Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Noul val:
Fără GPS de Alex. Ştefănescu

Cosmin Perţa, În n urmă nu mai e nim mic,, roman, Iaşi, Editura Polirom, 2015, 200 pag.

Îmi pare rău că m-am grăbit să public cartea mea despre 250 de cărţi proaste. Dacă mai aşteptam puţin, puteam să includ în sumarul ei şi romanul lui Cosmin Perţa, În urmă nu mai e nimic, apărut de curând. Aş fi ajuns astfel la un total de 251.
Cosmin Perţa nu e la prima carte proastă. În 2012 el a pus în circulaţie un poem ratat de mare întindere, de fapt un roman delirant prezentat ca poem, Teofil şi Câinele de lemn, asupra căruia semnatarul unei prezentări de pe coperta a patra, „Un băiat” se pronunţă cu sinceritate:
„Băi, Perţa ăsta e de belea. N-am mai citit niciun scriitor de ăsta, care să-ţi frece creierii cum o face el. După ce termini cartea te învârţi în cerc în mijlocul camerei, ca un tâmpit, şi nu ştii ce-i cu tine, frate, pe bune. Eşti praf.”
Romanul În urmă nu mai e nimic, la fel de strident-fantezist, face şi el victime. În ultimul număr din revista „Orizont”, alt comentator, de data aceasta nu „un băiat”, ci un critic literar (remarcabil prin inteligenţă critică şi bun-gust), Alexandru Budac, exclamă exasperat: „Dacă asta vindem azi drept literatură, atunci mai bine ne apucăm de pictură rupestră.”
Romanul începe şocant cu decapitarea unui bătrân (în urma unui accident de muncă) în prezenţa nepotului său:
„Când capul desprins al bunicului s-a rostogolit pe pământ, zeci de vrăbiuţe care îşi făceau baia de praf s-au împrăştiat speriate care-ncotro. Era totuşi destul de cald pentru începutul lui mai.
Eu aveam 11 ani, bunicul, 74. Accident de muncă, aşa i se spunea momentului aceluia în care o bucată mare de lemn vine în zbor şi-ţi rupe capul.”
Dacă folosea acest început de roman ca pe un GPS, autorul putea ajunge departe. Dar el se abate de la direcţia iniţială şi iese în afara literaturii. Întâmplarea senzaţională cu decapitarea bunicului dispare îngropată sub o grămadă de alte întâmplări ieşite din comun, multe fantasmagorice şi lipsite de o semnificaţie estetică. Protagonistul romanului povesteşte, la persoana întâi, cum angajează un echipaj pentru o corabie de piraţi cu care să plece spre America, traversând oceanul, cum dracul îl obligă să o ia cu el pe fiica dracului, cum până la urmă nu mai întreprinde nicio călătorie, cum descoperă nişte ciuperci uriaşe pe fundul unei piscine, cum unchiul său, unul dintre ospătarii lui Ceauşescu, este recrutat ca spion de Serviciile Secrete americane, cum tatăl său, în tinereţe, pentru a scăpa de logodna forţată cu fiica unui ofiţer de Securitate, mănâncă 13 farfurii de supă, îngrozind-o pe virtuala soacră, cum acelaşi personaj ţine pe penis o stinghie de care sunt atârnate patru haine de blană, cum el însuşi, personajul-narator, îi strecoară o bancnotă în chiloţi unei stripteuze („am simţit pentru prima oară senzaţia unui deget strecurat în interiorul cald, umed şi lipicios al vulvei”), cum doi tineri de vârsta lui încearcă să-l convingă să facă sex în grup fără femei, cum fuge de acasă, cum se călugăreşte şi ascultă îndemnurile părintelui Sofronie, cum citeşte o carte de Savatie Baştovoi, cum devine funcţionar al unei instituţii în toaleta căreia este descoperit un funcţionar cu beregata tăiată, cum vede într-o zi, în instituţie, „nişte cocoşaţi, bărbaţi şi femei, care mergeau încet, în şir, pe coridoare, orăcăind ca broaştele, gheboşaţi şi orbi şi ţinându-se unul de hainele celuilalt”, cum îndeplineşte un ritual straniu împreună cu o femeie care îl place: „A luat un cuţit şi m-a crestat chiar în venă, apoi a făcut acelaşi lucru cu vena ei. A vărsat sângele nostru amestecat într-un pahar, apoi m-a pansat. A aprins cinci lumânări şi a pus paharul cu sânge în mijlocul lor, apoi s-a uns pe faţă cu cenuşă şi m-a uns şi pe mine” etc. În toate aceste peripeţii de roman picaresc chinuit, lipsit de farmecul aventurii naive, este însoţit de fiica dracului.
Romanul poate fi citit ca o autobiografie, reconstituită cu ajutorul unei memorii selective şi al unei imaginaţii scăpate de sub control. Ca şi la alţi prozatori din noul val impresionează neplăcut preferinţa pentru scatologie. (La vârsta de nouă ani personajul află, de pildă, de la doi băieţi de vârsta lui că sexul fetelor este „ca o păstaie plină de caca”.)
Referenţii secreţi de la Editura Polirom (aceia pe care îi evoca Lucian Dan Teodorovici cu evlavie, ca pe o instanţă critică exigentă şi incoruptibilă) au citit, probabil, din greşeală, o altă carte atunci când şi-au dat consimţământul pentru publicarea acestui roman.

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara