Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Lecturi libere:
evenimente şi personalităţi de Gabriel Dimisianu

Stelian Tănase, Elena Vijulie, Dinastia, Editura: RAO, 2017, 220 pag.

dinastia, o carte despre o epocă pe care cercetătorii ei cei mai noi, Stelian Tănase şi Elena Vijulie, o consideră „cea mai fertilă din istoria României”. Epocă legată, indislocabil, de prezenţa celor patru regi ai noştri: Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea, Mihai l. Fiecare dintre domniile acestora furnizează cărţii de care vorbim capitole individualizate, astfel cum le-a configurat istoria prin evenimente şi personalităţi. Dar şi marcate, aceste capitole, de multiple convergenţe, de acele armonizări benefice, aş spune, aduse la noi, vreme de aproape un secol, de prezenţa monarhiei.

Departe de a promova vreun militantism promonarhic, lipsit astăzi, de altfel, la noi cel puţin, de orice şansă,cartea înfăţişează fapte şi promotori ai acestuia astfel cum istoria le-a reţinut. Este vorba, desigur, de o istorie corectă şi nu de aceea care, în comunism, falsificase multe desfăşurări din trecut, iar pe altele de-a dreptul le ignorase.

Cartea celor doi literaţi şi istorici, Stelian Tănase şi Elena Vijulie, îmbină în chip fericit factologia cu tonalităţile narative, o narativitate dinamică, menţinându-l pe cititor atât în terenul istoriografiei, cât şi în acela al unei epici antrenante. Este şi istorie, este şi literatură în aceste pagini care ne mobilizează complex atenţia. Interesează prin ceea ce comunică şi atrag prin felul în care o fac.

Împrejurările determină, ca oricând şi oriunde, felul şi direcţia în care evenimentele decurg. La mijlocul secolului XIX, ideea aducerii unui domn străin, „rudă cu marile monarhii europene”, câştigă la noi mulţi adepţi, date fiind nemulţumirile create de luptele interne pentru putere (spre a vorbi ca azi). Filip de Flandra refuză oferta care i se face, deschizând perspectiva chemării unui Hohenzolern. Astfel se apelează în 1866 la Carol, tânărul de 27 de ani, fiul prinţului Karl Anton de Hohenzolern- Sigmaringen şi al Josefinei de Baden. Vine la Bucureşti incognito, un episod aventuros, călătorind mai întâi cu trenul până la Viena travesată cu o birjă, din nou cu trenul până la Buziaş şi apoi pe Dunăre până la Turnu Severin, de acolo cu poştalionul, prin Craiova, prin Slatina, prin Găeşti- Titu până la Bucureşti. Aici are loc înscăunarea , eveniment al istoriei naţionale marcat de arborarea simbolicei coroane de oţel, dăltuită din metalul unuia din tunurile capturate mai târziu la Plevna. Ceremoniile, marile desfăşurări sunt evocate fără nicio emfază, cu o expresivă simplitate aproape tehnică, am putea spune: „Ziua de 10 mai începe cu primirea telegramelor de felicitare din partea suveranilor Europei. Se trag 24 de salve de tun. Puţin după 10 dimineaţa, cortegiul regal părăseşte Palatul Cotroceni. La 12.00, cortegiul ajunge în Dealul Mitropoliei, unde mitropolitul iese înainte. Regele,regina, principele Leopold, însoţit de Ferdinand şi Carol, intră în biserică pentru a se închina”. Aceasta ar fi tonalitatea dominantă a cărţii la care mă refer, de o expresivă precizie, aş spune, în descrierile de cadru, în reconstituirea convingătoare a unui timp care poate fi considerat printre cele mai faste din istoria României. Când se vorbeşte despre „la belle époque” este denumit un climat la a cărui configurare România acelor vremuri a participat efectiv şi nu sunt motive de a trece acest fapt sub tăcere. Cum totuşi se mai întâmplă, din reflex de modestie sau din pură necunoaştere.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara