Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Faceţi nod la batistă! de Horia Alexandrescu

Îmi pare sincer rău că am cobit săptămâna trecută, fluturând impresia mea că marea învingătoare de la Madrid, Simona Halep, e încă departe de forma care a consacrat-o. La Roma a ieşit din turul doi, în care intrase direct, adică fără să mai treacă şi prin anteriorul.

Noroc că ne-au salvat onoarea mereu mai promiţătoarea Irina Begu, urcată până în semifinala cu Serena, şi nu mai prejos partenera ei de dublu, Mariana Niculescu. Urmăresc cu atenţie tenismenele noastre pentru că şi ele ne mai lasă, alături de handbaliste, unele speranţe pentru Jocurile Olimpice de la Rio, care bat la uşă. Necazul e că bat mereu mai mult a pagubă, dovadă că nu trece săptămână să nu ne pricopsească, parcă pentru a ne dezarma definitiv, cu noi veşti proaste. În ultimele şapte zile am aflat că lotul teoreticilor olimpici români a mai scăzut cu patru, sportivi dopaţi de-a dreptul, care ne mai fac şi de ocară internaţională, compromiţându-şi zurgălăii de aur cu care se puteau făli până acum. Bunăoară, cazul canoistului Liviu Dumitrescu, multiplu campion mondial şi european, la Canoe 2, care neagă că ar fi luat substanţa interzisă, numită meldonium, un hormon de creştere. El poate susţine acum orice dar, dacă riguroasele analize de laborator l-au dovedit pozitiv, cine-l mai poate crede că în pagaia lui stătea puterea unturii de peşte?! În consecinţă, mărimea viitorului lot olimpic al României scade cu încă patru potenţiali calificaţi, moment în care Comitetul Olimpic Român tocmai publică anunţul de organizare a licitaţiei pentru… „îmbrăcăminte sport, încălţăminte sport, rucsaci (sic!), genţi pentru membrii Delegaţiei Olimpice de Vară Rio 2016”. Iar cum termenul de primire a ofertelor e peste două săptămâni, eu zic să nu ne grăbim, că în cadenţa în care ni se spulberă iluziile, nu e exclus să ne vedem la Rio cam cum ne-am văzut şi la Eurovision! Nu de alta dar vă previn că vom mai avea surprize neplăcute şi vă rog să faceţi nod la batistă, să nu spuneţi că nu v-am spus! Mai ales că veştile proaste continuă să curgă, la Europenele de gimnastică de la Berna, programate peste două sptămâni, urmând să nu mai poată merge nici Diana Bulimar, cu rupere de tendon, după ce şi Larisa Iordache a fost supusă unei noi intervenţii chirurgicale. Or, din perspectivă olimpică, devine cert că la Rio singura noastră speranţă va rămâne aceeaşi Cătălina Ponor.

Dacă tot am amintit mai sus de handbaliste, parcă şi aici ne urmăreşte nenorocul pentru că, iată, după marea victorie a fetelor de la CSM Bucureşti, antrenorul danez Kim Rasmussen, care a condus echipa spre cucerirea Ligii Campionilor Europei, a anunţat că pleacă şi el. Dar unde credeţi că se duce şi pe ce bani? Exact în Ungaria, dar nu la Gyor, ci direct la echipa naţională, care nu s-a calificat însă în Turneul Olimpic de la Rio, că exact asta ne-ar mai fi lipsit!

Şi iată-ne ajunşi la fotbal, cu finala Cupei, de aseară, în care nu mă îndoiesc că va triumfa Dinamo, cu un Rednic care a făcut minuni, dar care se aude că nu va mai rămâne în Ştefan cel Mare. Păcat că federaţia nu s-a gândit nici la el ca variantă la echipa naţională, unde este preferat tot senatorul Iordănescu. Care a comunicat lotul pentru Turneul final din Franţa, lipsit surprinzător de cel puţin trei internaţionali pe care teoretic se conta: Marica, Budescu şi Rusescu. La gâtul selecţionerului a sărit, scurt, Costică Budescu, care a declarat că a crezut că e o glumă când s-a anunţat că Puiu Iordănescu e adus din nou la naţională. Sigur, o fi gândit şi el fotbalistic – din îndepărtata Chină, unde joacă şi nu prea joacă, dar de marcat nici atât! – că selecţioner este iarăşi cel devenit „tata Puiu”, după ce fusese, la juniorat, copil în corul bisericii. Cert e, însă, că, oricât de veştejit e fostul senator, el e cel care a calificat echipa la Paris şi, cel puţin pentru asta, merită să-i fie acceptată întoarcerea în fotbal. Din politică...

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara