan Cristea) și la Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu”(moderator: Adi Cristi, invitați: Sorin Lavric, Răzvan Voncu, Daniel Cristea-Enache).
Seara, la 17, a început Gala Scriitorii Anului în Sala Chopin, din complexul Palas. Festivitatea a fost condusă de Adi Cristi și Mircea Mihăieș, alături de care Ion Caramitru, prin cele trei recitaluri cu care a punctat desfășurarea galei, a ridicat atmosfera întîlnirii la un prag de emoție pe măsura înaltei mize a întrunirii. Mircea Mihăieș a amintit cîteva din criteriile pe baza cărora se acordă premiul. Scriitorul laureat trebuie să îndeplinescă una din următoarele condiții: să fi publicat în anul în curs o carte de o valoare deosebită; să împlinească o vîrstă semnificativă și să aibă o operă recunoscută critic și public; să creeze un eveniment cultural de anvergură și ținută națională; să conducă o instituție culturală cu o activitate remarcabilă; să se bucure de recunoaștere în străinătate.
După prezentarea componenței juriului (Mircea Mihăieș-președinte, Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Ioan Holban, Eugen Negrici, Nicolae Oprea, Alex Ștefănescu, Răzvan Voncu, Mihai Zamfir) și după cuvîntul domnului Mihai Chirica, primarul Iașului, festivitatea a intrat în linie dreaptă, după un protocol simplu: cîte un laudatio pentru fiecare din cei 12 scriitori nominalizați, rostită de cîte un membru al juriului, urmată de răspunsul fiecărui laureat al lunii respective.
A fost un maraton al bunului-gust desfășurat pe întinderea a trei ore și un sfert, cu transmiterea live pe posturile locale de televiziune. Ordinea intervențiilor a fost următoarea: Ioan Holban a adus laudatio scriitorului lunii noiembrie 2016, Varujan Vosganian, Nicolae Oprea l-a evocat pe scriitorul lunii decembrie 2016, Alexandru Cistelecan, Dan Cristea pe scriitorul lunii ianuarie 2017, Gellu Dorian, Daniel Cristea-Enache pe scriitorul lunii februarie 2016, Mihaela Miroiu, Ioan Holban pe scriitorul lunii martie, Gabriel Chifu, Mihai Zamfir pe scriitorul lunii aprilie, Andrei Cornea, Mircea Mihăieș pe scriitorul lunii mai, Bogdan- Alexandru Stănescu, Dan Cristea pe scriitorul lunii iunie, Eugen Suciu, Răzvan Voncu pe scriitorul lunii iulie, Andrei Pleșu, Nicolae Oprea pe scriitorul lunii august, Niculae Gheran, Daniel Cristea- Enache pe scriitorul lunii septembrie, Adrian G. Romila, și, în fine, Mircea Mihăieș pe scriitorul lunii octombrie, Mihai Șora.
În urma dezbaterii juriului, Mircea Mihăieș l-a anunțat pe cîștigător: Premiul Scriitorul Anului i-a revenit lui Gabriel Chifu, pentru romanul Ploaia de trei sute de zile (Editura Cartea Românească). Laureatul a declarat că acceptă simbolic premiul, sub forma diplomei, dar refuză pecuniar suma aferentă lui (30 000 lei), pe care o donează revistei România literară, pentru ca în 2018, anul celebrării Marii Uniri, revista să scoată un supliment lunar, dedicat acestui eveniment, și să angajeze un tînăr scriitor ca redactor al acestei publicații.
Apoi Ion Caramitru a citit un scurt fragment din opera laureatului. Astfel s-a încheiat, în urbea molipsitor de lirică, a doua ediție a uneia dintre cele mai importante activități din calendarul anual al Uniunii Scriitorilor din România. Mulțumirile se cuvin aduse primarului Iașului, Mihai Chirica, și directorului Casei de Cultură „Mihai Ursachi“, Adi Cristi. Să ne vedem sănătoși la anul, la cea de-a treia ediție. (Rep.)

 

Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara