Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor pe anul 2014 de Reporter

Ca în fiecare an, Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor a reunit, în data de 31 august a.c., de la orele 19,00, un public distins şi spiritual, care, în pofida caniculei, a umplut Aula Bibliotecii Centrale Universitare. Scriitori (nominalizaţi sau nu), ziarişti şi cititori au aşteptat cu sufletul la gură ca dl profesor Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor şi amfitrionul galei, să dea semnalul de început al evenimentului.

Aceasta, deoarece şi în 2014 numărul cărţilor bune şi foarte bune a fost mare, iar concurenţa între cei nominalizaţi la fiecare secţiune (a căror listă a fost dată publicităţii cu o săptămână înainte) a fost, în consecinţă, foarte strânsă. Misiunea juriului – alcătuit din Ioan Holban, preşedinte, Irina Petraş, Gabriela Gheorghişor, Cristina Chevereşan, Ion Bogdan Lefter, Vasile Spiridon şi Răzvan Voncu, membri –, se-nţelege, nu a fost deloc simplă. Emoţiile au fost mari, mai ales că Daniel Cristea- Enache (directorul de imagine al USR) a ţinut la curent, în timp real, publicul internautic cu desfăşurarea evenimentului. Care, de altfel, a fost şi înregistrat de TVR 2.

Anul acesta, numărul laureaţilor a fost un pic mai mare, pentru că listei tradiţionale i s-au adăugat (ca şi la ultimele ediţii) Premiile ARIEL şi un nou premiu, înfiinţat anul acesta la iniţiativa lui Eugen Negrici, în memoria scriitorului şi editorului Mircea Ciobanu.

Gala s-a deschis sub semnul tinereţii, adică al celor două premii acordate pentru debut. Laureatele au fost Luminiţa Corneanu (pentru volumul Leonid Dimov. Un oniric în Turnul Babel) şi Florina Pârjol (Carte de identităţi). În acelaşi spirit, al tinereţii, Premiul „Mircea Ciobanu” i-a revenit lui Radu Găvan, cu volumul de debut Exorcizat, prozator de la care aşteptăm confirmarea în volumele următoare. De altfel, Eugen Negrici, care şi-a asumat misiunea decernării acestui Premiu „Mircea Ciobanu”, a precizat că, de la ediţia următoare, distincţia nu se va mai acorda pentru debut, ci pentru a doua carte, care este, adesea, mai importantă în destinul unui scriitor decât prima.

Lupta a fost strânsă şi la celelalte secţiuni. Au urcat, pe rând, pe scenă, alături de Nicolae Manolescu, pentru a decerna premiile, Gabriel Dimisianu, Alex Ştefănescu, Mircea Mihăieş, Karácsonyi Zsolt, cărora li s-au alăturat, pe rând, membrii juriului. Premiul pentru traducere a revenit echipei care îngrijeşte noua traducere integrală a lui Shakespeare, adică George Volceanov, Violeta Popa, Lucia Verona, Horia Gârbea (pentru volumele de Opere VIII şi IX), Premiul Fundaţiei „Andrei Bantaş” i-a fost decernat Irinei Bojin (traducătoarea volumului lui Colm Tóibín, Testamentul Mariei), cel pentru literatură pentru copii poetului Arcadie Suceveanu (În cămaşă de cireaşă), în timp ce premiile pentru literatura în limbile minorităţilor naţionale i-au răsplătit pe Iurii Pavliş (Peste câmp şi văgăuni, vine vulpea spre bazar) şi Egyed Péter (a cărui masivă sinteză Filtru literar. Critici, eseuri şi studii literare. 1976-2014 ar trebui urgent tradusă în româneşte). Dramaturgia l-a avut drept câştigător pe Matei Vişniec – pe care Nicolae Manolescu l-a invitat să ni-l prezinte şi nouă pe... Omul din care a fost extras răul –, poezia pe Aurel Pantea (cu O înserare nepământeană), iar critica pe acelaşi Eugen Negrici (cu Emanciparea privirii). La proză, juriul, prin vocea preşedintelui Ioan Holban, a comunicat retragerea din cursă a lui Gabriel Chifu, al cărui roman, Punct şi de la capăt fusese nominalizat, retragere pe care cei 7 au înţeles-o, dar nu au aprobat-o. Premiul pentru proză i-a revenit lui Adrian Alui Gheorghe, iar cele două premii speciale le-au fost decernate Adelei Petrescu, pentru îngrijirea ediţiei definitive a Jurnalului lui Radu Petrescu, şi Gabrielei Adameşteanu, pentru Anii romantici.

Gala s-a încheiat cu decernarea Premiului Naţional, care i-a revenit profesorului, criticului, istoricului literar şi comparatistului Paul Cornea. Onoarea de a-i înmâna distincţia i-a revenit ministrului Culturii, Ionuţ Vulpescu (prezent pe toată durata manifestării), care a salutat atât activitatea Uniunii Scriitorilor (instituţie esenţială în România de ieri şi de azi), cât şi personalitatea complexă a profesorului Paul Cornea, un reper al culturii române contemporane.

Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor pe anul 2014 a fost susţinută financiar de Ministerul Culturii şi a beneficiat de momente muzicale de excepţie, în interpretarea Alexandrei şi a lui Ovidiu Căplescu (la violoncel, respectiv, clarinet).

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara