Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
După 40 de ani de Horia Alexandrescu

În vreme ce noi ne desfătăm cu derbyurile iberice de mare clasă şi ne bucurăm cu o victorie europeană la… volei feminin,ba chiar şi cu speranţa unei calificări platonice în polo-ul olimpic, vreau să vă semnalez o situaţie cu totul şi cu totul specială.

În ce sport? În gimnastica feminină. De ce tocmai în gimnastica fetelor? Simplu, pentru că suntem aproape în moarte clinică!

Pare greu de crezut, dar în anul olimpic 2016, când se vor aniversa patru decenii de la momentul de aur în care Nadia Comăneci a obţinut la Montréal primul 10 din istoria mondială a gimnasticii feminine, echipa naţională a României se bate şi se zbate în disperare pentru a obţine calificarea la Olimpiada de la Rio!

După ce au ratat calificarea directă la Turneul Olimpic, clasându- se doar pe locul…13, anul trecut la mondialele de la Glasgow, gimnastele românce se află acum în faţa ultimei şanse, care se va consuma chiar la Rio, în week-endul viitor. E bătălia pentru ultimele patru locuri care au mai rămas disponibile la Jocurile Olimpice din vară, unde s-au calificat direct doar primele 8 clasate la CM de anul trecut, mai exact echipele SUA, Rusiei, Angliei, Chinei, Italiei, Japoniei, Canadei şi Olandei. Te uiţi la această înşiruire de ţări şi te freci la ochi, nevenindu-ţi să crezi că numele României,tocmai al României, nu figurează printre ele! Iar asta, la exact 40 de ani de la triumful Nadiei, urmat de alte decenii în care gimnastica noastră feminină a repurtat o serie întreagă de alte mari succese.Treptat-treptat, însă, curba victoriilor a continuat să coboare, pentru a ajunge acum în punctul cel mai de jos, pe care-l consideram absolut imposibil. Iată-ne, totuşi, în faţa lui,aşteptând ca salvarea să ne vină, de la cine credeţi?, de la veterana echipei naţionale, extraordinara Cătălina Ponor!

La 29 de ani, pe care-i va împlini în august, multipla campioană olimpică,mondială şi europeană a revenit în sala de gimnastică tocmai pentru a salva echipa României! S-a întors după mai bine de doi ani de la retragere şi, mai ales, după o accidentare care părea irecuperabilă, fiind vorba despre o rupere de tendon. Miracolul vindecării s-a datorat celebrului fizioterapeut american Robert Donatelli, ambiţiei formidabile a Cătălinei şi, nu în ultimul rând, grijii cu care antrenorul Octavian Bellu a supravegheat întreg acest proces de recuperare. Cert e că la finele anului trecut marea gimnastică s-a întors în sala de antrenament, iar acum o săptămână a cucerit medalia de aur la World Challenge Cup, de la Doha, în concursul de la bârnă! Tocmai la bârnă, deci, faimoasa punte a suspinelor, unde Cătălina Ponor a fost proclamată de ani buni drept… Queen of the Beam!

La concursul preolimpic de la Rio vom putea merge, deci, cu ea în fruntea echipei, ceea ce ne poate garanta calificarea in extremis, dar faţă de devotamentul acestei mari sportive, de îndârjirea cu care s-a luptat pentru a se recupera şi a putea aduce astfel salvarea echipei naţionale, se cuvine o plecăciune plină de recunoştinţă. Şi, vorba antrenorului ei, Cătălina s-a întors în sală din acelaşi motiv pentru care au revenit la lot şi profesorii Bellu şi Bitang – salvarea prestigiului gimnasticii româneşti, la patru decenii de la marele succes al Nadiei!

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara