8 Mile în Delta Dunării
Un soi de variantă autohtonă a filmului 8 Mile (cu celebrul Eminem în rolul principal) s-a derulat în perioada 12-18 mai în localitatea Sfîntu Gheorghe din Delta Dunării. Unsprezece poeţi rămaşi în competiţie (din 67 înscrişi iniţial) în urma preselecţiei s-au duelat în rime vreme de o săptămînă în acest capăt de ţară unde nici presa, nici semnalul Connex nu răzbat. Grea misiune pentru juriu (Florin Iaru – revista „Deci", Tudorel Urian – revista „România literară" şi Sorin Marin – preşedintele Fundaţiei Anonimul), pus în situaţia de a delibera departe de aranjamente de culise specifice vieţii literare româneşti şi telefoanele menite să asigure mai buna înţelegere a valorilor expresive conţinute de creaţiile unuia sau altuia dintre candidaţi. Nici miza concursului nu a fost una de neglijat, sumele puse în joc de Fundaţia Anonimul fiind impresionante: Premiul întîi 20.000.000 lei, Premiul II 15.000.000 lei, premiul trei 10.000.000 lei. Aceasta în condiţiile în care, în ultimii ani premiile de debut ale Uniunii Scriitorilor şi ASPRO au fost de 5 milioane de lei fiecare. Cei unsprezece potenţiali cîştigători au fost, în ordinea alfabetică de pe afişul Festivalului: Iulia Balcanaş, Constantin Virgil Bănescu, Ştefan Bolea, Rita Chiribuţă, Marius Chivu, Doru Drăgoi, Teodor Dună, Iulia Păunescu, Dan Sociu, Sorin Tacke şi Vlad Ioan Tăuşance.
Regula jocului
Dat fiind faptul că toţi concurenţii trecuseră deja printr-o preselecţie bazată exclusiv pe texte trimise prin poştă (unele dintre ele fuseseră deja publicate în volum), juriul a hotărît ca pentru desemnarea cîştigătorilor să fie luate în calcul doar producţii realizate la faţa locului. În felul acesta avantajaţi au fost poeţii spontani, cei care pot crea oricînd şi în orice condiţii, în detrimentul celor cu o fază de elaborare mai lentă. Principala probă a concursului a constat în redactarea de către concurenţi a cîte unui poem care se cuprindă în mod obligatoriu patru din următoarele şase cuvinte: „sîrmă", „doagă", „clopot", „imponderabilitate", „dragoste" şi „obrăznicie". În plus, fiecare concurent a trebuit să-şi elaboreze propria artă poetică şi să facă un scurt comentariu critic asupra propriei creaţii. Juriul a cerut tuturor celor aflaţi în competiţie să noteze în ordine descrescătoare prestaţiile contracandidaţilor. Acest vot nu a fost luat în considerare la stabilirea rezultatului final, el reprezentînd doar o formă indirectă de verificare a gustului poetic al candidaţilor.
Învingătorii
Au au existat diferenţe majore între ierarhia finală stabilită de juriu şi evaluările concurenţilor înşişi. Primii cinci din topul concurenţilor s-au aflat şi în atenţia juriului, dar nu pe aceleaşi locuri. Favoritul concurenţilor a fost ieşeanul Dan Sociu, care a tratat însă cu o oarecare frivolitate poemul din concurs. Creaţia sa, excesiv de conjuncturală, a făcut ca în final el să obţină doar o menţiune (locul 4), deşi poemele din faza preliminară îl recomandau ca principal favorit. O altă menţiune a obţinut pictorul Doru Drăgoi care a avut inspiraţia de a realiza şi ilustraţia la poemul pe care l-a elaborat. Premianţii propriu-zişi – cei care au obţinut şi bani – au fost Teodor Dună din Bucureşti – locul III (un poet evident talentat, dar a cărui lirică este încă tributară unui model foarte vizibil, Cristian Popescu), Vlad-Ioan Tăuşance din Timişoara – locul II (un beatnic întîrziat, în poezia căruia se simte admiraţia pentru Ginsberg şi Sanguinetti) şi Marius Chivu – locul I (cu un poem postmodern, în care intertextualitatea este la ea acasă).
Fireşte, după un concurs cu o asemenea miză (spre comparaţie, în premieră anul acesta, premiile ASPRO au fost lipsite de componenta bani) există frustrări. Fiecare concurent se gîndeşte, pe bună dreptate că el ar putea fi învingătorul. Din păcate însă există doar trei premii. În cazul de faţă însă deziluzia produsă de clasarea sub locul III a fost într-un fel compensată de excelenta organizare de către Fundaţia Anonimul a acestei mini-vacanţe: de la început pînă la sfîrşit totul a mers ca pe roate, condiţiile de cazare şi masă au fost la cote maxime, au fost organizate excursii cu şalupe rapide în Delta Dunării şi pe mare, iar despre poezie s-a vorbit în cursurile şi seminariile ţinute de membrii juriului, dar şi spontan în cenacluri de seară ad-hoc.
Prima ediţie a Festivalului de poezie Prometheus a fost o reuşită certă. Cu experienţa acumulată la această ediţie suntem siguri că în anii care vor veni Sfîntu Gheorghe va deveni un reper sigur pe harta poeziei româneşti.
Publicăm alăturat poemul cu care Marius Chivu a cîştigat premiul I la Festivalul de poezie "Prometheus" 2003