Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Frânturi lusitane - Numere de înmatriculare şi ambient muzical de Virgil Mihaiu

Încep cu un truism: oricât de frumoase şi de râvnite ar fi alte ţinuturi, până la urmă tot te răzbeşte dorul de Acasă. În fermecătoarea Portugalie am brevetat o insolită metodă de a mi-l alina: de câte ori mă aflu pe stradă, fie ca pieton, fie ca şofer, mă uit la numerele de înmatriculare ale vehicolelor. Şi ce dacă? - parcă aud reacţia intrigată a lui Tudor Ionescu, autorul unor şarmante investigaţii prin mitologia postmodernă a Clujului publicate bilunar în Tribuna. Răspuns: nu doar că sunt scrise cu aceleaşi caractere, negre pe fond alb, dar conţin câte două litere, tot ca la noi. Acestea reprezintă nu-ştiu-ce coduri, care adeseori coincid cu abrevierile numelor de judeţe din România. Mi-amintesc şi acum surpriza avută în timpul primului meu stagiu la Lisabona, când Anabela Martins Baptista, coordonatoarea programelor culturale de la Palacio Foz, m-a invitat să iau loc în automobilul ei ... "cu număr de Cluj". Într-adevăr, printre cifrele de pe plăcuţa de înmatriculare figurau majusculele CJ.
Şi uite-aşa, mă delectez zilnic întâlnind maşini cu (pseudo-) numere de Mehedinţi (MH), Maramureş (MM), Braşov (BV), Harghita (HR), Iaşi (IS), Neamţ (NT), Bistriţa-Năsăud (BN), Botoşani (BT), Bihor (BH), Constanţa (CT), Vrancea (VN), Alba (AB), Covasna (CV), Caraş-Severin (CS), Sălaj (SJ), Prahova (PH), Tulcea (TL), Bacău (BC), Argeş (AG) şi aşa mai departe. Ba chiar, lângă locul pe care-l am rezervat în garajul subteran, parchează un Volvo cu sigla SB, probabil ca să nu uit că Sibiul e capitala culturală a Europei. Se mai întâmplă şi ca plăcile de înmatriculare portugheze să-mi reamintească nume de judeţe arareori întâlnite prin peregrinările mele româneşti. Chiar adineaori dădui peste un camion purtând inscripţia CL (Călăraşi, vezi Doamne), zilele trecute îmi amintii de Vaslui, altcândva de Olt, Ilfov, Ialomiţa sau Teleorman. E un mic truc personal, ce-mi confirmă familiaritatea demult resimţită între cele două naţiuni plasate la extremităţile spaţiului latin. Să mai menţionez şi coincidenţa toponimică, de data asta reală, dintre Vişeul maramureşan şi cel situat în centrul Portugaliei. Îmi doresc să vizitez cândva ambele localitaţi...
Încă o metodă agreabilă de a utiliza timpul cât mă aflu la volan în zona Lisabona-Estoril-Cascais (un fel de Coastă de Azur portugheză) este să ascult Radio Marginal. Când vii dintr-o ţară unde agresivitatea mediilor acustice e pe măsura hămeselii din viaţa politică, selecţia muzicală operată de RM ar trebui dată ca exemplu majorităţii posturilor de radio private de la noi (ca să nu fiu acuzat de subiectivitate, nu mă voi referi aici la Radio Europa din Lisabona, ale cărui programe ating înalte cote de rafinament jazzistic). Marginal-ul - numit astfel după şoseaua ce urmăreşte estuarul fluviului Tejo până la vărsarea acestuia în Atlantic - propune muzici atractive, inteligente, deloc superficiale (chiar dacă eludează elitismul), din zona de interferenţă a jazzului mainstream cu forme evoluate de blues, rock sau pop. O demonstraţie cotidiană, oră de oră, că un radio comercial poate să aibă succes, chiar fără concesii comerciale în plan estetic. Punctul maxim de interes este atins sâmbăta la orele prânzului, când se difuzează emisiunea Os Cariocas, dedicată deliciilor muzicale braziliene. Reconfortanta mixtură de poesie, ritm şi melodicitate lansată pe la finele anilor 1950 la Rio a reuşit, pentru prima dată, să spargă monopolul lingvistic al englezei în materie de jazz. Calitatea muzicii fiind garantată, dar eu neavând altminteri acces la vreun aparat de radio, îmi petrec amiezele de sâmbătă în maşină, ascultând Os Cariocas. Bun subiect pentru o viitoare emisiune cu Pi Muşlea la TVR Cluj.
Şi, ca să vă faceţi o imagine despre ambientul sonor lisabonez, în genere, vă întreb dacă mai cunoaşteţi prin lume staţii de metro unde să fiţi învăluiţi, până la venirea trenului, de efluviile albumului Crystal Silence, cu Gary Burton la vibrafon şi Chick Corea la pian?

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara