Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Muzică:
Eurovision young musician de Elena Zottoviceanu


Conferinţa de presă organizată de Canalul Cultural al TVR a prezentat ziariştilor, veniţi în număr destul de mare, un tânăr relaxat, simpatic, sigur pe el, violoncelistul clujean Octavian Alin Lup, elev la Liceul de muzică "Sigismund Toduţă", alesul selecţiei naţionale pentru Eurovision Young Musician 2004. El s-a detaşat evident, impresionând juriul compus din muzicieni de seamă prin inteligenţa cântului, muzicalitatea şi naturaleţea rostirii şi mai ales printr-un deosebit har al comunicării. El va reprezenta România într-o competeţie internaţională care aliniază 17 candidaţi din tot atâtea ţări. O surpriză plăcută pentru noi este prezenţa în juriul de mare prestigiu a pianistei Mihaela Ursuleasa, copilul minune de cândva, astăzi o artistă de renume.

Programul constă dintr-un recital şi un concert cu Orchestra Simfonică din Lucerna sub bagheta lui Christian Arming. Până aici n-ar fi nimic deosebit, dar miza cea mare a acestui concurs este că desfăşurându-se sub egida Uniunii Europene a Societăţilor de Televiziune şi Radioteleviziune (EBU) beneficiază de o extraordinară rampă de lansare pentru un debutant prin enorma sa reţea de legături musicale şi prin posibilitatea de a atinge un public potenţial de 600 milioane de ascultători. De pildă, Gala finală, în seara de 27 mai este ascultată în direct în mai mult de 20 de ţări europene (inclusiv TVR Cultural de la orele 21 începând).

Un premiu internaţional pentru un adolescent talentat este foarte important în plan individual; este foarte important şi în plan general pentru recunoaşterea valorii şcolii interpretative căreia îi aparţine. Dar tot atât de important este faptul că TVR Cultural (director al Postului Daniela Zeca Buzura şi realizatoarele Adriana Rogovschi şi Ioana Drăgan) au făcut în jurul acestui prilej, printr-o campanie publicitară bine condusă, un adevărat spectacol (mă refer la selecţia naţională cu duplexurile, videoclipurile, la corespondenţele zilnice de la Lucerna etc.). Ideea de a face din marea muzică un spectacol adresat nu cunoscătorilor, căci aceştia sunt interesaţi oricum, ci oricărui telespectator - este o cale de a trage spre cultura muzicală înaltă un public mult mai larg. Luând în calcul cu luciditate neprevăzutul prezent în orice concurs, îi dorim candidatului nostru un succes deplin, conştient fiind că victoria aprţine numai celor ce luptă cu toate forţele.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara