Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
De la şontâc-şontâc, la Paso doble? de Horia Alexandrescu

Când vă spuneam, acum o săptămână, că fotbalul nostru e de râsul curcilor, trebuia să mă credeţi. Ca dovadă că Steaua şi Dinamo au mai dat nişte chixuri, drept care guvernul anunţă gluma nesărată că scoate la licitaţie marca „Steaua”, în timp ce fratele Negoiţă vrea să vândă datoriile dinamoviştilor. Becali a zis deja că nu e interesat de licitaţia vestită de Palatul Victoria, dar promite să bage adânc mâna în buzunar dacă steliştii lui vor reuşi joi un Paso doble, cu Villarreal!

Poate doar cu ajutorul Domnului, pentru că, altfel, eu n-am prea auzit ca, de la şontâc-şontâc, să se încumete cineva direct la Paso doble şi încă în compania unor toreadori spanioli. Şi degeaba fluturăm intenţii belicoase, dacă la fiecare oră H ne prezentăm ca nişte eunuci, atât cu echipele de club, cât şi sau mai ales cu naţionala. Apropo, aţi observat că, dintr-o dată, Herr Daum a devenit extrem de vorbăreţ? Poate o fi prins curaj, după ce i-a luat Piţurcă apărarea, sau o face după ce i s-au tradus criticile sarcastice ale lui Cornel Dinu, care punea pe seama Oktoberfest convocarea la naţională a lui Alibec şi Săpunaru. Eu, unul, cred că Daum l-a anunţat pe Alibec văzând probabil că Becali ţine morţiş să-l achiziţioneze, dar în privinţa lui Săpunaru presupun că pentru Herr Doktor a contat cel mai mult... tatuajul de pe braţul fundaşului Astrei: un superb crap-koi! Între noi fie vorba, însă, papa-Daum e tot mai curajos în declaraţii la gândul că apropiata dublă cu Armenia şi Kazahstan, teoretic victime sigure, îl vor proclama antrenorul valoros pe care ni l-au zugrăvit când l-au adus Burleanu şi Voichin. La cum stau lucrurile în soccerul nostru, eu n-aş fi chiar atât de sigur, mai ales că, pe mereu mai multe voci, se cere instalarea în fruntea FRF a unor autentici oameni de fotbal. Şi, pentru că l-am amintit pe Piţurcă, subscriu la propunerea lui ca în fruntea federaţiei să vină Ionuţ Lupescu. Şi Sorin Cârţu e de părere că „în fotbalul românesc se pot găsi 6-7 foşti jucători care să ştie cum să managerieze federaţia”, în timp ce Andone îşi aminteşte şi îi reaminteşte lui Burleanu că, dacă el ar fi candidat, cum îi ceruseră mulţi, cu siguranţă era preşedintele FRF. Aşa, însă, trebuie să-l mai suportăm pe politrucul băcăuan, cu pierderile de rigoare, care se tot înmulţesc. Iar mai recent, o privire ageră, de la Gsp, a remarcat ceea ce multora dintre noi ne scăpase din vedere, şi anume că şeful FRF anunţase acum un an că îl va susţine pe olandezul Van Praag la şefia UEFA. Dar la ora votului recent, alde Burleanu s-a dat cu slovenul Ceferin, susţinut public şi de ministrul rus al Sportului. Bravo, nene, dar spune deschis, să ştie şi tribunele, adăugând, eventual, şi că, absolut întâmplător, în calitatea ta de comersant, tocmai ai aranjat pentru naţionala lui Herr Daum un meci de verificare taman cu selecţionata Rusiei. Contra unui comision oficial de 300.000 de euro, din care, conform obiceiului de anul trecut, vor lua şi salariaţii federaţiei niscaiva prime!

Se-ntâmplă lucruri cel puţin bizare, iar viitorul pare tot mai opac, dar poate a venit vremea să ne mai şi trezim, dacă Herr Daum ajunge să recunoască public că are destule de învăţat de la Gică Hagi, iar Adi Mutu îi recomandă selecţionerului german, pentru dubla care urmează: „Trebuie să joace cu Stanciu şi Alibec în faţă. E imperativ să facem 6 puncte. Dacă şi după meciurile astea o să venim cu scuze… E vorba de Kazahstan şi Armenia, echipe care, pe vremea mea, nici nu existau!”

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara