Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Epoca Fahrenheit 451 ! Analfabetizarea generală de Călin Vlasie

În ce țară trăim! Suntem la începerea noului an școlar... Ca elev, ca student, ca profesor, ca editor m-am bucurat de fiecare dată ca de o sărbătoare națională. Te îmbraci frumos, iei un buchet de flori și îl oferi doamnei profesoare,ca semn de mulțumire pentru munca ei și ca simbol pentru tot ceea ce înseamnă prețuire pentru dascălii care ne fac parte prin carte! Sau ești, ca editor, cu cărțile pregătite pentru elevi.
Ca anul acesta însă niciodată nu am simțit atâta dezamăgire,umilință și neputință că tot ceea ce m-am străduit zeci de ani până astăzi să fac în mod onest și profesionist pentru școală, învățământ, elevi, părinții și profesori brusc nu mai are nicio valoare, că e călcat în picioare tot sistemul tău de reguli, valori în care te-ai format și în care ai evoluat. O ȘCOALĂ FĂRĂ CĂRȚI! asta s-a reușit în 28 de ani de așa-zis postcomunism ! Auxiliarele școlare sunt interzise, opinia este interzisă, manualele se doresc a fi unice, tot ce e editare privată trebuie să dispară în interesul editurii unice de stat ! Toată experiența mea de 28 de ani dedicată producerii cărților pentru elevi și copii – nu mai este utilă.
Acum trei ani partidul care a numit guvernul de azi și-a luat ca model Coreea de Sud (digitalizare, interactivitate, tablete etc.) – extraordinar, am zis! iar azi același partid acționează în spiritul modelului Coreei de Nord ! Chiar nimeni din acest partid și din această țară nu poate opri această distrugere și acest haos?
INTERZICEREA CĂRȚILOR ÎN ȘCOLI! Văzând ce declarații face ministrul Educației de câteva săptămâni, dar mai ales în ultimele zile, am senzația clară că trăim în lumea din Fahrenheit 451 a lui Ray Bradbury ! Acest ministru joacă perfect rolul lui Guy Montag – personajul a cărei sarcină era aceea de a interzice cărțile și de a le arde. Domnul ministru a ordonat ca niciun auxiliar să nu mai fie utilizat în școli, nici lecturi – nimic! Profesorii vinovați că le folosesc vor fi pedepsiți disciplinar. În lumea reală din ultimul secol, doar naziștii și comuniștii au interzis și ars cărțile. Nu m-aș mira ca acest ministru să ordone aruncarea cărților din bibliotecile școlare (atât de sărace în realitate – pentru că nu se achiziționează nimic de ani buni!) pentru că nu au avizarea ministerului pe care îl conduce. 

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara