Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
De râsul curcilor de Horia Alexandrescu

În sportul românesc continuă să plouă cu incidente. Sau accidente, spuneţi-le cum vreţi, dar e limpede că ne aflăm într-un prelungit gol de producţie,după ruşinea de la Rio, care ne obligă să deprindem filosofia eşecului. Debutul echipelor noastre în grupele Europa League nici nu mai lasă loc unor eventuale formule de îmbărbătare, pentru că ne-am făcut de râsul curcilor.

Şi cu Astra, dar mai ales cu Steaua. Degeaba dă vina Şumi pe arbitraj,după ce recunoaşte că toate cele trei goluri ale austriecilor au fost cadorisite de băieţii săi,pe care-i mai şi felicită pentru prestaţia lamentabilă de acasă! Cât despre Steaua, dincolo de alunecarea lui Tamaş şi căpăţâna de zevzec a lui Enache, dreptate are Gigi Becali, cel care,dacă tot dă banu’ şi-i aduce lui Reghe tot ce vrea acesta, poate avea măcar pretenţia de a nu fi făcut de râs de o echipă debutantă în cupele europene.Cum s-a întâmplat, de fapt. Repet, însă, suntem într-o fază care e pe punctul să ne scoată din minţi, în condiţiile în care, iată, exact acum, parcă pentru a ne râde în nas, UEFA ne trimite la Bucureşti, spre vizionare, Cupa Campionilor Europeni, pe care numele Stelei e gravat încă din 1986! Vă vine să credeţi, oare, că au trecut deja 20 de ani de-atunci şi suntem astăzi unde suntem?! Mie, unul, nu-mi vine să cred şi vă spune asta unul dintre cronicarii finalei de la Sevilla’86. Fotbalul românesc e la pământ, ca de altfel întregul nostru sport, dar fotbalul doare cel mai tare, pentru că e cel mai urmărit şi mai iubit de publicul larg, iar debandada e aproape. Ne plânge chiar şi Makelele, venit la Bucureşti cu Cupa Campionilor, şi care declară că degeaba l-a adus Burleanu pe Herr Daum la echipa naţională, de vreme ce – ne asigură fostul internaţional francez – România nu va putea reveni în elita mondială decât cu un antrenor român la cârmă, care cunoaşte cel mai bine jucătorii. Şi, parcă pentru a-i da dreptate, exact duminică seară se anunţă că Moş Beşleagă – pe care FRF l–a scos de la naftalină, pentru a ne coborî încă vreo 7 locuri în clasamentul FIFA, după remiza cu Muntenegru – a refăcut substanţial lotul pentru meciurile cu Armenia şi Kazahstan! Iar cine parcurge lista jucătorilor selecţionaţi, pentru următoarele două partide din calificările CM, va constata că trei sferturi dintre ei nici nu evoluează în campionatul intern, al cărui nivel, să recunoaştem, e departe de orice adevăr. Va trebui să facem ordine şi în fotbal, cum trebuie să scăpăm şi de Răzvan Burleanu, care a dus, iată, naţionala României pe locul 32 în clasamentul FIFA, după ce, cu generaţia lui Hagi, ajunseserăm chiar pe locul 3! Grosse ruşine, ca să-l întristez puţin şi pe tataia Daum,el însuşi trist ca o muzică de Haendel, cum sună la această oră simfonia întregului sport românesc.

Vă promisesem săptămâna trecută că voi reveni şi asupra olimpismului autohton, măcar pentru a rupe tăcerea aşternută după Rio. Singura noutate apărută, însă, este că medaliatul nostru cu bronz, Albert Saritov, cecenul naturalizat român, a primit un apartament la Groznâi, de la preşedintele Kadîrov. Asta în vreme ce la noi se trag deja sfori în vederea alegerilor care vor avea loc în noiembrie, la Comitetul Olimpic Român. Teoretic, vor trebui aleşi un nou preşedinte şi un alt secretar general, după demisiile fireşti ale tandemului Petrache- Dobrescu, dar este de aşteptat să fie schimbate multe alte lucruri şi funcţii, pentru că sub nici o formă nu poate fi continuat dezastrul consemnat la Rio. Presa sportivă semnalează însă că demisionarii duc muncă de lămurire cu oameni de încredere ai lor, pe care i-ar susţine tocmai în ideea de a le prelua ideile şi a le continua programele, care au adus România pe locul 47 în lume, cea mai ruşinoasă clasare din întreaga noastră istorie olimpică. Ar fi culmea să mai consemnăm şi o asemenea prostie, care ar fi cu adevărat bomboana de pe coliva sportului românesc!

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara