Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Doi nesimţiţi de Horia Alexandrescu

Apropiindu-se sfârşitul de an, cu aglomerarea unor nori nefaşti deasupra FRF, alde Burleanu şi simbriaşul său Daum au ieşit la bătaie cu un tupeu inimaginabil. Sigur, ambii sunt conştienţi de nemulţumirea crasă pe care au produs-o iubitorilor de fotbal, dar, cum circulă cu insistenţă bârfeli periculoase, care-i anunţă deja pe făraş, şi-au stabilit o tactică de contraatac.

Nu oricine stăpâneşte însă arta de a ieşi cu bine dintr-o situaţie complicată, care presupune puterea bunului-simţ de a şti când să te retragi. Pentru ei doi e şi mai greu , de vreme ce Burleanu are încă în mână halebarda de şef al FRF, unde se crede bătut în cuie, în timp ce Daum, selecţionerul, e legat de jumătatea de milion de euro, care-i asigură trai pe vătrai în România şi bătrâneţi liniştite acasă. Deci, zis şi făcut, cei doi responsabili de ruşinea traversată de fotbalul românesc în această toamnă s-au aruncat concomitent în interviuri potrivit cărora, vorba aia, nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase.

Cu oiştea-n gard a dat întâi ruginitul neamţ, care a găsit că marele vinovat ar fi… mass-media: „…Există o anumită parte a presei care ne critică în orice situaţie, chiar dacă învingem. Critica face parte din fotbal, dar cred că e important să ne identificăm cu fotbalul, cu România, cu aceşti jucători pe care îi avem. Realitatea e că majoritatea presei, cu susţinerea unor personaje de aici (e vorba despre Casa Fotbalului, unde a fost realizat interviul pentru Lead.ro – n.n.) distruge fotbalul românesc. Nu văd nicio viziune, doar negativism, nu se dă nicio mână de ajutor, doar se distruge imaginea fotbalului românesc!”

Trebuia să urmăriţi în video acest interviu, pentru a vedea cu ce mutră scârbită sărea Herr Daum la gâtul presei. Era evident că îşi pierduse selfcontrolul, dacă putea emite asemenea bădărănii, la adăpostul reproşului caraghios că este criticat chiar şi când câştigă! Păi, de când tot ia bani de la FRF, domnul Daum a învins o singură dată, în meciul-glumă din Armenia, pentru că, în rest, chiar nu văd ce mână de ajutor i-ar fi putut da presa, ca să învingă Kazahstanul, cel puţin, sau măcar să câştige amicalul cu ruşii, că de Polonia nici nu poate fi vorba! Aşa, însă, cu smiorcăiala pe care o plătim din greu, repet, cu jumătate de milion de euro, Herr Daum ne dovedeşte din nou că, în loc să-şi asume vertical ceea ce era de asumat, eşuează lamentabil în selecţionerul fleşcăit pe care-l bănuiam de la bun început. Iar şeful lui, Burleanu, cu care se regăseşte în aceeaşi oală, se repede şi el să-i ţină hangul , emiţând presupuse judecăţi de valoare apropo de criticarea presei: „Presa sportivă va putea să se dezvolte atâta timp cât şi fotbalul se dezvoltă. Dacă fotbalul moare, şi presa sportivă va muri!”

Ce spui Franţ?! Oare nu observi că, sub comanda ta, de doi ani şi jumătate, fotbalul nostru a ajuns în moarte clinică? Sau nu ai inventariat măcar realitatea că, după ‘89, fotbalul românesc s-a calificat la trei ediţii ale Cupei Mondiale şi la patru turnee finale ale Campionatului European?! Oare nu ai pic de ruşine, frate Burleanu, să ni te înfăţişezi acum ca Maica Tereza, încercând să ne prosteşti în faţă, ba să jigneşti şi publicul (care te-a huiduit la Suceava), şi presa care îţi refuză jocul lamentabil? Ajunge, domnule, că noi ne-am săturat de toată liota de băgăreţi cu care ai împănat federaţia, de grecul Vassaras pe care l–ai importat pentru a infecta arbitrajul din campionat şi, nu în cele din urmă, de acest Herr Daum, plătit regeşte nu să ne insulte, ci să aşeze naţionala pe picioarele ei.

Să vă fie ruşine amândurora şi, ca să închei cu ce vi se cuvine, o să reiau un aforism , potrivit căruia „Nesimţirea este o trăsătură a boului, care rage ca măgarul , dar se crede leu!”

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara