Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Lecturi libere:
deşertul istoriei de Gabriel Dimisianu

Eugen Uricaru, Permafrost, Iaşi, Editura Polirom, 2018, 304 pag.

câteva reflecţii, în rubrica din acest număr, despre Permafrost de Eugen Uricaru, această „a cincea şi ultima carte a ciclului epic început cu Supunerea”, astfel cum romancierul ne pune în temă printr-un înscris de pe ultima copertă. Ar fi de văzut, în toate aceste scrieri ale sale, ne mai spune, „o Românie care înaintează greoi, înfăşurată într-o mantie a suferin- ţei, prin deşertul unei istorii potrivnice“.

Firesc este să pornim comentariul nostru de la bizarul titlu al cărţii lui Eugen Uricaru, titlu şi bizar şi greu pronunţabil: Permafrost. Ce poate să însemne? Vom afla îndată din ceea ce ni se spune, sub forma unei inscripţii, înainte ca acţiunea romanului să fie pornită : „Permafrost este pământul veşnic îngheţat care permite ridicarea unei civilizaţii rudimentare în acele părţi ale lumii unde altfel nu s-ar putea construi nimic”. Nu despre îngheţul climateric este vorba, cum sunt sigur că s-a înţeles. Referirile privesc civilizaţia noastră rudimentară, ajunsă astfel prin ceea ce i s-a impus în circumstanţe mereu nefaste, expusă mai tot timpul îngheţului anulator.

Lucrurile ar sta astfel în istoria mare şi tot la fel în mica istorie, în existenţa de toate zilele a locatarilor din blocuri, din Capitală sau din micile aşezări urbane, cum este aceea învecinată cu mina din Suruleşti. Iar mina este prin ea însăşi o sursă de îngheţ: „Asta e mină de piatră, rece, atât de rece încât te trage în jos, în hrubă, orice corp îngheţat e mai greu decât el când e viu. Ea ne pune în pământ încet, dar sigur. În mina asta totul e îngheţat. E un îngheţ permanent, permafrost se cheamă, aşa îi spun geologii, doctorii ăştia”.

La mina aceasta din Suruleşti este detaşat fără voie, „inexplicabil şi pe neaşteptate”, Valer Negrea-Negrescu, inginerul constructor, eroul romanului. Întâmplarea se petrece la sfârşitul lui decembrie 1989, ceea ce-l aduce şi pe el în ambianţa unor evenimente care, la fel ca peste tot în ţară, adunau oamenii în faţa televizoarelor, unele postate în cârciumi: „Lumea stătea grămadă în sala restaurantului şi bea bere direct din sticlă, unii susţineau că e mai igienic, alţii nici nu ştiau ce-i aia, beau din sticlă pentru că aşa au băut de când se ştiau. Se uitau cu sufletul la gură la ce se întâmpla la Bucureşti ori în altă parte; la Suruleşti, în afară de plimbarea cu steaguri şi ocuparea Administraţiei şi a cârciumii, nu se mai putea întâmpla ceva de luat în seamă”. Aceasta este cam peste tot tonalitatea romanului, şi ironică şi binevoitoare, iar personajele, cele mai multe, se impun cititorului prin fireasca, naturala integrare în mediile modeste pe care le populează, fie că le domină, fie că sunt dominate de acestea. Valer Negrea- Negrescu, inginerul de care am amintit, casieriţa Nora, femeia tânără şi atrăgătoare, cu „stolul de pistrui pe obraz”, Bibi Ianculescu, „ideolog şi om de bază al tovarăş ului”, apoi grupul de la „Acvariu”, „un restaurant cu geamurivitrină, parcă anume făcut să vezi cine cu cine stă la masă”, acestea şi altele sunt prezenţe şi ipostaze umane care conferă naraţiunii lui Eugen Uricaru pregnanţă şi multă culoare.

Ar fi încă mai mult de vorbit despre realismul inflexibil, nemilos aş spune, al acestui roman atunci când este să ne raportăm la imaginea pe care o aduce despre evenimentele din iarna lui 1989. Acestea şi tot ce a urmat sunt desfăşurări pe care romancierul altfel nu le poate vedea decât asediate de frigul cotropitor. „Într-adevăr, se făcuse frig dintr-o dată în toată ţara, nu mai era de mers în cămaşă ori în haină. Apa a început să îngheţe, pojghiţa crăpând sub tălpile rarilor trecători. În curând totul va înţepeni în frig”.

Avem, în cartea aceasta a lui Eugen Uricaru, expresia unei tulburătoare viziuni amare privitoare la prezent şi la viitor.

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara