Luni seara, la Sala Media a Teatrului Național, arhiplină, s-a desfășurat Gala de acordare a Premiilor U.S.R. pe anul 2016. Moderatorul ceremoniei a fost, ca de fiecare dată, Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România.
În cuvântul de deschidere, acesta a mulțumit Ministerului Culturii și Identității Naționale, susținătorul financiar al Premiilor, Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Relații Interetnice care a acordat cele două premii pentru literatură în limbile minorităților, firmei S.C. ADIR BRAND HOLDING S.R.L., co-producătorului TVR 3 și partenerilor media: România literară, Viața Românească, Luceafărul de dimineață și revista online literaturadeazi.ro.
Primul premiu acordat a fost cel pentru Debut. Daniel Cristea-Enache a fost invitat să deschidă plicul cu numele câștigătorului: Dragoș Silviu Păduraru, pentru volumul de critică literară H. Bonciu și literatura de scandal, apărut la Tracus Arte.
S-au acordat, ca în cadrul fiecărei gale, Premiile ARIEL, pentru Cartea, respectiv, pentru Revista Anului. În plicurile deschise de Sorin Lavric se găseau numele lui Daniel Cristea- Enache, premiat pentru volumul de publicistică Aproape liber (Editura Curtea Veche) și al lui Vasile Dan, premiat ca redactor-șef al revistei Arca.
Nicolae Manolescu l-a invitat pe Eugen Negrici, inițiatorul și susținătorul financiar al Premiului „Mircea Ciobanu”, să anunțe câștigătorul. Acesta a fost Teodor Tihan, pentru volumul de istorie literară Viața lui Perpessicius (Editura Argonaut, Cluj-Napoca).
Premiile pentru Literatura în limbile minorităților au fost înmânate de Markó Béla lui Gálfalvi György, Kacagásaink – titlul în limba română: Râsetele noastre (memorialistică), Editura Asociația Culturală Holnap, Oradea și Editura Noran Libro, Budapesta, respectiv de Corneliu Irod pentru Myhailo Hafia Traista, Mizh kohanniam i smertiu – titlul în limba română: Între dragoste și moarte (nuvele), Editura RCR Editorial, București.
A urmat un moment muzical oferit de formația Passione (Diana Jipa – vioara I, Cristina Pașa – vioara a IIa, Mădălina Penciu – violă, Violeta Tuță-Popescu – violoncel) care a susținut și alte intermezzo-uri reușite pe parcursul serii.
Premiul pentru Traduceri, înmânat de Denisa Comănescu, i-a revenit Tudorei Șandru Mehedinți, pentru volumul Garcia Marquez. Călătoria spre obârșie, de Dasso Saldivar (Editura RAO).
Premiul la categoria Literatură pentru copii și tineret a fost înmânat de Nicolae Manolescu și i-a revenit lui Horia Gârbea, pentru volumul Uimitoarele aventuri ale lui Făt- Frumos din Lună (Editura Neuma). Premiul pentru Critică, eseu, istorie literară, memorii, jurnale, publicistică, înmânat de Gabriel Dimisianu, i-a revenit lui Răzvan Voncu pentru Arhitectura memoriei (Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca).
Cele două Premii Speciale, decernate de Nicolae Prelipceanu, au revenit Nadiei Anghelescu, pentru volumul Noi și Orientul arab (Editura Polirom), care a prilejuit, probabil, unul din cele mai emoționante momente ale serii și lui Mircea Mihăieș, pentru Ulysses, 732. Romanul romanului (Editura Polirom).
Premiul pentru Poezie a fost înmânat de Gabriel Chifu, care a însoțit deschiderea plicului de o succintă glosă despre valoarea incontestabilă a poeților premiați și despre misiunea dificilă a juriului, care l-a ales, milimetric, pe cel mai meritoriu dintre ei. Premiul i-a fost acordat lui Emil Brumaru pentru Amintiri din rai, Humanitas.
Premiul pentru Proză a fost înmânat de Varujan Vosganian lui Ioan T. Morar, pentru romanul Sărbătoarea corturilor (Editura Polirom).
Premiul Național, înmânat de Ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, i-a revenit lui Mihai Zamfir, pentru o operă care-l justifică cu prisosință. (Rep.)