Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Prepeleac:
Fiul Dobrogei de Constantin Ţoiu


Acum doi ani, cred, într-o noapte, sună telefonul, răspund, o voce mă întreabă ghici cine sunt, şi spun sigur Chihaia!, Pavel Chihaia... Stupefacţie. Nu ne mai văzuserăm sau auziserăm de la căminul Mătăsari, de prin 1943-44, de aproape şaizeci de ani... Telefona de la München... Prietenii se miră de memoria mea auditivă, şi, într-adevăr, mai mult decât figurile, reţin modulaţiile vocilor. A lui Chihaia, oricum, inconfundabilă: puţin afectată, dar nu cine ştie cât, un pic persiflantă, cu un haz abia reţinut, însă ceva cald, amical, în rostire. Cu un asemenea glas, nu poţi să te înţelegi bine cu oamenii la piaţă. Nimic dur; nici o alunecare vulgară. Un ton oarecum răsfăţat, însă distins. Altădată, în studenţie, obişnuit cu Bărăganul şi cu miticismul bucureştean, aveam tendinţa să nu accept uşor vorbirea de cărturar...

Aşa că telefonează el din Germania, după ce nu ne-am mai văzut şi nu ne-am vorbit de peste o jumătate de secol, şi eu zic imediat şi fără nici un efort... stai, stai că parcă mi-aduc aminte,...nu, direct, pe loc: Pavel Chihaia !... Autorul Blocadei, întâiul roman românesc, apărut numaidecât după război, un pontic, un dobrogean, în a cărui voce mai sună, era să uit! firele de iarbă pârlite, dobrogene, bătute de vânt, cu şfichiuirile lor muzicale.

În căminul de pe strada Mătăsari, de la mătase, care şi ea, nu ştiu cum, abia acum îmi dau seama că intra în compoziţia sunetelor lui Chihaia, erau mulţi studenţi deosebit de înzestraţi, ca Dorel Cazaban,Teodor Mihadaş, Al. Husar şi alţii, ale căror nume (nu voci!) îmi scapă. Cel mai mult însă mă simţeam apropiat de Pavel Chihaia, mentorul meu artistic, fiind mai mare cu doi ani, care mă şi lua uneori la vale pentru candorile mele de novice. în orice caz, Chihaia îmi impunea. Tăceam mâlc atunci când ne vorbea de ex. de pictorii tineri bucureşteni, ale căror ateliere le colindam în grup, cu extazieri şi aere de clienţi mofturoşi, deşi săraci lipiţi.. O dată, ne-a dus lângă Biserica Kreţulescu unde avea expoziţie Trixy, Chehais, pictor modernist şi balerin la operă, o figură cam excentrică a vremii. Nu am vorbit cu el niciodată, nu ne-am cunoscut. Mai târziu, Securitatea, dintr-un interes internaţional, avea să-l lase să plece la Londra. Se spunea că ar fi fost în I.S... Mult mai târziu, după ce mă dusesem în două-trei rânduri în Anglia, devenind suspect, un ofiţer special, om inteligent, venise la mine să mă descoasă zâmbind dacă nu cumva, aşa şi pe dincolo... Mă simţisem atât de flatat... Să fi avut eu curajul să lucrez, în anii aceia, pentru serviciul inteligent faimos, al cărui admirator eram tot citind romane poliţiste,... - dar nici pomeneală. Ciudat, Chihaia îmi aduce aminte de pictorul suprarealist. A fost... pot să zic generaţia pariziană, în spiritul ei, a sfârşitului de epocă bucureştean, după care îngheţul.

Şi astăzi Chihaia, la telefon, este uluit că-i recunosc pe loc glasul. Şi nu trece un an, nu trec doi, când mă sună iar din Germania... O dată mi-a adus şi multă ciocolată, ştiind cât de mult îmi plăcea mie în săraca studenţie. Ultima dată mi-a telefonat în noaptea de 30 mai a.c. Era o duminică, orele 22,35, - am notat. Tot aşa: cum de-i recunosc eu imediat vocea... Ar trebui să ştie că el este o epocă, şi că o epocă, atât de spirituală, nu se uită. între timp, prin poştă, mi-a sosit un plic. în el, Lumea liberă tipărită la N.Y. pe o coală de scris îndoită, - o fiţuică, însă fierbinte de atâta imaginaţie. Director, năstruşnicul meu drag, Pavel, numărul 814 din 7-13 mai 2004. Să înfrunţi New York-ul cu aceste înfăptuiri pontice, în miniatură, - şi Cavalerul tristei figuri învăţat cu morile, ar roşi... Reproduc numai două versuri ale lui Chihaia din poemul Somnambula:
Ceasul s-a oprit înfricoşat de tăcere,
mobila de nuc şi-a pierdut conturul de stampă...

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara