Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Arte:
FITPTI, ediţia a IX-a de ---

Ioan Holban, director
În liniştea neliniştii

Nu se putea o temă mai actuală pentru ediţia Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr din acest an decât aceea a neliniştilor. Spectacolele din Festival vorbesc, toate, despre nelinişte, iar aceasta este totdeauna proiectivă, în angoasa prezentului şi în frica de viitor.Iată.
Bizoni. Fabulă urbană #2 e o explorare a suferinţei unei umanităţi care se surpă, Aglaja, o sumă de stări, sentimente, frici, speranţe şi angoase pe sufletul unui artist; Start! ne vorbeşte despre neliniştile călătoriei în propria memorie (partir c’est mourir un peu, nu-i aşa?), 20 Noiembrie e despre raportul mereu interşanjabil între victimă şi călău, terorism, imigranţi, nelinişti globale, El Retrete ne întreabă ce se poate întâmpla când se sparge ecranul protector al magiei, Vertij fixează efectele scurgerii elanului vital, epuizarea lui şi pierderea conştiinţei de sine, Hamlet adună toate neliniştile din celebra întrebare „a fi sau a nu fi”, Alice povesteşte neliniştile copilului când părăseşte vârsta de aur etc. Un singur personaj pare a se salva din neliniştea sa: Omul de zăpadă care vrea să întâlnească soarele, al lui Matei Vişniec. Mă hotărâsem să fac o glumă, nu prea reuşită, totuşi, spunând despre mine însumi că „sunt tânăr şi neliniştit”, după cum zice titlul unui serial de televiziune. M-am repliat repede după ce voi fi aflat că unul din actorii filmului, Howard Dell, e foarte tânăr şi foarte neliniştit pentru că, după ce a fost depistat cu două boli „rare” de ficat şi i s-au dat doar trei luni de viaţă, a vândut tot, a plecat în jurul lumii „să caute un leac”, l-a găsit, un ficat nou, adică, şi s-a întors în muzică, film, sport, de unde tocmai plecase, în nelinişte şi angoasă, pentru totdeauna.
À bon entendeur, salut!


Oltiţa Cîntec, selecţioner
Arta ca experienţă a prezentului

Etichetat „Festival European” de Asociaţia Festivalurilor Europene cu sediul la Bruxelles, o însemnată certificare continentală a calităţii sale, FITPTI a ajuns în 2016 la ediţia cu numărul IX, împlinindu-şi menirea, adunând comunitatea într-o sărbătoare a artelor spectacolului, fiind un element de coeziune, un nod într-o importantă reţea internaţională.
Anul acesta ne preocupăm de „neliniştile prezentului”, de anxietăţile şi panicile cărora trebuie să le facem faţă la nivel individual şi social: insecuritate, discriminare, atentate migranţi, război, Alzheimer, autism, violenţă, singurătate, izolare etc. Nu va fi o ediţie sumbră, departe de noi gândul de a suplimenta tensiunile zilei. Programul se va concentra pe evenimente de artele spectacolului care reflectă mediat artistic spaimele contemporane, nu puţine, din păcate, care propun forme de artă ca experienţe ale prezentului. FITPTI e un festival divers, complex, nu unul de nişă, ci unul care înţelege tinereţea ca stare de spirit, ca atitudine, ca deschidere spre cultură şi inovaţie, având în vedere categorii de public foarte diverse, de la preşcolari la tineri, adulţi şi seniori. Sumarul ediţiei aduce alături exclusivităţi naţionale, artişti-vedetă, creatori emergenţi, companii de stat şi independente, într-o platformă comună, organizând ziua teatrală după bioritmuri culturale (dimineţile le aparţin copiilor, orele amiezii, specialiştilor, după-amiezele şi serile, tinerilor, adulţilor şi seniorilor).
Programul înscrie nu numai spectacole de teatru sau dans, ci şi spectacole-lectură, întâlniri cu artişti, discuţii, dezbateri, lansări de carte, expoziţii, filme documentare, în aşa fel încât toată lumea să aibă de unde şi ce alege. Peste 400 de artişti din 17 ţări (Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Centrafricană, România, Spania, Ucraina) îşi prezintă creaţiile la Iaşi, unii, pentru prima data în România, cu propuneri de top, multe în premieră pentru ţara noastră, transformând artele spectacolului în catalizator de emoţie. Produse de echipă, teatrul şi FITPTI vă invită să ne învingem neliniştile împreună!

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara