Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Filosofia eşecului de Horia Alexandrescu

Mă urmăresc ghinioanele! Ca dovadă că, scriind duminică pentru cronica de azi, ratez două evenimente esenţiale: meciul Italia- Spania de la Euro, iar aici,acasă, conferinţa de presă de la FRF. Ambele sunt programate luni,drept care sunt obligat să le anticipez, aşa că mizez pe o victorie a ibericilor în reeditarea finalei din 2012, în vreme ce pentru ieşirea la raport a conducerii FRF reiau concluzia la care am ajuns după meciul cu Albania: totul e bine când se termină rău!

Aceasta este filosofia eşecului, din perspectiva federalilor noştri, începând cu Iordănescu şi terminând cu Burleanu. Şi cum să nu gândească aşa, după ce ambii şi-au chivernisit conturile cu grămezi de euro,doar pentru calificare?! Cu toate că moş Puiu ar fi trebuit să împartă prima cu Piţurcă, iar tovarăşul Burleanu, de la asociaţia abandonată în insolvenţă, se cuvenea să redirecţioneze cei 90 000 de euro exact către „Liga iubitorilor de fotbal”! Cum, nu ştiaţi de existenţa acestei grupări, care a finanţat campania de venire a lui Răzvan Burleanu în fruntea FRF? Atunci, se cuvine să amintim că,la lansarea ei, în 2013, de Burleanu însuşi, ideea organizaţiei suna exact aşa: „Ne propunem să stimulăm acţiuni de promovare a fotbalului ca sport şi să încurajăm dezbateri libere despre dezvoltarea fenomenului fotbalistic, care să se concretizeze în idei de politici publice sau de bună guvernanţă sportivă”.

Ei, aş! Era vorba, însă, de un al doilea pas,după înfiinţarea unui ONG, încă din 2008 şi intitulat „Qvorum”, care umbla la bani europeni, chipurile pentru „profesionalizarea dialogului dintre societate şi decidenţii politici”. E tot mai clar că, de la instalarea sa la cârma FRF, dialogul dintre federaţie şi decidenţii politici ai zilei a funcţionat perfect profesionalizat, dar în sensul în care vedem unde s-a ajuns astăzi! Cu o conducere a federaţiei fără legătură cu fotbalul şi un selecţioner pensionat direct la naţională, după ce şi-a încheiat ultra-discretul mandat de senator. Or, în aceste condiţii, la ce credeţi că ne-am putea aştepta să aducă anunţata conferinţă de presă a FRF? Mizează oare cineva pe demisii sau demiteri? Absolut exclus şi pariez că politrucul Burleanu şi colegii săi de afaceri, Vişan şi Bodescu, aterizaţi în federaţie cu pedigree-uri jalnice, vor face abstracţie tocmai de golul de producţie pe care l-au produs la Euro. În loc să-şi pună cenuşă în cap şi să ia cap-compas ieşirea din scenă, Burleanu şi tovarăşii lui vor face eforturi conjugate şi ne vor oferi chiar peroraţii vehemente, pe baza cărora să poată controla şi de-acum înainte Marea Prăvălie. Ei au nevoie nu de organizarea unui fotbal competitiv în România, deci nu vor emite strigătul de agonie absolut obligatoriu în acest moment, ci se gândesc la noul… acord comercial care poate veni cu preliminariile CM! Altfel spus, dacă lumea autentică a fotbalului veritabil nu se va alinia la poziţia exprimată ferm şi public de Gică Hagi, echipa actuală de la vârful FRF se va păstra integral. Ei sunt legaţi ombilical de tot bănetul care le-a curs în buzunare, de felul în care s-au împărţit şi s-au dijmuit nu doar premierile, ci şi sau mai ales cantonamentele, călătoriile, diurnele, totul! După dezvăluirile doctorului Popescu, care a refuzat să accepte doar o treime din prima care i se cuvenea, faceţi prinsoare că nici Iordănescu nu pleacă din federaţie, deşi a demisionat?! Ceva-ceva tot se va mai găsi şi pentru el, un directorat oarecare, în virtutea căruia să aibă dreptul să avizeze chiar şi viitorul selecţioner al naţionalei, mai ales dacă va fi un antrenor străin. Dacă Olăroiu a refuzat, Lucescu şi Dan Petrescu au contracte noi, la Rednic nu se gândeşte nimeni, şi, din păcate, nici la Loţi Boloni, se poate întâmpla orice şi poate veni oricine.

Inclusiv DNA-ul!

P.S. Pentru viitorul fotbalului românesc, propun înţelepţilor autentici ai soccerului nostru studierea atentă a modelului... islandez şi îi asigur că merită!

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara