Se tot scrie în presă că între Cotroceni şi Palatul Victoria ar fi apărut divergenţe din ce în ce mai mari. Ipoteza se ţine în picioare pînă la un anumit punct. În ultima vreme, premierul Năstase şi-a depăşit frecvent prerogativele, ocupîndu-se în străinătate de chestiuni care ţin de apanajul preşedintelui.
Eternele surse ,,bine informate" de la Cotroceni susţin că Ion Iliescu ar fi iritat de iniţiativele lui Adrian Năstase şi că, pentru a-l aduce la locul său, i-a transmis semnale de felul celor din scandalul Harghita-Covasna. Aici s-ar adăuga, observă unii comentatori, deosebirile de păreri pe care le-au exprimat în ultima vreme dnii Iliescu şi Năstase.
Ceva, ceva e posibil să fie adevărat. Omeneşte vorbind, s-ar putea ca Ion Iliescu să aibă unele reacţii de nemulţumire faţă de nestăvilita dorinţă a lui Adrian Năstase de a fi în permanenţă vioara întîi. Sînt tot mai frecvente ieşirile în scenă ale premierului interpretînd rolul primului om în stat, din punctul de vedere al observatorilor deprinşi cu premieri care, înainte vreme, una, două dădeau fuga la Cotroceni să ceară sprijin. Mai există şi precedentul guvernului Roman - cînd s-a produs într-adevăr o ruptură între premier şi preşedinte. Atunci însă divergenţele erau de tip care pe care, cu o schismă de toată frumuseţea în FSN, care s-a rupt ulterior.
Or, de această dată, lucrurile stau cu totul altfel. La Cotroceni, Ion Iliescu nu mai are în faţă aşteptarea unui nou mandat, ci a unui loc în istorie. Un loc pe care trebuie să-l gestioneze cu băgare de seamă, atît ca preşedinte cît şi ca fost şef de partid. Nucred că dl Iliescu încurajează apariţia unor viitoare disidenţe în PSD şi a unor mici furtuni politice pentru a slăbi poziţia premierului. Ion Iliescu e, adeseori, pripit în declaraţii, dar nu e un politician prost.
Ce interes politic ar avea Ion Iliescu să zgîlţîie scaunul premierului?
Ca să provoace o criză de guvern? La ce i-ar folosi? Poate că alţii din jurul său ori din PSD visează una ca asta, ca să-i ,,dea peste nas" lui Adrian Năstase. Lui Ion Iliescu nu cred că i-ar folosi. Ar fi ciudat ca după ce a făcut declaraţii tranşante şi angajante pentru direcţia Occidentală şi proamericană a României, Ion Iliescu să-i facă necazuri lui Năstase, înaintea reuniunii NATO de la Praga.
Vrea Ion Iliescu să slăbească poziţia lui Adrian Năstase de şef al PSD-ului? Ca să obţină ce? Fracturarea acestui partid cu care a trecut, prin anii opoziţiei, cot la cot cu Adrian Năstase? Adică ar dori Ion Iliescu să-şi pregătească un partid al său pentru momentul în care va părăsi Cotroceniul? Cu alte cuvinte, ar trebui să ne închipuim că Ion Iliescu pregăteşte PSD-ului experienţe asemănătoare acelora prin care a trecut PNŢCD-ul după ce a pierdut alegerile. După părerea mea, nici în cele mai negre coşmaruri ale sale, Ion Iliescu nu se vede în rolul de spărgător al PSD-ului.
Şi dacă tot facem proiecţii strategice, cine ar putea fi în 2004 candidatul PSD la preşedinţia României? Primul pe listă ar trebui să fie Adrian Năstase. Or, pentru asta s-ar cuveni ca actualul premier să-şi mai depăşească prerogativele, pentru a cîştiga suficiente puncte în vederea confruntării cu adversarii de atunci. Guvernarea uzează, şi de acest proces nu e ferit nici Adrian Năstase, încît pentru a avea şanse reale în 2004, dl Năstase trebuie să poată fi privit drept omul de neînlocuit, chiar dacă, la guvernare, n-a putut face cîte a promis.
Nu mă îndoiesc că atît pentru unii dintre cei care trag sfori la Cotroceni cît şi printre cei care fac acelaşi lucru în PSD, Adrian Năstase poate fi înlocuit şi mîine, dar nu-mi vine să cred că Ion Iliescu ia în serios asemenea scenarii.